Νέα κλιμάκωση στο διπλωματικό επεισόδιο με Δένδια: H Τρίπολη ανακαλεί τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα κλιμάκωση στο διπλωματικό επεισόδιο με Δένδια: H Τρίπολη ανακαλεί τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα
«Η στάση του Έλληνα ΥΠΕΞ είναι προσβολή για τον λιβυκό λαό» τονίζει η Τρίπολη. Ολόκληρο το χρονικό του διπλωματικού επεισοδίου. Η προκλητική κίνηση της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης και η άμεση απάντηση της Αθήνας.

Προσβλητική προς τον λιβυκό λαό χαρακτήρισε τη στάση του Νίκου Δένδια, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Μοχάμεντ Χαμουντέ, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu.

Ως αντίδραση στη στάση του Δένδια, ο Επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Τρίπολη κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και είπε ότι αποφασίστηκε, επίσης, να ανακληθεί ο επιτετραμμένος της Λιβύης στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ .

Δηλώνοντας ότι αυτή η στάση του Έλληνα υπουργού αντιμετωπίστηκε με λύπη από την κυβέρνηση της Λιβύης και ότι δεν θα ανακοινώσουν άλλα μέτρα που θα γίνουν σχετικά, ο Χαμουντέ υπογράμμισε πως «η στάση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών σήμερα αποτελεί προσβολή για τον Λιβυκό λαό και την κυβέρνηση».

Την σχετική αντίδραση είχε δρομολογήσει το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών υποσχόμενο πως θα αναλάβει διπλωματικά μέτρα μετά το επεισόδιο με τον Νίκο Δένδια.

«Θα λάβουμε διπλωματικά μέτρα για τη διατήρηση του κύρους και της κυριαρχίας του κράτους της Λιβύης. Το υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας αποδοκιμάζει τη συμπεριφορά και θα λάβει τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα για τη διατήρηση του κύρους και της κυριαρχίας του Κράτους της Λιβύης» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Φρένο» Δένδια σε διπλωματικό «παιχνίδι» της Τρίπολης - Τι συνέβη

Υπενθυμίζεται πως νωρίς το πρωί ματαιώθηκε η επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τρίπολη της Λιβύης. Το διπλωματικό επεισόδιο προκλήθηκε, όταν η πτήση του Νίκου Δένδια έφτασε νωρίς το πρωί στην λιβυκή πρωτεύουσα. Η συνεννόηση που είχε γίνει με την υπηρεσιακή κυβέρνηση Ντμπέιμπα ήταν ότι εκτός από τη Βεγγάζη ο υπουργός θα μετέβαινε εκεί όπου θα συναντιόταν με τον μόνο που έχει θεσμικό ρόλο και θεσμική ιδιότητα, τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι.

Όπως όμως ενημερώθηκε ο κ. Δένδιας -προτού κατέβει από το αεροπλάνο- υπήρξε απόπειρα «παγίδευσής» του ώστε να τον υποδεχθεί η ΥΠΕΞ της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Λιβύης που υπενθυμίζεται έχει υπογράψει το μη αναγνωρισμένο σύμφωνο με την Τουρκία.

Ο κ. Δένδιας, χωρίς να κατέβει από το αεροσκάφος, μίλησε με το κυβερνητικό επιτελείο Ντμπέιμπα όπου τόνισε ότι δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα και κατόπιν, έπειτα από αναμονή, αποφασίστηκε να ακυρωθεί η επίσκεψη στην Τρίπολη και να συνεχίσει για Βεγγάζη.

Τότε η λιβυκή πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, αρνήθηκε να εγκρίνει τα σχέδια πτήσης από την Τρίπολη προς στη Βεγγάζη και τελικά το ελληνικό αεροσκάφος πέταξε μέσω Μάλτας και εφθασε στη Βεγγάζη όπου συνεχίζεται το πρόγραμμα της επίσκεψης.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για το συμβάν στην Τρίπολη

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία υπογραμμίζει:

«Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ. Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης στο συνέδριο της Unesco: Θλιβερή και προκλητική η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης βυθίζει την κοινωνία στην ανέχεια και τη δημοκρατία στον ζόφο των υποκλοπών

Μητσοτάκης: Στην τοξικότητα η κυβέρνησή μας θα απαντά με έργα για όλους τους πολίτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider