Επικοινωνία Ερντογάν με τον Πούτιν για τον πόλεμο και την ενεργειακή αναβάθμιση της Τουρκίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επικοινωνία Ερντογάν με τον Πούτιν για τον πόλεμο και την ενεργειακή αναβάθμιση της Τουρκίας
Ο Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόταση του Πούτιν ώστε η Τουρκία να καταστεί ενεργειακός κόμβος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντιμίρ Πούτιν, με την Άγκυρα να συνεχίζει να προσπαθεί να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον Πούτιν για την επέκταση της συμφωνίας μεταφοράς σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Παράλληλα, ο Ερντογάν ανέφερε πως χρειάζεται η διπλωματική προσέγγιση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς «η παράταση του πολέμου θα αυξήσει τους κινδύνους στην περιοχή», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Ακόμα, ο Ερντογάν ανέφερε στον Πούτιν πως οι πρόσφατες επαφές που είχαν στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας και των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη «παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αποφυγή μια ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης στο πεδίο» των μαχών.

Επιπλέον, ο Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόταση του Πούτιν ώστε η Τουρκία να καταστεί ενεργειακός κόμβος, λέγοντας πως «οι σχετικές ομάδες των δύο χωρών θα παρέχουν τις τεχνικές, νομικές και εμπορικές εκτιμήσεις για αυτό όσο πιο γρήγορα γίνεται» σημειώνεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Υπενθυμίζεται πως ο Πούτιν πρότεινε για πρώτη φορά τη δημιουργία μιας βάσης αερίου στην Τουρκία τον Οκτώβριο ως έναν τρόπο για να ανακατευθυνθούν οι προμήθειες από τους αγωγούς Nord Stream που έχουν υποστεί ζημιές και να εξαχθούν στην ευρωπαϊκή αγορά, μια ιδέα που ο Ερντογάν έχει υποστηρίξει.

Το Κρεμλίνο είπε πως οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τη συμφωνηθείσα παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, μια συμφωνία που η Τουρκία βοήθησε να επιτευχθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των εξαγωγών σιτηρών από αποκλεισμένα ουκρανικά λιμάνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ερντογάν σε Πούτιν: Ήταν σημαντική η συνάντηση ανάμεσα στις αμερικανικές και στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών

gazzetta
gazzetta reader insider insider