Η Αθήνα απαντά στις προκλήσεις της Άγκυρας - Νέα αντίδραση από Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Αθήνα απαντά στις προκλήσεις της Άγκυρας - Νέα αντίδραση από Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Τουρκία σημαία
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην αποστρατικοποίηση των νησιών.

Στην προκλητικότητα και τις απειλές επιμένει η Τουρκία, κατηγορώντας την Ελλάδα για «αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες».

Εχθές, η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε σαφή μηνύματα κατά της Ελλάδας. «Παρά τις εκκλήσεις μας να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες, η Ελλάδα συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες της», αναφερόταν.

«Η Ελλάδα απομακρύνεται από την λογική που έφτασε στο σημείο να σαμποτάρει ΝΑΤΟϊκές ενέργειες και να επιτεθεί σε πλοία που πλέουν στα διεθνή ύδατα. Τονίστηκε ότι δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για την προστασία των συμφερόντων του έθνους μας απέναντι στις μάταιες προσπάθειες της Ελλάδας».

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli)», απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του διαλόγου.

Αντίδραση και από ΗΠΑ

Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται, ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου. «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Πράις ξεκαθάρισε ότι η ανάπτυξη του αμυντικού εξοπλισμού, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η μετακίνηση στρατιωτικών οχημάτων στα νησιά του Αιγαίου, εναπόκειται στις κυβερνήσεις των κρατών και συνεπώς δήλωσε αναρμόδιος να τοποθετηθεί στο ζήτημα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε στη συγκεκριμένη τοποθέτηση κατόπιν ερώτησης που δέχτηκε από τον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, ο οποίος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει στείλει επίσημη διαμαρτυρία στις ΗΠΑ για το ότι η Ελλάδα αναπτύσσει αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα σε νησιά που έχουν «μη στρατιωτικοποιημένο καθεστώς».

Επιμένει ο Ερντογάν για τα νησιά

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ανέφερε ότι «τα όπλα σε Σάμο και Λέσβο «χρησιμοποιούνται για να μας απειλήσουν». «Στείλαμε επιστολές στον ΟΗΕ και προειδοποιήσαμε την Ελλάδα και τις ΗΠΑ γι' αυτές τις κινήσεις, για να μην μας πουν ότι δεν τους ειδοποιήσαμε».

Στην ερώτηση του διευθυντή της εφημερίδας Hurriyet, Αχμέτ Χακάν, τι θα κάνει αφού η Ελλάδα «δεν ακούει» τα σκληρά μηνύματα που στέλνει, ο Ερντογάν απάντησε: «Oι ΗΠΑ στέλνουν τόσα όπλα, οπλικά συστήματα και οχήματα σε αυτά τα νησιά, και στη Σάμο και στη Λέσβο. Aυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε. Όλα αυτά εντοπίστηκαν από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Όχι μόνο το εντοπίσαμε, αλλά και αμερικανικά τεθωρακισμένα χρησιμοποιούνται για να μας απειλήσουν».

«Kαι προς τις ΗΠΑ και προς την Ελλάδα κάναμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Στείλαμε και την τελευταία μας επιστολή στις 17 Σεπτεμβρίου στον ΟΗΕ. Για να τους ενημερώσουμε έτσι ώστε αργότερα μην μας πουν 'δεν μας είχατε ενημερώσει'», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας, είπε: «Αυτά τα μέρη θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα. Η Ελλάδα αγνοεί αυτό το θέμα και αποφεύγει να συναντηθεί. Εδώ, βλέπουμε ότι έχουν κλείσει τον διεθνή δικαστικό δρόμο. Εάν είστε υπέρ της διεθνούς δικαίου, γιατί αποφεύγετε να συναντηθείτε; Aυτά τα νησιά πρέπει να τα αποστρατιωτικοποιήσουν. Σύμφωνα με τη Λωζάνη, τα μέρη αυτά υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς. Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 9 αμερικανικές βάσεις. Η προσδοκία μας από τις ΗΠΑ είναι να μην οδηγήσουν την Ελλάδα σε λανθασμένους υπολογισμούς και να μην χειραγωγήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη».

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε την ενόχλησή του για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Μάλιστα, είπε «θα απαντήσουμε σε αυτά. Ήδη έχουμε 40.000 στρατιώτες και θα κάνουμε κι άλλα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Προαναγγελίες για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στα Κατεχόμενα

Συνομιλία Ερντογάν - Πούτιν σήμερα για ουκρανικά δημοψηφίσματα, πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία

gazzetta
gazzetta reader insider insider