«Πυρά» Μακρόν κατά ΗΠΑ: «Δύο μέτρα και δύο σταθμά» σε ενέργεια και εμπόριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πυρά» Μακρόν κατά ΗΠΑ: «Δύο μέτρα και δύο σταθμά» σε ενέργεια και εμπόριο
Σκληρή γλώσσα από τον Γάλλο πρόεδρο προς τις ΗΠΑ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε τις εμπορικές και ενεργειακές πολιτικές των ΗΠΑ κάνοντας λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» απέναντι στην Ευρώπη, η οποία πλήττεται από την ενεργειακή κρίση ιδίως μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η οικονομία της Βόρειας Αμερικής δημιουργεί δύο μέτρα και δύο σταθμά, με χαμηλότερες τιμές ενέργειας στο εσωτερικό, ενώ πουλά φυσικό αέριο στην Ευρώπη σε τιμές ρεκόρ» υπογράμμισε ο κ. Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά από συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας βέβαια πως σέβεται την απόφαση των ΗΠΑ.

Στο ίδιο αυστηρό ύφος πρόσθεσε πως η αμερικανική κρατική βοήθεια φτάνει έως και το 80% σε ορισμένους τομείς, ενώ στη Γηραιά Ήπειρο «είναι απαγορευμένη», κάτι που συμβαίνει ώστε οι ΗΠΑ να προστατέψουν το διατλαντικό τους εμπόριο.

Η ΕΕ δεν βλέπει με καλό μάτι το πακέτο στήριξης των ΗΠΑ που περιλαμβάνει επιδοτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στη Βόρεια Αμερική με τον 44χρονο Γάλλο πρόεδρο να σκοπεύει να αναδείξει αυτές τις «αδικίες» όταν θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις αρχές Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία ως παραγωγούς ενέργειας που αποκομίζουν «πραγματικά υπερκέρδη» επωφελούμενες από τα «αθέμιτα έσοδα του γεωπολιτικού πολέμου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για πλαφόν στο φυσικό αέριο - Πείστηκαν και οι πιο καχύποπτοι

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Καταδικάζει τις ρωσικές επιθέσεις σε αμάχους στην Ουκρανία

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για τη μείωση των τιμών της ενέργειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider