Μπάιντεν: Ουκρανικός ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία - Διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ - Διαψεύδει και το Κρεμλίνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάιντεν: Ουκρανικός ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία - Διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ - Διαψεύδει και το Κρεμλίνο
Ταύτιση απόψεων ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα σχετικά με το περιστατικό στην Πολωνία. Έρχεται λήξη συναγερμού;

Ο πύραυλος που κατέπεσε σε περιοχή στα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία και οδήγησε στον θάνατο δύο ανθρώπων ήταν ουκρανικός, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τη Μόσχα να διαψεύδει τη συμμετοχή της από την πρώτη στιγμή ενώ πολλές ευρωπαϊκές «φωνές» τείνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την ουκρανική αεράμυνα το πλήγμα στην Πολωνία, ήταν η διαπίστωση που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώνοντας τους συμμάχους του σε G7 και ΝΑΤΟ, όπως όπως αποκάλυψε στο Reuters πηγή του ΝΑΤΟ.

Σε επίσημες δηλώσεις του, άλλωστε, χαρακτήρισε «απίθανο» το ενδεχόμενο ο πύραυλος να εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία, βάσει της τροχιάς που ακολούθησε αν και όπως πολλοί άλλοι αξιωματούχοι χωρών εξέφρασε επιφυλάξεις έως ότου διερευνηθεί πλήρως το περιστατικό.

«Ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία εκτοξεύτηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις για να αναχαιτίσει το ρωσικό πύραυλο», δηλώνουν και τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Associated Press επικαλούμενοι την προκαταρκτική έρευνα.

Η γενικευμένη κατάσταση συναγερμού παραμένει ενώ από τις 11:00 το πρωί πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες υπό τον Γενς Στόλτενμπεργκ, που θα παραχωρήσει και δηλώσεις.

Νέα διάψευση Μόσχας

Η Μόσχα απέρριψε εξαρχής τις κατηγορίες ότι η ίδια βρίσκεται πίσω από το πυραυλικό πλήγμα, διαψεύδοντας οποιαδήποτε εμπλοκή της και κατηγορώντας τη Δύση ότι επιχειρεί να στήσει έναν πόλεμο Ρωσίας – ΝΑΤΟ.

Το Κρεμλίνο εκτίμησε ότι κάποιες χώρες έκαναν «αβάσιμες δηλώσεις» για την έκρηξη. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία δεν είχε καμία σχέση με το περιστατικό, το οποίο προκλήθηκε, όπως εξήγησε, από σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν έχουν ενεργοποιηθεί ειδικοί δίαυλοι επικοινωνίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά υπογράμμισε ότι η αμερικανική αντίδραση ήταν «συγκρατημένη» σε σύγκριση με αυτή άλλων χωρών.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε νέα διάψευσή του υποστηρίζει ότι δεν έβαλε καν με πυραύλους οπουδήποτε κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας, επαναλαμβάνοντας τα περί προβοκάτσιας. Πρόσθεσε ότι οι εικόνες που δημοσιεύτηκαν από τα θραύσματα του πυραύλου αποδεικνύουν ότι πρόκειται για βλήμα του ουκρανικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300.

Ο πρώην πρόεδρος της Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι το πυραυλικό πλήγμα στο πολωνικό έδαφος δείχνει πως η Δύση πλησιάζει περισσότερο σε άλλον ένα Παγκόσμιο Πόλεμο. «Το περιστατικό με το καταγγελλόμενο από την Ουκρανία ‘πυραυλικό πλήγμα’ σε πολωνικό αγρόκτημα αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: διεξάγοντας υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, η Δύση πλησιάζει εγγύτερα σε παγκόσμιο πόλεμο», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter.

«Υπάρχει μια απόπειρα να προκληθεί άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, η οποία θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», έγραψε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Μόσχας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι, στον λογαριασμό του στο Telegram.

Αποκλιμάκωση από Πολωνία

Η Πολωνία συνεχίζει να αναλύει το ενδεχόμενο επίκλησης του άρθρου 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, αλλά φαίνεται ότι ενδεχομένως να μην είναι αναγκαία η χρησιμοποίηση της πρόβλεψης αυτής, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την επομένη της πτώσης πυραύλου στην νοτιοανατολική Πολωνία.

Το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ σημειώνει: «Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θέλουσι συσκέπτεσθαι από κοινού οσάκις κατά την γνώμην οιουδήποτε εξ αυτών απειλείται η εδαφική ακεραιότης ή πολιτική ανεξαρτησία ή ασφάλεια ενός οιουδήποτε των Μερών».

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα δήλωσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για εσκεμμένη επίθεση κατά της Πολωνίας και ότι ο πύραυλος πιθανόν προήλθε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Ψυχραιμία ζητά ο Σολτς

Να μην εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα, ζήτησε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αν και τόνισε ωστόσο ότι «τίποτα από όλα αυτά δεν θα συνέβαινε», εάν δεν υπήρχε η πολεμική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ενώ ανέφερε ότι η «κόκκινη γραμμή» για όλους είναι μια ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων.

«Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα (όπως το περιστατικό στην Πολωνία), οποιοσδήποτε βιαστικός προσδιορισμός της πορείας των γεγονότων, χωρίς να έχει προηγηθεί ενδελεχής έρευνα, αποκλείεται», δήλωσε ο κ. Σολτς από τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπαλί και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών διαφόρων χωρών ανταλλάσσουν απόψεις, ενώ αμερικανοί εμπειρογνώμονες θα στηρίξουν τις πολωνικές έρευνες. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να αγνοούμε την αιτία του χθεσινού περιστατικού, σημείωσε ο καγκελάριος: «Είναι σημαντικό να καταστήσουμε όλοι ταυτόχρονα σαφές -και το κάναμε- ότι όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί χωρίς τον ρωσικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, χωρίς τους πυραύλους που εκτοξεύονται τώρα συστηματικά και σε μεγάλη κλίμακα κατά των υποδομών της Ουκρανίας».

Αναφερόμενος γενικότερα στα αποτελέσματα της Συνόδου, ο Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για «επιτυχία», επισημαίνοντας ότι «επετεύχθησαν εδώ συμφωνίες οι οποίες ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες». Επιπλέον, ανέφερε, «είναι καλό το γεγονός ότι έγιναν εδώ ξεκάθαρες δηλώσεις για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας». Όλα τα κράτη - μέλη, συνέχισε, ξεκαθάρισαν ότι η χρήση πυρηνικών όπλων θα ήταν απαράδεκτη. «Όλοι τράβηξαν πολύ έντονα αυτή την κόκκινη γραμμή», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεισφορά του Βερολίνου στις σχετικές συζητήσεις πριν από τη Σύνοδο.

Ειδικά σχετικά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο κ. Σολτς δήλωσε ότι «με την πολιτική του, είναι σχεδόν μόνος στον κόσμο, χωρίς ισχυρούς συμμάχους» και επισήμανε τη στάση χωρών όπως η Ινδία και η Νότια Αφρική, οι οποίες, όπως είπε, βοήθησαν τους ηγέτες της G20 να βρουν «εκπληκτικά σαφείς λέξεις» για τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία. «Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν πολλοί στον κόσμο οι οποίοι δεν πιστεύουν ότι αυτός ο πόλεμος είναι σωστός, ακόμη και αν για διάφορους λόγους απείχαν από τις σχετικές ψηφοφορίες των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε.

Ουκρανία «βλέπει» και το Βέλγιο

Η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα της χρήσης ουκρανικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας για «να αντιμετωπισθούν ρωσικοί πύραυλοι», δήλωσε σήμερα η βελγίδα υπουργός Άμυνας Λουντιβίν Ντεντοντέ. Η Ντεντοντέ έκανε λόγο για «εκρήξεις» στο πολωνικό έδαφος οι οποίες σημειώθηκαν στη διάρκεια μαζικού βομβαρδισμού της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

«Εκρήξεις σημειώθηκαν στην Πολωνία, στη μεθόριο με την Ουκρανία. Σ' αυτό το στάδιο και με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, πρόκειται για θραύσματα ρωσικών πυραύλων και για ουκρανικούς πυραύλους της αντιαεροπορικής άμυνας που έπεσαν στο πολωνικό έδαφος», προσθέτει η υπουργός σε ανακοίνωσή της.

«Οι αναλύσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη για να προσδιοριστεί με βεβαιότητα τόσο η προέλευση των πυρών όσο και οι στόχοι που επρόκειτο να πλήξουν αυτοί οι πύραυλοι. Με βάση τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, τίποτε δεν δείχνει ωστόσο πως επρόκειτο για εσκεμμένη επίθεση σε κάποιον ή κάποιους πολωνικούς στόχους», δήλωσε η Ντεντοντέ.

Η βελγική υπηρεσία πληροφοριών «παραμένει σε απ' ευθείας επαφή με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε η βελγίδα υπουργός, η οποία έκανε έκκληση για σύνεση όσον αφορά τις συνέπειες που θα έχει αυτό το περιστατικό. «Στις συνθήκες αυτές, είναι σημαντικό να παραμείνουμε ήρεμοι όσον αφορά την αντίδρασή μας. Το Βέλγιο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, τον στρατό της και τον πληθυσμό της. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε να καλούμε σε αποκλιμάκωση και για τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής εισβολής», δήλωσε η ίδια.

Το πλήγμα στην Πολωνία είναι «μήνυμα» Πούτιν στη G20

Το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία «δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μήνυμα της Ρωσίας προς τη σύνοδο της G20», εκτίμησε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας μέσω βιντεοδιάσκεψης στους ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι που συνεδριάζουν στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Υπάρχει «ένα τρομοκρατικό κράτος μεταξύ σας, εναντίον του οποίου πρέπει να αμυνθούμε», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη Ρωσία. Στο μεταξύ ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ ζήτησε να επιβληθεί πάνω από την Ουκρανία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, μετά την πτώση πυραύλου στην Πολωνία.
«Ζητάμε να κλείσει ο ουρανός, διότι ο ουρανός δεν έχει σύνορα. Όχι για τους ανεξέλεγκτους πυραύλους.

Όχι για την απειλή που εγείρουν για τους γείτονές μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», έγραψε στο twitter ο Ρέζνικοφ. «Αυτή είναι η πραγματικότητα για την οποία προειδοποιούσαμε», πρόσθεσε.

Τι προβλέπει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, που χαρακτηρίζεται ως ο «πυρήνας» της συμμαχίας, όταν ένα κράτος μέλος δέχεται ένοπλη επίθεση, τα υπόλοιπα οφείλουν να το υπερασπιστούν λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα.

«Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνούν ότι, ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή πλειόνων εξ αυτών σε Ευρώπη ή Βόρεια Αμερική θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον απάντων και, συνεπώς, συμφωνούν ότι, σε τέτοια περίπτωση κάθε Μέρος θα ασκήσει το υπό του άρθρου 51 υπθ Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών αναγνωριζόμενο δικαίωμα της ατομικής ή συλλογικής αυτοάμυνας και θα συνδράμει το Μέρος ή τα Μέρη που υφίστανται την επίθεση με την άμεση λήψη τόσο ατιμικών όσο και συλλογικών μέτρων που θεωρούνται αναγκαία περιλαμβανομένης της χρήσεως ενόπλης βίας προς αποκατάσταση και διατήρηση της ασφαλείας της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού. Πάσα ένοπλη επίθεση και κάθε μέτρο που λαμβάνεται ως συνέπεια αυτής, θα έρχονται αμέσως σε γνώσξ του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα μέτρα θα λήξουν όταν το Συμβούλιον Ασφαλείας θα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα προς αποκατάσταση και διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφαλείας», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 5.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Πολωνία δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του Άρθρου 4, σύμφωνα με ΝΑΤΟϊκές πηγές

«Πιο κοντά σε παγκόσμιο πόλεμο η Δύση» λέει ο Μεντβέντεφ για Πολωνία

«Βαρίδι» για τις ευρωαγορές οι πύραυλοι στην Πολωνία

gazzetta
gazzetta reader insider insider