Διεθνή
28-05-2021 | 23:33

Γερμανία: Έμφαση στη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας από την Μέρκελ

Newsroom
Μοιράσου το
Μέρκελ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Στη σημασία του πολυμερούς συστήματος προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες προκλήσεις αναφέρθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε διεθνές συνέδριο. «Το πολυμερές σύστημα δεν λειτουργεί από μόνο του. Ο κόσμος έχει κοινό πεπρωμένο», τόνισε.

Μιλώντας στη Σύνοδο Global Solutions, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, η κ.  Μέρκελ δήλωσε κατ' επανάληψη ότι οι διάφορες προκλήσεις του μέλλοντος μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς μόνο μέσω της συνεργασίας της διεθνούς κοινότητας. «Η πολυμέρεια δεν λειτουργεί αυτόματα. Για να την κατανοήσουμε ως μέσο κοινής προόδου, να την αποδεχτούμε και τελικά να της δώσουμε ζωή, απαιτούνται κατάλληλα σχήματα. Και η Σύνοδος Global Solutions είναι ένα από αυτά. Διότι δεν μας λείπουν οι κοινές για όλον τον κόσμο σημαντικές προκλήσεις - είτε πρόκειται για υγειονομικά θέματα είτε για το κλίμα είτε για τη βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε η καγκελάριος.

Αναφερόμενη στην πανδημία, η κ.Μέρκελ έκανε λόγο για ένα «ιδιαίτερο τεστ» για τη διεθνή συνεργασία, αλλά εξέφρασε και τη βεβαιότητα ότι «αν οι 20 κορυφαίες οικονομίες συνεργαστούν στενά, μπορούν να πετύχουν πολλά για το παγκόσμιο κοινό καλό» και επισήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει την πρωτοβουλία ACT-Accelerator και το σύστημα COVAX με συνεισφορά 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου και οι πιο φτωχές χώρες να αποκτήσουν πρόσβαση σε εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Εκτός όμως από τις πανδημίες, συνέχισε η Καγκελάριος, η παγκόσμια δράση είναι αναγκαία και προκειμένου να καταστήσουμε πιο βιώσιμες τις κοινωνίες και τις οικονομίες. «Εδώ περιμένω ένα ισχυρό μήνυμα από την G20, ειδικά επειδή τα κράτη που συμμετέχουν είναι υπεύθυνα για το 80% της παγκόσμιας εκπομπής καυσαερίων», είπε χαρακτηριστικά και τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής μιας «πραγματικά παγκόσμιας» τιμής για το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και υπέρ της μεταρρύθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.