Οικονόμου: Θα στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονόμου: Θα στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση
Η Ελλάδα έχει ισχυρούς συμμάχους και επαρκέστατη αποτρεπτική ισχύ για να ανταπεξέρχεται χωρίς να ανησυχεί, να τρομοκρατείται ή να πανικοβάλλεται, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η κυβέρνηση χαιρετίζει το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνήλθε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες κατέληξε σε καταρχήν συμφωνία για το πακέτο των κοινών παρεμβάσεων με στόχο τη μείωση των τιμών ενέργειας συμπεριλαμβανομένης και της απόφασης για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η ευθύνη περνάει τώρα στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας που συνέρχεται αύριο προκειμένου οι υπουργοί να εξειδικεύσουν τις σχετικές προτάσεις ώστε να πάρουν τον υποχρεωτικό χαρακτήρα που απαιτείται προκειμένου οι εξαγγελίες να γίνουν πράξη». Ο κ. Οικονόμου, ανέφερε ως σημαντικό το γεγονός ότι μόλις διαφάνηκε η πρόθεση της ΕΕ να προχωρήσει σε παρεμβάσεις, η τιμή του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές έχει σημειώσει σημαντική υποχώρηση. «Είναι προφανές ότι λειτούργησε ακόμη και η απειλή χρήσης του πλαφόν για την τιμή του φυσικού αερίου», είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι γίνεται έτσι αντιληπτό πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα είναι μια χώρα που συμβάλει σε πολιτικές αιχμής της ΕΕ. Πολιτικές πρακτικής λογικής οι οποίες φέρνουν άμεσο και ουσιαστικό αποτέλεσμα προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών.

Έκανε ξεχωριστή αναφορά σε άλλες πρωτοβουλίες της Ελλάδας όπως μεταξύ άλλων η εισήγηση την άνοιξη του 2020 της συγκρότησης Ταμείου Ανάκαμψης, του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού, της ενίσχυσης της επιδημιολογικής επιτήρησης μέσα από τα self test αλλά και τις εξαιρέσεις από τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων με σκοπό την άμεση στήριξη επιχειρήσεων που πλήττονταν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Επίσης η λειτουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας.

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε στη συνέχεια ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. «Θα εξαντλούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργείται αλλά δεν θα το παραβιάζουμε», τόνισε.

Περνώντας σε ένα άλλο ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει με τις πολιτικές της ότι το σύστημα της δημόσιας υγείας είναι προϋπόθεση της κοινωνικής ευημερίας. «Η υγεία του λαού για την κυβέρνησή μας είναι προτεραιότητα», επεσήμανε.

Έκανε ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που δόθηκε σε διαβούλευση για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και για την ιατρική εκπαίδευση. «Στόχος και αυτής της νομοθετικής παρέμβασης είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από το Εθνικό Σύστημα Υγείας με την ενίσχυσή του με περισσότερους γιατρούς, με την κάλυψη του συνόλου των οργανικών θέσεων και με τη βελτίωση της εκπαίδευσής τους».

Η Ελλάδα έχει ισχυρούς συμμάχους και επαρκέστατη αποτρεπτική ισχύ

Αναφερόμενος στην πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε: «Έχουμε απαντήσει ότι στο ζήτημα αυτό ισχύει η πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν απεμπολούμε κανένα κυριαρχικό δικαίωμα όπως αυτό υπάρχει και στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και πάντοτε με σωφροσύνη συμπεριφερόμαστε στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι προς το συμφέρον της χώρας και της πατρίδας».

Ερωτηθείς αν η χώρα μας ανησυχεί από το γεγονός της ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και όσα γράφονται για πυρηνικές κεφαλές στην Τουρκία, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η χώρα μας έχει φροντίσει να αναβαθμίσει την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων, έχει ανέβει πολλά επίπεδα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά, έχει αυτοπεποίθηση, ισχυρούς συμμάχους, το δίκαιο στο πλευρό της και επαρκέστατη αποτρεπτική ισχύ για να ανταπεξέρχεται χωρίς να ανησυχεί, να τρομοκρατείται ή να πανικοβάλλεται.

Μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι δεν είναι σε γνώση αίτημα της Europol προς την ελληνική πλευρά για το θέμα των υποκλοπών και πως η συνεργασία της με την ΕΛ.ΑΣ είναι υποδειγματική. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί τη συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές και την αρμόδια επιτροπή.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι το δύσκολο δεν θα είναι να κερδίσει τις εκλογές αλλά να διαχειριστεί το χάος που θα βρει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι έχει δοκιμαστεί η εγκυρότητα των προβλέψεων του κ. Τσίπρα υπενθυμίζοντας ότι παραμονές των εκλογών του 2019 έλεγε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα μία στο εκατομμύριο να ηττηθεί από τον κ. Μητσοτάκη.

«Ο κ. Τσίπρας έχει το δικό του τρόπο ερμηνείας της πραγματικότητας. Αλλιώς θα έβλεπε ότι η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια διαχειριζόμενες αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις, έχει μειώσει πέντε μονάδες την ανεργία, έχει εξασφαλίσει έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, έχει κρατήσει την κοινωνία και την οικονομία όρθια, έχει ενισχύσει τη διεθνή θέση της χώρας, τρέχει το δεύτερο μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης απέναντι στην ακρίβεια, υλοποιεί προγράμματα μεταρρυθμίσεων που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Όλα αυτά τα πέτυχε με σχέδιο, δουλειά, διότι διαβάζουμε σωστά το διεθνές περιβάλλον. Στην περίοδο των πολύπλοκων κρίσεων που διανύουμε, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και εύκολες συνταγές. Απαιτείται δουλειά, ενσυναίσθηση και προσπάθεια με πράξεις και όχι στα λόγια, να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας», υπογράμμισε.

Δήλωσε επίσης ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με βάση την καινούργια απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ ενώ για το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να μη διεξαχθούν το καλοκαίρι απάντησε: «Πότε θέλει ο κ. Τσίπρας να γίνουν; Ζητάει εκλογές εδώ και 1,5 χρόνο κάθε μήνα. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους και επιβεβαιώνεται. Θα γίνουν στην ώρα τους και τότε οι Έλληνες θα διαλέξουν, θα αξιολογήσουν ποιος εξασφαλίζει ασφαλέστερο δρόμο για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider