Ουκρανία: Παράταση 4 μηνών στη συμφωνία για τα σιτηρά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Παράταση 4 μηνών στη συμφωνία για τα σιτηρά
Κατά 120 ημέρες παρατείνεται η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Υποδομών.

Παράταση 4 μηνών πήρε η συμφωνία για τα σιτηρά σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Κουμπράκοφ.

Ειδικότερα, ο Ουκρανός υπουργός υποδομών επεσήμανε πως η συμφωνία εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο θα επεκταθεί κατά 120 ημέρες, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Το #BlackSeaGrainInitiative θα παραταθεί για 120 ημέρες», έγραψε στο Twitter, κάνοντας λόγο για «ένα ακόμη σημαντικό βήμα στον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στην (παγκόσμια) επισιτιστική κρίση», ενώ ευχαρίστησε τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουντέρες και τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

«Απευθυνθήκαμε επίσημα στους εταίρους μας με πρόταση να παραταθεί η πρωτοβουλία για 1 έτος και να συμπεριληφθεί σε αυτήν και το λιμάνι του Μικολάιβ. Καταθέτουμε τις προτάσεις μας για επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων. Αναμένουμε επίσημη ανακοίνωση από τους ηγέτες των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας» κατέληξε ο υπουργός Μεταφορών της Ουκρανίας.

Από την πλευρά της η Τουρκία επιβεβαίωσε την παράταση της συμφωνίας «με τους ίδιους όρους» που ισχύουν από τον Ιούλιο, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Χαιρετίζω τη συμφωνία όλων των πλευρών να συνεχίσουν την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας προκειμένου να διευκολύνουν την ασφαλή ναυσιπλοΐα για τις εξαγωγές σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία», ανέφερε με ανακοίνωσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουντέρες. Ο γενικός γραμματέας επισήμανε ότι ο ΟΗΕ είναι «απολύτως δεσμευμένος στην άρση των εμποδίων που παραμένουν για την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από τη Ρωσική Ομοσπονδία», ένα μέρος της συμφωνίας το οποίο η Ρωσία θεωρεί κρίσιμο.

Η συμφωνία του Ιουλίου βοήθησε στην αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, επιτρέποντας την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από πολλά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας που είχαν αποκλειστεί από τη Ρωσία. Η συμφωνία αυτή, που θα εξέπνεε αύριο Παρασκευή, επέτρεψε να εξαχθούν περισσότεροι από 11 εκατομμύρια τόνοι από τα ουκρανικά λιμάνια σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Αποκλείστηκε η πρόσβαση στον ιστότοπο Novaya Gazeta

Ουκρανία: Ρωσικός πύραυλος έπληξε την Οδησσό

Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει «βαλλιστικό πύραυλο άγνωστου τύπου»

gazzetta
gazzetta reader insider insider