Γιατί το Ιράν επιλέγει να ξεκινήσει πάλι τις συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα;

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί το Ιράν επιλέγει να ξεκινήσει πάλι τις συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα;
Η νέα ιρανική κυβέρνηση υπό τον Ραϊσί δεν είναι ιδιαίτερα «θερμή» απέναντι στη συμφωνία JCPOA. Επίσης έχει επιλέξει να καθυστερήσει το περισσότερο δυνατό την επανέναρξη των συνομιλιών στη Γενεύη. Σε τί σημείο είμαστε σήμερα;

Η ιρανική κυβέρνηση διαμήνυσε ότι θα επιστρέψει ενεργά στον επόμενο γύρο συνομιλιών για την εξέλιξη του πυρηνικού της προγράμματος, που θα διεξαχθεί στη Γενεύη, ως το τέλος Νοεμβρίου. Από τη δική του πλευρά, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι δεν γνωρίζει πότε θα ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή στην συμφωνία για τα πυρηνικά (JCPOA).

Ο Αλί Μπαγκερί, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν και επικεφαλής διαπραγματευτής για τις συνομιλίες, σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι το Ιράν συμφώνησε να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και ότι η ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών "θα ανακοινωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.”

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Πσάκι είπε ότι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης είναι ενήμεροι για τα σχόλια του Μπαγκέρι, αλλά περιμένουν από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να επιβεβαιώσουν ότι το Ιράν είναι όντως έτοιμο να συνεχίσει τις συνομιλίες.

"Όπως έχουμε πει πολλές φορές, είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στη Βιέννη και πιστεύουμε ότι παραμένει δυνατό να επιτευχθεί γρήγορα και να εφαρμοστεί μια συμφωνία για την επιστροφή στην αμοιβαία πλήρη συμμόρφωση με την JCPOA, κλείνοντας τον μικρό αριθμό θεμάτων που παρέμεναν εκκρεμή μετά το τέλος του έκτου γύρου των συνομιλιών τον Ιούνιο", είπε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας το θέμα, συμπληρώνοντας ότι «ήμασταν επίσης ξεκάθαροι, ότι αυτό το παράθυρο ευκαιρίας δεν θα παραμείνει ανοιχτό για πάντα καθώς το Ιράν συνεχίζει να κάνει προκλητικά βήματα με το πυρηνικό του πρόγραμμα, επομένως ελπίζουμε να έρθουν στη Βιέννη για να διαπραγματευτούν γρήγορα και καλή τη πίστη», είπε.

Τί πραγματικά ζητάει η κυβέρνηση Ραϊσί;

Η εκλογή της κυβέρνησης Ραϊσί σταμάτησε τον 6ο γύρο συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στη Γενεύη, καθώς η εκλογή Ραϊσί σήμανε -μεταξύ άλλων- και μια αλλαγή πλεύσης για την JCPOA. Ο νέο-συντηρητικός Ραϊσί είναι ριζικά διαφωνών με την συμφωνία, αλλά εργάζεται στα διπλωματικά όρια που του έχει θέσει η παράδοση που έχει χτίσει ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενέϊ και ο προκάτοχος του Ραϊσί, Χασάν Ρουχανί.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, η ανάγκη του Ιράν για επανέναρξη των συνομιλιών περιλαμβάνει και αποφάσεις "πώς όλα τα μέρη που επιστρέφουν στη συμφωνία θα αποδείξουν ότι οι κυρώσεις τηε JCPOA κατά του Ιράν θα αρθούν πλήρως". Το Ιράν δεν ήθελε, συμπλήρωσε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν, να "επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις από το σημείο του αδιεξόδου στις συνομιλίες της Βιέννης, αλλά αποδεχόμαστε τη μορφή των συνομιλιών της Βιέννης".

Τέλος, ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι ζητά άμεσα από τις ΗΠΑ να "ξεπαγώσουν" 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να δείξουν καλή θέληση. Η αποδέσμευση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα κεφάλαια του Ιράν - αυτά είναι χρήματα που οφείλονται στο Ιράν από τρίτες χώρες που φοβούνται τις τιμωρητικές ενέργειες των ΗΠΑ - θα έδειχνε, είπε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν, "ότι οι Αμερικανοί συζητούν σοβαρά για την άρση των κυρώσεων".

Τα παραπάνω δείχνουν ότι η κυβέρνηση Ραϊσί επιστρέφει στις συνομιλίες γιατί πιέζεται οικονομικά και ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να εξασφαλίσει αναγκαία ρευστότητα, για να μειώσει λίγο τα πολλά οικονομικά της προβλήματα. Τα βασικά που χρειάζονται άμεση παρέμβαση είναι η μείωση των τιμών των τροφίμων που βρίσκονται στα ύψη και η ικανότητα διύλισης πετρελαίου στο Ιράν, η οποία μειώνεται λόγω των χρόνιων κυρώσεων και οδηγεί σε δραματική μείωση του αργού πετρελαίου που αγοράζει η Κίνα και αποτελεί βασικό έσοδο του Ιράν.

Όλοι βιάζονται να ανοίξει τα χαρτιά του το Ιράν

Η καθυστέρηση από όταν ανέλαβε ο Ραϊσί έχει πυροδοτήσει ανησυχίες κυρίως στους τρεις ευρωπαίους υπογράφοντες τη συμφωνία JCPOA και σε μικρότερο βαθμό στη Ρωσία και την Κίνα έχουν εκφράσει την ανησυχία τους γιατί πλέον το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο σε καθαρότητα 60%, μειώνοντας τον χρόνο που απαιτείται για να φτάσει στο 90% που θεωρείται ότι πλέον μπορεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Το Ιράν κρατά όσο πιο μυστικά γίνεται τις εξελίξεις στο πυρηνικό του πρόγραμμα, παρόλο που -όπως όλα δείχνουν- έχει αποδεχθεί ένα επικείμενο ταξίδι στην Τεχεράνη του Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στο άμεσο μέλλον. Ο Γκρόσι ζήτησε μια επείγουσα συνάντηση για να ανατραπεί η διαφωνία σχετικά με την πρόσβαση του της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στην τοποθεσία Καράτζ όπου το Ιράν κατασκευάζει φυγοκεντρητές, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Αν όλα πάνε όπως δείχνουν, το Ιράν συζητά σοβαρότερα από ποτέ για την επιστροφή του στις συζητήσεις για τα πυρηνικά και η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ. Βέβαια, η διαφωνία που υπάρχει στην εκτίμηση μεταξύ Λευκού Οίκου και Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το πόσο το Ιράν είναι διατεθειμένο να υπογράψει ξανά την JCPOA, έχει οδηγήσει σε μια παραλυσία όσον αφορά ένα πιθανό «σχέδιο Β» σε περίπτωση που δεν καταλήξει ούτε ο επόμενος γύρος συνομιλιών. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι το Ιράν προσπαθεί να ξανακερδίσει την πρωτοβουλία των κινήσεων για να κλείσει τα εσωτερικά του προβλήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider