Μασκ: Αρχίζει να αποτελεί κίνδυνο για την αμερικανική Δημοκρατία;

Τέρρυ Μαυρίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μασκ: Αρχίζει να αποτελεί κίνδυνο για την αμερικανική Δημοκρατία;
Αυτό που «ψιθυριζόταν», μετά την εξαγορά του Twitter βγαίνει σε πρώτο πλάνο. Ασκεί τεράστια επιρροή και μπαίνει σε γεωπολιτικά «χωράφια», προκαλώντας ανησυχία στην Ουάσινγκτον.

Μεταξύ της εκτόξευσης τεσσάρων αστροναυτών και 54 δορυφόρων σε τροχιά, της αποκάλυψης ενός ηλεκτρικού φορτηγού και της απόκτησης του Twitter αυτόν τον μήνα, ο Έλον Μασκ βρήκε χρόνο να προσφέρει αυτόκλητα ειρηνευτικά σχέδια για την Ταϊβάν και την Ουκρανία, ανοίγοντας κόντρα με τους ηγέτες αυτών των χωρών και εκνευρίζοντας παράλληλα την Ουάσιγκτον.

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, εξόργισε στη συνέχεια ορισμένους αξιωματούχους του Πενταγώνου, ανακοινώνοντας ότι δεν ήθελε να συνεχίσει να πληρώνει για την ιδιωτική του δορυφορική υπηρεσία Starlink στην Ουκρανία, πριν αργότερα αποσύρει την απειλή.

Καθώς ο Μασκ μπαίνει σε περιοχές ασταθών γεωπολιτικών ζητημάτων, πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ουάσιγκτον ανησυχούν ότι τους παρακάμπτει, αναφέρει η εφημερίδα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Stars and Stripes.

Διαβάστε ακόμα: H Twitter γίνεται η 5η εταιρεία με CEO τον Έλον Μασκ

Μια συνεργασία δύο δεκαετιών μεταξύ του Μασκ και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, βοήθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν στην παγκόσμια κυριαρχία στο διάστημα και να στραφούν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και έκανε τον «κομπιουτεράκια» τεχνικό έναν διεθνώς διάσημο CEO. Ωστόσο, πολλοί στην Ουάσιγκτον, ακόμη και όταν επαινούν το έργο του σε τομείς της εθνικής ασφάλειας, βλέπουν τώρα τον Μασκ ως πολύ ισχυρό και υπερβολικά απερίσκεπτο.

Επικαλούμενοι τη δημόσια γελοιοποίηση στην οποία προβαίνει ο Μασκ για εκείνους που τον σνομπάρουν - ο δισεκατομμυριούχος αποκάλεσε τον Πρόεδρο Μπάιντεν «μαριονέτα» και είπε ότι η Δημοκρατική γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν του θυμίζει «τη θυμωμένη μαμά του φίλου μου» - πολλοί από τους κορυφαίους κυβερνητικοί αξιωματούχοι που μίλησαν στην Star and Stripes για τον Μασκ, δέχθηκαν μόνο υπό τον όρο της ανωνυμίας. Αλλά σχεδόν όλοι τον περιέγραψαν ως άστατο και αλαζονικό όσο και ιδιαίτερα ευφυή.

«Έλον, ο πανταχού παρών» τον αποκάλεσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι ο Μασκ «πιστεύει ότι είναι ένα τέτοιο δώρο για την ανθρωπότητα που δεν χρειάζεται να προσέχει το τι λέει και τι κάνει, καθώς αυτός ξέρει καλύτερα».

Από την πλευρά της, η ιστορικός του Χάρβαρντ Τζιλ Λεπόρε ανέφερε σε podcast της για τον Μασκ: «Βλέπει τον εαυτό του πάνω από την προεδρία».

Ο Μασκ από την πλευρά του έχει αναφέρει ότι σταθμίζει τα σημαντικά προβλήματα και περιέγραψε την αποστολή του ως «να ενισχύσει το μέλλον της ανθρωπότητας». Είπε ότι το σχέδιό του για την Ουκρανία θα μπορούσε να αποτρέψει πιθανό πυρηνικό πόλεμο και ότι η πρότασή του στην Ταϊβάν θα μπορούσε να μειώσει τις επικίνδυνες περιφερειακές εντάσεις.

Ωστόσο, η εκτός θεσμικού πλαισίου διπλωματία του Μασκ, εξοργίζει τους συμμάχους την ίδια στιγμή που προσφέρει 44 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει μια πλατφόρμα πολυμέσων με εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες.

«Η ουσία είναι ότι οι άνθρωποι κολλάνε σε κάθε του λέξη επειδή τα έχει καταφέρει τόσες πολλές φορές», είπε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Ντάρμπιν. «Ελπίζω να δείξει κάποιο σεβασμό σε αυτή την ευθύνη», πρόσθεσε.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσι Γκράχαμ, χαρακτήρισε το σχέδιο του Μασκ για την Ουκρανία «προσβολή» για τον λαό της και πρότεινε οι ομοσπονδιακές επιδοτήσεις που βοηθούν τους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων να δαπανηθούν καλύτερα- ένας υπαινιγμός για τα χρήματα που λαμβάνει η Tesla.

Το δυνατό ξεκίνημα

Η σχέση του Μασκ με την Ουάσιγκτον ξεκίνησε δυνατά. «Σε αγαπώ» ήταν η αντίδραση του Μασκ όταν ένας αξιωματούχος της NASA του τηλεφώνησε το 2008, ανακοινώνοντας του ότι είχε κερδίσει ένα συμβόλαιο 1,6 δισ. δολαρίων σε μια εποχή που είχε πολλά χρέη. Στη συνέχεια, η Ουάσιγκτον έριξε περισσότερα δισεκατομμύρια στην εταιρεία του Μασκ, καθώς ανέπτυξε τους πυραύλους και τη διαστημική κάψουλα της. Η SpaceX αντεπεξήλθε, δίνοντας νέα ώθηση στο «κουρασμένο» διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα: Διαδικτυακοί διαξιφισμοί Στήβεν Κίνγκ - Μασκ για το Twitter

Οι δικομματικές προσπάθειές του στο παρελθόν τον βοήθησαν να κερδίσει την Ουάσιγκτον. Δείπνησε με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και εντάχθηκε στα οικονομικά συμβούλια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Δώρισε χρήματα σε υποψηφίους και των δύο κομμάτων. Τώρα, χτυπάει τον Μπάιντεν και λέει ότι σκοπεύει να ψηφίσει Ρεπουμπλικανό πρόεδρο το 2024.

Αυτή την εποχή, ο εκκεντρικός επιχειρηματίας επισκέπτεται σπάνια την Ουάσιγκτον και επικρίνει ολοένα και περισσότερο την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Μιλάει με ξένους προέδρους και πρωθυπουργούς, σύμφωνα με ανθρώπους που συνεργάζονται απευθείας μαζί του. Ο Μασκ πουλά τους πυραύλους αιχμής και την αεροδιαστημική τεχνολογία του στη Νότια Κορέα, την Τουρκία και σε έναν αυξανόμενο κατάλογο άλλων χωρών. Έχει εργοστάσια Tesla στη Γερμανία και την Κίνα. Επίσης, κατέχει και ελέγχει περισσότερους από 3.000 δορυφόρους που κάνουν κύκλους γύρω από τη Γη - πολύ περισσότερους από οποιοδήποτε έθνος, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τον Μάιο, Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι είπαν ότι ο Μασκ συναντήθηκε με τον Ζαΐρ Μπολσονάρο, τον Βραζιλιάνο πρόεδρο που στη Λατινική Αμερική περιγράφεται ως ακροδεξιός υπερεθνικιστής. Ο Μασκ είπε ότι μίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από 18 μήνες, αλλά διέψευσε μια αναφορά ότι μίλησε με τον Πούτιν λίγο πριν κάνει γνωστό το ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο του, που καταδικάστηκε ευρέως ως φιλορωσικό.

«Κίνδυνος για τη Δημοκρατία»

Αν και ο Μασκ χρειάζεται λιγότερο την Ουάσιγκτον τώρα που ο ίδιος είναι «παγκόσμια δύναμη», η Ουάσιγκτον συνεχίζει να εξαρτάται από αυτόν. Ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τους πυραύλους και τις υπηρεσίες δορυφορικών επικοινωνιών του για τα drones, τα πλοία και τα αεροσκάφη του. Η NASA δεν έχει προς το παρόν τρόπο να πάει Αμερικανούς αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό χωρίς τη διαστημική κάψουλα του. Και, σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του Λευκού Οίκου, έχει περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους των ΗΠΑ από οποιονδήποτε άλλο κατασκευαστή.

Αρκετοί κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εργάζονται για τη μείωση της εξάρτησής από τον Μασκ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας και της δημιουργίας ανταγωνιστών, με κυβερνητικές συμβάσεις και επιδοτήσεις. «Δεν υπάρχει μόνο η SpaceX. Υπάρχουν και άλλες οντότητες με τις οποίες μπορούμε σίγουρα να συνεργαστούμε όταν πρόκειται να παρέχουμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζονται στο πεδίο της μάχης», δήλωσε η Σαμπρίνα Σινγκ, αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα.

Μια βασική ανησυχία από την εξαγορά του Twitter από τον Μασκ, είναι ο ιστός των υπερπόντιων συμμετοχών και ξένων επενδυτών, συμπεριλαμβανομένου του τεράστιου εργοστασίου της Tesla στην Κίνα, θα οδηγούσε σε πιθανή μόχλευση που θα μπορούσαν να έχουν άλλοι έναντι του Μασκ, εάν ελέγχει μια πλατφόρμα όπου ορισμένοι χρήστες έχουν διαδώσει παραπληροφόρηση και αυξάνουν τον πολιτικό διχασμό. Ως εργολάβος άμυνας των ΗΠΑ, ο Μασκ έχει ελεγχθεί, αλλά αρκετοί ανώτατοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ήθελαν έναν πιο ενδελεχή έλεγχο, συμπεριλαμβανομένων τυχόν σχεδίων επέκτασης στη Ρωσία και την Κίνα. Η γερουσιαστής Γουόρεν και άλλοι, χαρακτήρισαν την εξαγορά του Twitter από τον Μασκ ως «κίνδυνο για τη δημοκρατία».

Ένα νέο είδος «αντιπάλου»

Η Ουάσιγκτον έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν ισχυρούς μεγιστάνες που κυριαρχούσαν στους σιδηρόδρομους, το πετρέλαιο ή σε κάποιον βασικό οικονομικό τομέα, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χάας, πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. «Αλλά αυτό που είναι λίγο διαφορετικό εδώ, είναι η ικανότητα του Μασκ να προβάλλει την πολιτική του ατζέντα και το γεγονός ότι τώρα που έχουμε τεχνολογία και μέσα που επιτρέπουν στα άτομα να γίνουν ουσιαστικά οι ίδιοι το δικό τους δίκτυο ή κανάλι», είπε ο Χάας.

Ο Μασκ που ήδη έχει επιχειρηματικές επενδύσεις στην Κίνα, σύμφωνα με ρωσικά και ΜΜΕ και άλλων χωρών, πέρυσι σε εκδήλωση που χορηγήθηκε από το Κρεμλίνο ανέφερε ότι σχεδίαζε επενδύσεις στη Ρωσία. Αρκετοί κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναρωτιούνται εάν τα επιχειρηματικά συμφέροντα του Μασκ επηρεάζουν τις απόψεις του για την εξωτερική πολιτική.

Η οικονομική αναταραχή από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έχει πλήξει την περιουσία πολλών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του Μασκ, του οποίου η προσωπική περιουσία μειώθηκε κατά δεκάδες δισεκατομμύρια, σε περίπου 210 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Δύο άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά είπαν ότι ο Μασκ είναι παρορμητικός και αυτό τον κάνει να λέει πράγματα που βλάπτουν τα δικά του συμφέροντα - μια τάση που δυσκολεύει τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να υπολογίζουν στον Μασκ. Ο ίδιος ο Μασκ έχει πει ότι πάσχει από το σύνδρομο Άσπεργκερ, μια μορφή αυτισμού, και κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι είναι ένας «ψύχραιμος, κανονικός τύπος».

«Πυροβολεί το πόδι του όλη την ώρα. Δεν πρέπει να μπαίνει στην πολιτική», είπε ένα άτομο που έχει συνεργαστεί μαζί του για χρόνια.

«Έχω σοκαριστεί όσο κανένας άλλος αυτούς τους τελευταίους μήνες με μερικά από τα πράγματα στα οποία έχει μπει», είπε η Λόρι Γκάρβερ, πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια της NASA. Η ίδια ανησυχεί για τις συνέπειες. Η SpaceX αποκατέστησε την ηγεσία των ΗΠΑ στο διάστημα, αλλά τα πολιτικά φορτισμένα σχόλιά του προσελκύουν επικριτές που αρχίζουν να ρωτούν: «Γιατί πηγαίνουν τα χρήματα των φορολογουμένων σε αυτόν τον δισεκατομμυριούχο;».

«Είναι απογοητευτικό», πρόσθεσε.

Με το βλέμμα στην Ουάσινγκτον

Ο Μασκ άρχισε να κοιτάζει προς την Ουάσινγκτον πριν από 20 χρόνια. Ένας Νοτιοαφρικανός που μετακόμισε στη Silicon Valley, ο Μασκ έγινε πολίτης των ΗΠΑ το 2002 - τη χρονιά που χρησιμοποίησε την πληρωμή του από την πώληση της PayPal, της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών που βοήθησε να ιδρυθεί, για να ξεκινήσει την αεροδιαστημική SpaceX. Ήταν μεγάλο ρίσκο και χρειαζόταν μεγάλες κρατικές συμβάσεις για να επιβιώσει. Στις αρχές του 2003, ο Μασκ ανακοίνωσε ότι θα είχε «σημαντική παρουσία» στην πρωτεύουσα της χώρας, ώστε να μπορέσει να οικοδομήσει μια «στενή σχέση συνεργασίας με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Ο Μασκ επένδυσε στην Tesla περίπου την ίδια περίοδο και σύντομα ανέλαβε τη διαχείρισή της, αξιοποιώντας οικονομικές επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές που προσέφερε η Ουάσιγκτον για να απογαλακτίσει τη χώρα από τη βενζίνη. Μόνο η Καλιφόρνια έδωσε στην Tesla επιδοτήσεις 3,2 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από το γραφείο του κυβερνήτη της Καλιφόρνια.

Εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε ότι για σύντομες χρονικές περιόδους, ο Μασκ προσέλαβε δεκάδες λομπίστες, πολλοί από τους οποίους ήταν πρώην μέλη του προσωπικού ισχυρών προσώπων του Κογκρέσου. Ο Ρόαν Πατέλ, ο οποίος εργάστηκε στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών στον Λευκό Οίκο επί Ομπάμα, διευθύνει τις ρυθμιστικές και νομοθετικές υποθέσεις της Tesla στην Ουάσιγκτον.

Η SpaceX έχει ξοδέψει περισσότερα από 22 εκατομμύρια δολάρια για lobbing στην Ουάσιγκτον όλα αυτά τα χρόνια, σύμφωνα με την OpenSecrets, μια ερευνητική ομάδα που παρακολουθεί τα χρήματα στην πολιτική. Ο ίδιος ο Μασκ αποδείχθηκε ένας έξυπνος πολιτικός χειριστής. Πέταξε στην Ουάσιγκτον 40 φορές μεταξύ 2008 και 2013, σύμφωνα με τα αρχεία πτήσης που έλαβε η βιογράφος του Μασκ, Άσλι Βανς. Χτύπησε τις πόρτες πολιτικών και κάλεσε αξιωματούχους για πρωινό.

Η δημοσιότητα βοηθάει τις δουλειές

Όταν η παρασκηνιακή πειθώ δεν είχε αποτελέσματα, έμαθε ότι η δημοσιότητα βοηθάει.

Μια ηλιόλουστη Τετάρτη του Ιουνίου του 2014, ο Μασκ πάρκαρε το νέο του «διαστημικό ταξί» λίγα τετράγωνα από το Καπιτώλιο. Είχε μεταφέρει την κάψουλα που σχεδιάστηκε για να μεταφέρει επτά αστροναύτες σε τροχιά, από το εργοστάσιό του στην Καλιφόρνια, και κάλεσε τηλεοπτικές κάμερες, μαζί με κυβερνητικούς αξιωματούχους, να την ελέγξουν.

«Τέλεια δουλειά, Έλον» φώναξε ο Ντάνα Ροχραμπάκερ, ένας Ρεπουμπλικανός μέλος του Κογκρέσου, καθώς έβγαινε από το κομψό διαστημόπλοιο. Οι Δημοκρατικοί χειροκρότησαν επίσης εκείνη την ημέρα. Ο Μασκ έλαμπε. Ήταν έτοιμος να γίνει πλουσιότερος.

Στη συνέχεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες βασίστηκαν στη Ρωσία για να μεταφέρει Αμερικανούς αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, πληρώνοντας στη Μόσχα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Ο Μασκ υποσχέθηκε ότι θα βάλει τέλος σε αυτό, τονίζοντας ότι θα ξαναχτίσει το αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα. Ο Ομπάμα ήταν στον Λευκό Οίκο και ήθελε να αφήσει ιδιωτικές εταιρείες όπως η SpaceX να προσπαθήσουν. Εβδομάδες αφότου ο Musk έφερε το «διαστημικό του ταξί» στην Ουάσινγκτον, η NASA του ανέθεσε συμβόλαιο 2,6 δισ. δολαρίων.

Ο Μασκ επιδίωξε επίσης συμβάσεις με το Πεντάγωνο και βρήκε ότι τον βοήθησε η δημόσια αντιπαράθεση. Σε μια ακρόαση στο Καπιτώλιο το 2014, έγινε πρωτοσέλιδο κατηγορώντας την κοινοπραξία μεταξύ των γιγάντων της αεροδιαστημικής Lockheed Martin και Boeing που προμήθευε πυραύλους στην Πολεμική Αεροπορία. Την αποκάλεσε «μονοπώλιο» και είπε ότι επιβαρύνει πολύ τους φορολογούμενους.

«Ο Έλον έλεγε «δώστε μου μια ευκαιρία», ανέφερε ο Σκοτ ​​Πέις, πρώην αξιωματούχος της NASA που μίλησε σε εκείνη την ακρόαση.

Το Πεντάγωνο το έκανε και ο Μασκ αντεπεξήλθε. Οι πύραυλοι Falcon που άλλαζαν το παιχνίδι, εν μέρει επαναχρησιμοποιήσιμοι, ήταν πολύ λιγότερο ακριβοί.

Τώρα, μόλις οκτώ χρόνια μετά, ο Μασκ είναι ο «Γολιάθ» της διαστημικής βιομηχανίας. Και η επιτυχία του Μασκ άλλαξε τη δυναμική με την Ουάσιγκτον.

«Καλλιτέχνης στην μπούρδα»

Οι Δημοκρατικοί είναι πιο ένθερμοι για την ανάγκη χαλιναγώγησης του Μασκ.

Ο ηγέτης της μειονότητας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Κέβιν ΜακΚάρθι αποκαλεί τον Μασκ «καλό μου φίλο» και ο Μασκ μίλησε σε προεκλογική εκδήλωση του ΜακΚάρθι τον Αύγουστο. Τον Ιούνιο, ο Μασκ, ο οποίος μετακόμισε πρόσφατα από την Καλιφόρνια στο Τέξας, ανακοίνωσε ότι ψήφισε υπέρ της Μάιρα Φλόρες σε προκριματικές εκλογές του Κογκρέσου - και είπε ότι ήταν η πρώτη φορά που ψήφισε για Ρεπουμπλικάνο. Χαρακτήρισε επίσης τους Δημοκρατικούς ως υπερβολικά ακραίους και πολύ ελεγχόμενους από τα συνδικάτα και προέβλεψε δημόσια ένα «μαζικό κόκκινο κύμα» τον Νοέμβριο- δηλαδή μια καθολική νίκη των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές.

Αλλά ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί είναι δύσπιστοι ότι η νέα σχέση στοργής του Μασκ με το κόμμα τους θα διαρκέσει. «Είναι ένας άλλος ένας καλλιτέχνης στην μπούρδα», ανέφερε για τον Μασκ, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συγκέντρωση του τον Ιούλιο στην Αλάσκα.

Χρειάζονται επιλογές

Ένας σπάνιος τομέας δικομματικής συμφωνίας είναι ότι για ορισμένα ζωτικά ζητήματα, ειδικά την εθνική ασφάλεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να εξαρτώνται από κανένα άτομο ή εταιρεία και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάνει κινήσεις για να μειώσει την εξάρτηση από τον Μασκ.

Η NASA χρηματοδότησε την κάψουλα Starliner της Boeing, για να ανταγωνιστεί τη SpaceX για τη μεταφορά αστροναυτών. Η Blue Origin, η οποία ανήκει στον Τζεφ Μπέζος, ο οποίος κατέχει επίσης την εφημερίδα Washington Post, είναι επίσης ανταγωνιστής για συμβόλαια της NASA. Αξιωματούχοι της NASA είπαν ότι οι καθυστερήσεις και το υψηλότερο κόστος του Starliner, δείχνουν γιατί η SpaceX είναι τόσο κυρίαρχη. «Όμως, χρειαζόμαστε μια δεύτερη επιλογή», ​​είπε ένα μέλος του Κογκρέσου με επιρροή.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) τον Αύγουστο αποφάσισε ότι δεν θα χορηγούσε στο Starlink της SpaceX - που λειτουργεί τώρα σε 40 χώρες - επιδότηση 900 εκατομμυρίων δολαρίων για να φέρει ευρυζωνικές συνδέσεις στις αγροτικές περιοχές, παρόλο που αυτά τα χρήματα είχαν χορηγηθεί προσωρινά στις ύστερες μέρες της κυβέρνησης Τραμπ. Η FCC είπε ότι το δορυφορικό πιάτο των 600 δολαρίων που θα χρειαζόταν να αγοράσει ένα σπίτι από τη SpaceX ήταν ένας παράγοντας. Ένας κορυφαίος αξιωματούχος της SpaceX χαρακτήρισε την απόρριψη «παράλογη» και «κατάφωρα άδικη».

Το Κογκρέσο ενθαρρύνει επίσης τη Ford και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες να κατασκευάσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μια νέα προϋπόθεση για να αποκτήσει την ομοσπονδιακή έκπτωση των 7.500 δολαρίων, είναι ότι η τιμή του νέου αυτοκινήτου δεν μπορεί να ξεπερνά τα 55.000 δολάρια. Τα περισσότερα μοντέλα της Tesla κοστίζουν περισσότερο.

Αλλά ο Μασκ θα είναι επιλέξιμος για πολλές άλλες επιδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών του ηλεκτρικής φόρτισης. Μόλις ανακοίνωσε ότι οι υπερφορτιστές του (Supercharger) βρίσκονται πλέον σε 46 χώρες.

«Αυτοί οι μπάσταρδοι»

Ο Μασκ μισεί «την ψευδή αφήγηση που κυκλοφορεί εκεί έξω, ότι είναι ένας άρπαγας που επέζησε από κρατικές επιδοτήσεις», δήλωσε ο Έρικ Μπέργκερ, συγγραφέας του "Liftoff", ενός βιβλίου για την SpaceX. «Βλέπει την κυβέρνηση ως δίκοπο μαχαίρι», είπε ο Μπέργκερ. Μπορεί να τον βοηθήσει, αλλά η γραφειοκρατία της τον επιβραδύνει. «Είναι πραγματικά απογοητευμένος από την ιλιγγιώδη σειρά των ομοσπονδιακών υπηρεσιών που έχει να αντιμετωπίσει - και όσο μεγαλύτερος γίνεται, τόσο περισσότερη γραφειοκρατεία υπάρχει».

«Αυτοί οι μπάσταρδοι», είναι ο τρόπος με τον οποίον ο Μασκ αναφέρεται στους αξιωματούχους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC). Η SEC επέβαλε πρόστιμο 20 εκατ. δολαρίων στον Μασκ και στην Tesla, αφού ο Μασκ έγραψε στο Twitter ότι είχε «εξασφαλίσει χρηματοδότηση» για να αποκτήσει ιδιωτικά την Tesla με 420 δολάρια ανά μετοχή, αφού διαπίστωσε ότι αυτό δεν ήταν αληθές Η SEC ερευνά επίσης τώρα τον Μασκ σε σχέση με την εξαγορά του Twitter, συμπεριλαμβανομένου του εάν συμμορφωνόταν με τους νόμους περί εμπιστευτικότητας. Ο δικηγόρος του Μασκ είπε σε δικαστή, ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσπαθούσε να «φιμώσει και να παρενοχλήσει» τον επιχειρηματία επειδή είναι «ειλικρινής επικριτής της κυβέρνησης».

Ο Μασκ πιστεύει ότι το σύστημα υποβοήθησης οδηγού της Tesla θα σώσει πολλές ζωές και έχει δηλώσει ότι εκνευρίζεται από τη δημοσιότητα γύρω από την ομοσπονδιακή έρευνα ασφάλειας για το σύστημα Αυτόματου Πιλότου του. Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι αξίζει να εξεταστεί εάν το σύστημα αυτόνομης οδήγησης ήταν παράγοντας ατυχημάτων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ήταν θανατηφόρα.

Τεράστια επιρροή

Πάντως, λίγοι θέλουν μια μετωπική αντιπαράθεση με τον Μασκ.

Ο Μπάιντεν όμως μπήκε σε αντιπαράθεση, αφού ο Μασκ δεν προσκλήθηκε σε μια διάσκεψη στον Λευκό Οίκο για τα ηλεκτρικά οχήματα τον Αύγουστο του 2021. Ο Μασκ έγραψε στο Twitter ότι το σνομπάρισμα που δέχθηκε, ήταν το «επόμενο επίπεδο παραφροσύνης» και ότι ο Μπάιντεν ελέγχεται από τα συνδικάτα. Ο Μασκ έχει επίσης επιστήσει την προσοχή σε οποιοδήποτε λάθος του Μπάιντεν, ακόμη και όταν διάβασε κατά λάθος οδηγίες που προορίζονταν μόνο για αυτόν κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

Εκτός από το ότι δεν θέλουν να βρεθούν στο στόχαστρο του, πολλοί στην Ουάσιγκτον θαυμάζουν τα επιτεύγματά του και θέλουν να συνεργαστούν μαζί του. Στο Πεντάγωνο, πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν τον Μασκ ως «μυστικό όπλο». Τα δορυφορικά του συστήματα Starlink σημαίνουν ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για στρατιωτικούς στόχους και άλλες χώρες εξετάζουν πώς μπορούν να βοηθήσουν τις αμυντικές τους προσπάθειες.

Τον Απρίλιο, ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Μασκ προσκλήθηκε σε μια συζήτηση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τους σταθμούς φόρτισης και έκανε την εμφάνισή του μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Ήμασταν στο ίδιο μήκος κύματος. Τώρα, δεν είμαστε πάντα. Ήταν υπέροχο όταν συμβαδίζαμε», είπε ένα μέλος του Κογκρέσου. «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Ο Μασκ πιστεύει ότι ξέρει καλύτερα και θα κάνει ό,τι θέλει - και αυτό μπορεί να είναι καλό, αλλά και κακό».

Εν τω μεταξύ, ο Μασκ εργάζεται επίσης σε έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό εγχειρημάτων, από την κατασκευή ρομπότ που μπορούν να μαγειρεύουν δείπνο μέχρι τα σχέδια του για τον αποικισμό του Άρη.

Η ιστορικός του Χάρβαρντ Τζιλ Λεπόρε, ανέφερε ότι η δύναμη του Μασκ δεν μοιάζει με τίποτα που έχει δει η χώρα στο παρελθόν. «Θα πρέπει να ανησυχούμε, όχι επειδή είναι αναπόφευκτο ότι η επιρροή του θα είναι κακοήθης, αλλά είναι αναπόφευκτο ότι θα έχει τεράστια επιρροή».

Φωτογραφία: Getty Images- Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider