ΥΠΕΞ: Η επίσκεψη Δένδια στην Τρίπολη ματαιώθηκε επειδή αθετήθηκε η συμφωνία που υπήρχε

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΕΞ: Η επίσκεψη Δένδια στην Τρίπολη ματαιώθηκε επειδή αθετήθηκε η συμφωνία που υπήρχε
Υπουργείο Εξωτερικών
Ελληνική απάντηση στη στάση του λιβυκού ΥΠΕΞ για την ματαίωση της επίσκεψης Δένδια στην Τρίπολη - «Αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε».

Ανακοίνωση για το διπλωματικό επεισόδιο στην Τρίπολη με την ακύρωση της επίσκεψης του Νίκου Δένδια εξέδωσε η Αθήνα ξεκαθαρίζοντας ότι υπήρξε αθέτηση συμφωνίας εκ μέρους του λιβυκού ΥΠΕΞ όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Νάιλα Μανγκούς.

«Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ.Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως το διπλωματικό επεισόδιο προκλήθηκε, όταν η πτήση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια έφτασε νωρίς το πρωί στην Τρίπολη και με βάση τη συνεννόηση που είχε γίνει, εκτός από τη Βεγγάζη ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα μετέβαινε στην Τρίπολη όπου θα συναντιόταν με τον μόνο που έχει θεσμικό ρόλο και θεσμική ιδιότητα, τον πρόεδρο της Βουλής.

Ξαφνικά φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Τρίπολης το πρωί, διαπιστώθηκε – και ο Έλληνας υπουργός ενημερώθηκε – ότι υπήρξε απόπειρα να «παγιδευτεί» και να τον υποδεχθεί η ΥΠΕΞ της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης που υπέγραψε τις προηγούμενες εβδομάδες τη συμφωνία με την Τουρκία.

Ο κ. Δένδιας είχε συνεννοήσεις με τη λιβυκή πλευρά και τονίστηκε ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία που υπήρχε.

Μετά από αναμονή στο αεροσκάφος αποφασίστηκε να ακυρωθεί η επίσκεψη στην Τρίπολη και να συνεχιστεί η επίσκεψη στη Βεγγάζη. Όμως η λιβυκή πλευρά αρνήθηκε να εγκρίνει τα σχέδια πτήσης από την Τρίπολη στη Βεγγάζη, με αποτέλεσμα και άλλη αναμονή στο αεροσκάφος μέχρις ότου αποφασίστηκε και η πτήση να γίνει μέσω του FIR της Μάλτας κι από εκεί ανατολικά μέχρι τον εναέριο χώρο της ανατολικής Λιβύης για μετάβαση στη Βεγγάζη.

Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, ο Νίκος Δένδιας προχώρησε στη δωρεά 30.000 εμβολίων, εξηγώντας πως η Αθήνα συνεχίζει να στηρίζει τον λιβυκό λαό στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας COVID-19, δωρίζοντας επιπλέον εμβόλια, σε συνέχεια δωρεάς 200.000 εμβολίων τον Αύγουστο του 2021.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δωρίσει ακόμα περισσότερα εμβόλια, όσα μπορεί να απορροφήσει η Λιβύη», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι μια κίνηση για το κοινό καλό και ένα αγαθό στο οποίο όλοι οι πολίτες στον κόσμο πρέπει να έχουν πρόσβαση», ενώ επεσήμανε δε ότι η πραγματικότητα στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης είναι πολύ καλύτερη από αυτή που είχε συναντήσει στην πρώτη του επίσκεψη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Κορυφαία στιγμή εθνικής ανάτασης το Πολυτεχνείο - Θυμόμαστε, τιμούμε, προχωρούμε

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης βυθίζει την κοινωνία στην ανέχεια και τη δημοκρατία στον ζόφο των υποκλοπών

Η Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο: «Διαρκής ο αγώνας για τη δημοκρατία»

gazzetta
gazzetta reader insider insider