Ιράν: Η επανέναρξη των συνομιλιών γίνεται σε «ηλεκτρισμένο» περιβάλλον

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιράν: Η επανέναρξη των συνομιλιών γίνεται σε «ηλεκτρισμένο» περιβάλλον
Το Ιράν συμφώνησε να εκκινήσουν πάλι οι συνομιλίες στις 29 Νοεμβρίου. Όμως ΗΠΑ και Ιράν ναρκοθετούν τις διαπραγματεύσεις και στο βάθος το Ισραήλ πιέζει με τον τρόπο του να αποτύχει η συμφωνία.

Το Ιράν συμφώνησε τελικά με τους ευρωπαίους εταίρους της συμφωνίας JCPOA να εκκινήσουν πάλι οι συνομιλίες στις 29 Νοεμβρίου. Πέντε ολόκληρους μήνες μετά το σταμάτημα των συνομιλιών λόγω της κυβερνητικής αλλαγής στο Ιράν, το περιβάλλον γύρω από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη «ηλεκτρίζεται» απότομα.

Από την πλευρά του αμερικάνικου Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο στόχος είναι σαφής: Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσπαθήσουν να επιλύσουν το γρηγορότερο δυνατόν τον «σχετικά μικρό αριθμό θεμάτων που παρέμεναν εκκρεμή στα τέλη Ιουνίου», σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος, Νεντ Πράις.

Το Ιράν βάζει θέμα επιθετικότητας των ΗΠΑ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δήλωσαν την Τετάρτη ότι απέτρεψαν μια προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να καταλάβουν ένα τάνκερ που μετέφερε πετρέλαιο από το Ιράν στη Θάλασσα του Ομάν στις 25 Οκτωβρίου. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους κάνουν λόγο για ψευδή αναφορά από την ιρανική πλευρά και υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα οι ιρανικές δυνάμεις είχαν καταλάβει ένα τάνκερ με σημαία Βιετνάμ τότε και οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις απλώς παρακολουθούσαν την κατάσταση.

Το Ιράν έχει αυξήσει σημαντικά τις ναυτικές περιπολίες στην περιοχή με σκοπό να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων και σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Ισλαμικής Δημοκρατίας, «μέλη των ναυτικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης πραγματοποίησαν επιχείρηση με ελικόπτερο στο κατάστρωμα του δεξαμενόπλοιου που κρατήθηκε, έλεγξαν το σκάφος και το κατεύθυναν πίσω προς τα χωρικά ύδατα του Ιράν».

Οι ΗΠΑ πάλι, κάνουν λόγο για παρενόχληση σκάφους του αμερικανικού Ναυτικού στο Στενό του Ορμούζ τις τελευταίες 24 ώρες, από οπλισμένα ιρανικά drones.

Ένα επικίνδυνο blame game

Όπως όλα δείχνουν και οι δύο δυνάμεις παίζουν ένα επικίνδυνο blame game, καθώς αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή θέλουν να «αναγκάσουν» η μία την άλλη να υπαναχωρήσουν από τις συνομιλίες που θα ξεκινήσουν ή να έχουν έτοιμη την αιτιολογία, σε περίπτωση που δεν εξελιχθούν κατά πως επιθυμούν τα πράγματα για την JCPOA.

Αυτό το σχέδιο δεν είναι κανένα τρομερό κρατικό μυστικό για το Ιράν. Σήμερα, σε δηλώσεις του ανώτατου αξιωματούχου ασφαλείας του Ιράν, Αλί Σαμχανί, διαβάζουμε ότι οι συνομιλίες θα αποτύχουν εκτός εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μπορέσει να εγγυηθεί ότι η Ουάσιγκτον δεν θα υπαναχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία στο εγγύς μέλλον.
Συγκεκριμένα, ο Σαμχανί έγραψε στο Twitter τα εξής: «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ο οποίος δεν έχει καμία εξουσία, δεν είναι έτοιμος να δώσει εγγυήσεις. Εάν το σημερινό status quo συνεχιστεί, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι ήδη σαφές. Χάρη στην Επανάσταση, η ισχύς και η δύναμη της αντίστασης του Ιράν σε όλα τα πεδία έχει γίνει γηγενής και αυτοδύναμη, συνεχής και βασισμένη στις εσωτερικές ικανότητες».

Τα... πατριωτικά τουίτ του Σαμχανί έρχονται την ημέρα που στο Ιράν γιορτάζεται η κατάληψη της πρεσβείας των ΗΠΑ κατά την Ιρανική Επανάσταση του 1979, που οδήγησε στην περίφημη "κρίση των ομήρων", όταν για περίπου ενάμιση χρόνο 52 Αμερικανοί από την πρεσβεία κρατούνταν ως όμηροι.

Στο βάθος, Ισραήλ

Το Ισραήλ έχει από την αρχή απειλήσει με πόλεμο το Ιράν, καθώς πιέζει τη διεθνή κοινότητα να αποφασίσει περισσότερες κυρώσεις εναντίων των Ιρανών. Αφορμή είναι η πεποίθηση ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι πιο κοντά στη δημιουργία πυρηνικής βόμβας από ποτέ, η οποία έχει άμεσο στόχο το Ισραήλ.

Η πολεμική προετοιμασία στην οποία έχει μπει το Ισραήλ διαφάνηκε και από την μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση στην οποία συμμετέχει ο ισραηλινός στρατός (και έφεδροι), η αστυνομία, όλα τα σώματα ασφαλείας και κυβερνητικοί παράγοντες μαζί με εθελοντές πολίτες. Η άσκηση αυτή, που κράτησε μία εβδομάδα και ολοκληρώνεται απόψε, προσομοιώνει μεγάλης κλίμακας σύγκρουση με το Ιράν και την Χεζμπολάχ από το Λίβανο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider