Στόλτενμπεργκ για Πολωνία: Πιθανότατα από την ουκρανική αεράμυνα ο πύραυλος - Δεν φταίει το Κίεβο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στόλτενμπεργκ για Πολωνία: Πιθανότατα από την ουκρανική αεράμυνα ο πύραυλος - Δεν φταίει το Κίεβο
Ουκρανικός ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία – Δεν ήταν εσκεμμένη ενέργεια σύμφωνα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Λήξη συναγερμού.

To χθεσινό πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία που σήμανε παγκόσμιο συναγερμό και ανέβασε στα ύψη το γεωπολιτικό θερμόμετρο, «προήλθε πιθανότατα από την ουκρανική αεράμυνα» υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τυπου, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της βορειοαντλαντικής συμμαχίας με την κατάσταση να φαίνεται πως βαίνει προς αποκλιμάκωση και τους τόνους να πέφτουν.

«Η προκαταρκτική ανάλυσή μας δείχνει ότι το περιστατικό πιθανότατα προκλήθηκε από έναν ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας που εκτοξεύτηκε για να υπερασπιστεί το ουκρανικό έδαφος από επιθέσεις ρωσικών πυραύλων Cruise», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των συμμάχων του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κάνοντας γνωστό ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την ενεργοποίηση του άρθρου 4.

Παράλληλα, επεσήμανε πως η έρευνα του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε εξέλιξη και «δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης επίθεσης» ενώ «δεν ευθύνεται, όμως, η Ουκρανία για το περιστατικό» καθώς «η Ρωσία έχει την απόλυτη ευθύνη, όσο συνεχίζει τον παράνομο αυτό πόλεμο», όπως πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία προετοιμάζει επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες εναντίον του ΝΑΤΟ» έσπευσε να συμπληρώσει ο ΓΓ της Συμμαχίας.

«Το συμβάν μαρτυρά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να δημιουργεί επίκινδυνες καταστάσεις και μπορεί να προκαλέσει συνέπειες και στα εδάφη του ΝΑΤΟ. Η Μόσχα πρέπει να σταματήσει αυτή την ανόητη σύρραξη. Όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ συμφωνούμε ότι πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι, σε επαγρύπνηση και σε στενό συντονισμό» επεσήμανε ακόμη.

Ανέφερε επιπλέον ότι βασική προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ δηλώνουν ετοιμότητα για την προμήθεια αντιαεροπορικών μέσων στην Ουκρανία. Τέλος, χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα του ΝΑΤΟ, ο δήλωσε ότι η Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία θα συνεδριάσει εντός της ημέρας με κύριο θέμα συζήτησης την αντιαεροπορική άμυνα.

    Στην ίδια γραμμή ΗΠΑ και Πολωνία

    Για ισχυρή πιθανότητα πως ο πύραυλος που κατέπεσε χτες στην Πολωνία ήταν ουκρανικός S-300, έκανε λόγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Βαρσοβία.

    «Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας, επρόκειτο για έναν πύραυλο S-300 κατασκευασμένο στην Σοβιετική Ενωση, έναν παλιό πύραυλο, και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι εβλήθη από την ρωσική πλευρά», επεσήμανε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει πως «δεν υπάρχουν στοιχεία για εσκεμμένη επίθεση κατά της Πολωνίας» ενώ «είναι πολύ πιθανόν ότι εβλήθη από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα», πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομιλώντας με τους εταίρους και τους συμμάχους του σε G7 και ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε εξαρχής πως η έκρηξη στην ανατολική Πολωνία προκλήθηκε από αντιαεροπορικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία για να αποφευχθούν τα ρωσικά χτυπήματα.

    Eπισήμως άλλωστε χαρακτήρισε «απίθανο» το ενδεχόμενο ο πύραυλος να εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία, βάσει της τροχιάς που ακολούθησε αν και όπως πολλοί άλλοι αξιωματούχοι χωρών εξέφρασε επιφυλάξεις έως ότου διερευνηθεί πλήρως το περιστατικό.

    «Υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να πω κάτι προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, με δεδομένη την τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία — πάντως θα το δούμε» είχε τονίσει. Κατά τις πληροφορίες του dpa, ο κ. Μπάιντεν είπε στους ομολόγους του πως επρόκειτο για πύραυλο που εκτοξεύθηκε από ουκρανική συστοιχία συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-300.

    Ηχηρές ρωσικές διαψεύσεις

    Η Μόσχα απέρριψε εξαρχής τις κατηγορίες ότι η ίδια βρίσκεται πίσω από το πυραυλικό πλήγμα, διαψεύδοντας οποιαδήποτε εμπλοκή της και κατηγορώντας τη Δύση ότι επιχειρεί να στήσει έναν πόλεμο Ρωσίας – ΝΑΤΟ.

    Το Κρεμλίνο εκτίμησε ότι κάποιες χώρες έκαναν «αβάσιμες δηλώσεις» για την έκρηξη με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να υπογραμμίζει πως η Ρωσία δεν είχε καμία σχέση με το περιστατικό, το οποίο προκλήθηκε, όπως εξήγησε, από σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300, ενώ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν έχουν ενεργοποιηθεί ειδικοί δίαυλοι επικοινωνίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι η αμερικανική αντίδραση ήταν «συγκρατημένη» σε σύγκριση με αυτή άλλων χωρών.

    «Γίναμε μάρτυρες μιας ακόμη υστερικής, ξέφρενης, ρωσοφοβικής αντίδρασης που δεν βασίστηκε σε κανένα πραγματικό δεδομένο. Αμέσως, όλοι οι εμπειρογνώμονες συνειδητοποίησαν ότι δεν θα μπορούσε να είναι πύραυλος που συνδέεται με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις» και εξήρε την ψύχραιμα και πολύ πιο επαγγελματική αντίδραση των ΗΠΑ και του προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

    Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε νέα διάψευσή του υποστήριξε ότι δεν έβαλε καν με πυραύλους οπουδήποτε κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας, επαναλαμβάνοντας τα περί προβοκάτσιας. Πρόσθεσε ότι οι εικόνες που δημοσιεύτηκαν από τα θραύσματα του πυραύλου αποδεικνύουν ότι πρόκειται για βλήμα του ουκρανικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300.

    «Δηλώσεις από διάφορες ουκρανικές πηγές και ξένους αξιωματούχους σχετικά με δήθεν "ρωσικούς πυραύλους" που έπεσαν στο χωριό Πρζεβοντούβ είναι μια σκόπιμη πρόκληση με στόχο την κλιμάκωση της κατάστασης. Οι εικόνες είναι άμεση συνέπεια της πτώσης και της αυτοκαταστροφής των αντιαεροπορικών πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από στρατεύματα του Κιέβου με ουκρανικά και ξένα συστήματα αεράμυνας που βρίσκονται εντός της πόλης» σημείωσε το Ρωσικό ΥΠΑΜ.

    Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι το πυραυλικό πλήγμα στο πολωνικό έδαφος δείχνει πως η Δύση πλησιάζει περισσότερο σε άλλον ένα Παγκόσμιο Πόλεμο. «Το περιστατικό με το καταγγελλόμενο από την Ουκρανία ‘πυραυλικό πλήγμα’ σε πολωνικό αγρόκτημα αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: διεξάγοντας υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, η Δύση πλησιάζει εγγύτερα σε παγκόσμιο πόλεμο», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter.

    «Υπάρχει μια απόπειρα να προκληθεί άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, η οποία θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», έγραψε, από μεριάς του, ο εκπρόσωπος της Μόσχας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι, στον λογαριασμό του στο Telegram.

    Το θρίλερ με τα άρθρα του ΝΑΤΟ

    Η Πολωνία τελικά δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, που προβλέπει διαβουλεύσεις για ζήτημα ανησυχίας σχετικά με την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους, όπως ανέφεραν στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΝΑΤΟϊκές πηγές.

    Το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ σημειώνει: «Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θέλουσι συσκέπτεσθαι από κοινού οσάκις κατά την γνώμην οιουδήποτε εξ αυτών απειλείται η εδαφική ακεραιότης ή πολιτική ανεξαρτησία ή ασφάλεια ενός οιουδήποτε των Μερών».

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, που χαρακτηρίζεται ως ο «πυρήνας» της συμμαχίας, όταν ένα κράτος μέλος δέχεται ένοπλη επίθεση, τα υπόλοιπα οφείλουν να το υπερασπιστούν λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα.

    «Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνούν ότι, ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή πλειόνων εξ αυτών σε Ευρώπη ή Βόρεια Αμερική θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον απάντων και, συνεπώς, συμφωνούν ότι, σε τέτοια περίπτωση κάθε Μέρος θα ασκήσει το υπό του άρθρου 51 υπθ Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών αναγνωριζόμενο δικαίωμα της ατομικής ή συλλογικής αυτοάμυνας και θα συνδράμει το Μέρος ή τα Μέρη που υφίστανται την επίθεση με την άμεση λήψη τόσο ατιμικών όσο και συλλογικών μέτρων που θεωρούνται αναγκαία περιλαμβανομένης της χρήσεως ενόπλης βίας προς αποκατάσταση και διατήρηση της ασφαλείας της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού. Πάσα ένοπλη επίθεση και κάθε μέτρο που λαμβάνεται ως συνέπεια αυτής, θα έρχονται αμέσως σε γνώσξ του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα μέτρα θα λήξουν όταν το Συμβούλιον Ασφαλείας θα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα προς αποκατάσταση και διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφαλείας», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 5.

    Το χρονικό

    Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη που συγκλόνισε το χωριό Przewodow στην ανατολική Πολωνία το βράδυ της Τρίτης, σε μικρή απόσταση από τα ουκρανικά σύνορα. Ο πολωνικός ραδιοφωνικός σταθμός ZET απέδωσε την έκρηξη σε «αδέσποτους» πυραύλους, στον απόηχο των σφοδρών πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε η Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας.

    Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι συγκάλεσε έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο. Η Πολεμική Αεροπορία της Πολωνίας σήκωσε μαχητικά αεροσκάφη από το αεροδρόμιο στο Tomaszów Lubelski ενώ ο στρατός και η εισαγγελία έφτασαν στο αγρόκτημα όπου έπεσαν οι πύραυλοι.

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    Διαβάστε ακόμη

    Ζελένσκι: «Μήνυμα» του Πούτιν στη G20 το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία

    G20: Πολυδιάστατες κρίσεις για τη διεθνή οικονομία – Χωρίς ομοφωνία το μήνυμα προς τη Ρωσία

    Φυσικό αέριο: Το οριστικό σχέδιο της Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή - Τι περιλαμβάνει

    gazzetta
    gazzetta reader insider insider