ΥΠΕΞ για Τουρκία: Δεν έχει δικαίωμα να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο και να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΕΞ για Τουρκία: Δεν έχει δικαίωμα να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο και να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο
Άμεση η απάντηση της Ελλάδας σε όσα αναφέρει η Τουρκία μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο και να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, όπως διαμηνύει η Αθήνα στον απόηχο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της γειτονικής χώρας.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Ελληνικό ΥΠΕΞ «η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli)».

Παράλληλα, το υπ. Εξωτερικών διαμηνύει πως η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας, ενώ τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου αλλά «θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη».

Τουρκία: Η Ελλάδα συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες

Λίγο νωρίτερα, στη τρίωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζητήθηκαν «οι πρόσφατα αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας», με την Άγκυρα να τονίζει πως «παρά τις εκκλήσεις μας να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες, η Ελλάδα συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες της».

«Η Ελλάδα απομακρύνεται από την λογική που έφτασε στο σημείο να σαμποτάρει ΝΑΤΟϊκές ενέργειες και να επιτεθεί σε πλοία που πλέουν στα διεθνή ύδατα. Τονίστηκε ότι δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για την προστασία των συμφερόντων του έθνους μας απέναντι στις μάταιες προσπάθειες της Ελλάδας» προστίθεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η γειτονική χώρα καλεί σε εκλογίκευση τους κύκλους που παροτρύνουν την Ελλάδα να στρατιωτικοποίησει τα νησιά τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, ενώ για το ζήτημα της άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο κάνει έκκληση για την ανάκληση της απόφασης που θα επηρεάσει αρνητικά την ειρήνη και την ισορροπία στην περιοχή και είναι αντίθετη στο πνεύμα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου για Τουρκία: Ούτε πανικοβαλλόμαστε, ούτε τρομοκρατούμαστε - Πάντα προτιμότερος ο διάλογος

Σακελλαροπούλου: Να θωρακίσουμε τη Δημοκρατία απέναντι στις οπισθοδρομικές και αντιδραστικές φωνές

Στέλεχος του FDP είπε «αρουραίο» τον Ερντογάν - Για εξηγήσεις o Γερμανός πρέσβης στην Τουρκία

gazzetta
gazzetta reader insider insider