Λιβύη: Στη Βεγγάζη μέσω... Μάλτας ο Δένδιας - «Μπλόκο» στα σχέδια πτήσης του αεροπλάνου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λιβύη: Στη Βεγγάζη μέσω... Μάλτας ο Δένδιας - «Μπλόκο» στα σχέδια πτήσης του αεροπλάνου
Τραβάει το σκοινί η Λιβύη.

Μέσω του FIR της Μάλτας αναχώρησε το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και την ελληνική αποστολή από την Τρίπολη στη Βεγγάζη, με το διπλωματικό επεισόδιο που προηγήθηκε να λαμβάνει νέες διαστάσεις.

Η λιβυκή πλευρά αρνήθηκε να εγκρίνει τα σχέδια πτήσης του ελληνικού κυβερνητικού αεροπλάνου από την Τρίπολη στη Βεγγάζη, με αποτέλεσμα αρκετή αναμονή στο αεροσκάφος, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στη συνέχεια, αποφασίστηκε η πτήση να γίνει μέσω του FIR της Μάλτας και από εκεί ανατολικά μέχρι τον εναέριο χώρο της ανατολικής Λιβύης για μετάβαση στη Βεγγάζη.

Συνάντηση Δένδια - Χαφτάρ και ξεκάθαρη καταδίκη του τουρκολιβυκού μνημονίου

Στη συνέχεια, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) ενώ στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η ανάγκη σταθεροποίησης της Λιβύης και η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως επεσήμαναν διπλωματικές πηγές, ο στρατάρχης Χαφτάρ μίλησε με ιδιαίτερα σκληρά λόγια κατά της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα. Ακόμη, καταδίκασε ξεκάθαρα τα τουρκολιβυκά μνημόνια. Σημείωσε, δε, πως αν μέχρι τον Ιανουάριο δεν γίνουν εκλογές θα πρέπει να ληφθούν άλλες δράσεις. Ο στρατάρχης Χαφτάρ μίλησε με ιδιαίτερα θετικά λόγια για τις σχέσεις της Βεγγάζης με την Αθήνα, καθώς και για τον συντονισμό των διπλωματικών ενεργειών και με το Κάιρο.

Στη συνέχεια, στο λιμάνι της Βεγγάζης ο κ. Δένδιας παρευρέθη σε εκδήλωση παρουσίασης της συνεισφοράς της Ελλάδας στο πρόγραμμα WFP για την αποκατάσταση του λιμένα της πόλης, κρίσιμου σημείου εισόδου για τρόφιμα και ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και του Σαχέλ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το λιβυκό ΥΠΕΞ θα λάβει «μέτρα» μετά το διπλωματικό επεισόδιο με Δένδια

ΥΠΕΞ: Η επίσκεψη Δένδια στην Τρίπολη ματαιώθηκε επειδή αθετήθηκε η συμφωνία που υπήρχε

Μητσοτάκης στο συνέδριο της Unesco: Θλιβερή και προκλητική η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider