Γερμανία: «Στήθος με στήθος» η διαφορά μεταξύ CDU και AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: «Στήθος με στήθος» η διαφορά μεταξύ CDU και AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ
Περισσότεροι από ένας στους τρεις ερωτηθέντες (38%) αναμένουν ότι το CDU θα αναδειχθεί τελικά η ισχυρότερη δύναμη στο τοπικό κοινοβούλιο του Μαγδεμβούργου.

Οι εκλογές της προσεχούς Κυριακής στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ είναι οι τελευταίες σε τοπικό επίπεδο πριν από τις εθνικές του Σεπτεμβρίου. Στα ανατολικογερμανικά κρατίδια το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) είναι ιδιαίτερα ισχυρό και στην συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση απειλεί την πρωτοκαθεδρία των Χριστιανοδημοκρατών.

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) αυξάνει τη δύναμή του κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (σε σχέση με την δημοσκόπηση του περασμένου μήνα) στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ, και φτάνει πλέον στο 27%, ενώ το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) διατηρεί το ποσοστό του (26%) και είναι δεύτερο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ερευνών INSA, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Bild και θα δημοσιευτεί ολόκληρη στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας.

Οι Πράσινοι, αντιθέτως, χάνουν τρεις μονάδες και λαμβάνουν 8%, το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) χάνει μια μονάδα και το ποσοστό του ανέρχεται τώρα στο 12%. Επίσης, οι Φιλελεύθεροι (FDP) μειώνουν το ποσοστό τους κατά μία μονάδα και είναι τώρα 7%. Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) παραμένει στο 10%. Το ποσοστό των υπολοίπων κομμάτων ανέρχεται συνολικά στο 10%. Το ποσοστό του μεγαλύτερου εξ αυτών, των «Ελεύθερων ψηφοφόρων», ανέρχεται στο 3% σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση.

Περισσότεροι από ένας στους τρεις ερωτηθέντες (38%) αναμένουν ότι το CDU θα αναδειχθεί τελικά η ισχυρότερη δύναμη στο τοπικό κοινοβούλιο του Μαγδεμβούργου, της πρωτεύουσας του κρατιδίου Σαξονία-Άνχαλτ. Ένας στους τέσσερις (24%) πιστεύει αντιθέτως ότι πρώτο κόμμα θα αναδειχθεί το AfD.

Ο σημερινός συνασπισμός των κομμάτων CDU, SPD και Πρασίνων θα πλησίαζε με τα ποσοστά αυτά το όριο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με 45%. Αυτός ο συνασπισμός, ο λεγόμενος της “Κένυας”, λόγω των χρωμάτων των κομμάτων αυτών, αν συμπεριλάβει μετά τις εκλογές και το FDP, αν γίνει δηλαδή ένας “συνασπισμός Ζιμπάμπουε”, επίσης λόγω των χρωμάτων, θα έχει συνολικά 52% στο τοπικό κοινοβούλιο και επομένως όχι μόνο μια σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά και την υποστήριξη της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος.

Ο επικεφαλής του INSA, Χέρμαν Μπίνκερτ, δήλωσε σχετικά : «Παραμένει ένας προεκλογικός αγώνας στήθος με στήθος μεταξύ του CDU και του AfD. Σύμφωνα με τα δεδομένα, το CDU κερδίζει σε βάρος του ενός κυβερνητικού του εταίρου στον σημερινό συνασπισμό, των Πρασίνων. Το FDP λογικά θα πρέπει αυτή τη φορά να εκπροσωπείται στο τοπικό κοινοβούλιο, και το μικρότερο κόμμα «Ελεύθεροι ψηφοφόροι», θα έχει μια αξιοπρόσεκτη επιτυχία».

Πηγή: Bild, ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider