Ο Μπόρις Τζόνσον αγωνίζεται να κρατηθεί στην πρωθυπουργία μετά το χλιαρό mea culpa

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Μπόρις Τζόνσον αγωνίζεται να κρατηθεί στην πρωθυπουργία μετά το χλιαρό mea culpa
Εν μέσω εκκλήσεων από την κυβερνητική πλειοψηφία για να παραιτηθεί, ο Μπόρις Τζόνσον αγωνίζεται να κρατηθεί στη πρωθυπουργία μετά το χλιαρό mea culpa.

Ηδη βεβαρυμένος από σειρά σκανδάλων, ο 57χρονος Βρετανός ηγέτης των Τόρις ζήτησε συγγνώμη στη Βουλή για την συμμετοχή του σε γιορτή στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ στις 20 Μαΐου.

Εν μέσω εκκλήσεων από την κυβερνητική πλειοψηφία για να παραιτηθεί, ο Μπόρις Τζόνσον αγωνίζεται να κρατηθεί στη πρωθυπουργία μετά το χλιαρό mea culpa ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων για την συμμετοχή του σε μία ακόμη γιορτή στην Ντάουνινγκ Στριτ μεσούντος του αυστηρού lockdown το 2020.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής το Εργατικό Κόμμα, τον χαρακτήρισαν ψεύτη και ζήτησαν την παραίτησή του, ενώ τα μέλη της κυβέρνησής του, πλην του υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, έσπευσαν να εκφράσουν την αμέριστη υποστήριξή τους προς το πρόσωπό του με αναρτήσεις στο Twitter και δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Η υποστήριξη αυτή δεν μεταφέρεται όμως και στα πίσω έδρανα της Βουλής, όπου η δυσαρέσκεια έχει καταλάβει τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που είχαν επενδύσει στην ικανότητά του να προσελκύσει τα λαϊκά στρώματα της βόρειας Αγγλίας, πιστά κάποτε στο Εργατικό Κόμμα, μέσω της υπόσχεσής του να υλοποιήσει το Brexit.

Η χλιαρή υποστήριξη που εξέφρασε το Ρίσι Σουνάκ, που θεωρείται εν δυνάμει υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρι, σχολιάζεται ευρέως σήμερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κρίσιμη η εσωτερική έρευνα

Τα αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας, που αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, εκτός αν η αστυνομία αναλάβει τελικά ολόκληρο τον φάκελο, θεωρούνται πλέον καθοριστικά για την τύχη του Μπόρις Τζόνσον.

Πέρα από τις διαθέσεις που εκδηλώνονται στα πίσω έδρανα της συντηρητικής πλειοψηφίας, την ενότητα του κόμματος απειλεί και η δυσαρέσκεια που εκδηλώνεται στις τάξεις των Τόρις στην Σκωτία.

Οπως ο Ρότζερ Γκέιλ, για τον οποίο ο Μπόρις Τζόνσον είναι πλέον «ζόμπι», ορισμένοι βουλευτές τάσσονται ανοικτά υπέρ της έναρξης διαδικασίας στο Συντηρητικό Κόμμα πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού που θα τον σπρώξει προς την έξοδο.

«Η θέση του πρωθυπουργού είναι «μη βιώσιμη» και πιστεύω ότι πρέπει να αφήσουμε τα συμπεράσματα μίας δημόσιας λειτουργού να καθορίσουν το μέλλον του πρωθυπουργού», δήλωσε ο βουλευτής Ουίλιαμ Ραγκ, αντιπρόεδρος της πανίσχυρης επιτροπής 1922, υπεύθυνης για την κοινοβουλευτική παρουσία των Τόρις. «Είναι ευθύνη του Συντηρητικού Κόμματος, αν όχι του ίδιου του πρωθυπουργού, να λάβει αυτήν την απόφαση», πρόσθεσε στο BBC.

Μια παραίτηση Μπόρις Τζόνσον θα έδινε ώθηση στη στερλίνα

Oι traders νομισμάτων αρχίζουν να εξετάζουν έναν νέο παράγοντα που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στη στερλίνα: το ενδεχόμενο παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον.

Αντί να διαβρώσει τα κέρδη που έχρισαν τη στερλίνα ένα από τα νομίσματα με την καλύτερη απόδοση έναντι του δολαρίου αυτόν τον μήνα, η προοπτική παραίτησης του πρωθυπουργού θα μπορούσε να οδηγήσει το βρετανικό νόμισμα ακόμη υψηλότερα, σύμφωνα με ορισμένους στρατηγικούς αναλυτές.

Φωτογραφία: Getty / Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Μια παραίτηση Μπόρις Τζόνσον θα έδινε ώθηση στη στερλίνα, λένε αναλυτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider