Μητσοτάκης: Με το βλέμμα στον τουρισμό και την πλάτη στον Λιγνάδη

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Με το βλέμμα στον τουρισμό και την πλάτη στον Λιγνάδη
Ο Πρωθυπουργός θα δώσει συνεχίσει σήμερα το ‘πρέσινγκ’ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με το βλέμμα στο φετινό καλοκαίρι για το οποίο ο στόχος των εσόδων από τον τουρισμό έχει τεθεί στο 50% του 2019, και την «πλάτη» στην υπόθεση του πρώην Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη μετά την συζήτηση υψηλής έντασης στην Βουλή, ο Πρωθυπουργός θα δώσει συνεχίσει σήμερα το ‘πρέσινγκ’ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Αν δεν το πράξουμε εμείς ως Ε.Ε. θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες» επισήμανε στην χθεσινή του παρέμβαση για το θέμα, ενώ χτύπησε καμπανάκι ότι αναπόφευκτα «ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση». Ο ίδιος ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι στο πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει να περιλαμβάνονται όσο το δυνατό λιγότερα προσωπικά στοιχεία, ενώ σημείωσε την τεράστια οικονομική επίπτωση που έχει ο κορονοϊός όχι μόνο στις οικονομίες των χωρών που εξαρτώνται από αυτό αυτόν αλλά και στους κλάδους των αερομεταφορών και φιλοξενίας.

Λίγο νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αντιπαράθεση υψηλής έντασης αλλά σε ‘ελεγχόμενο’ τόνο με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, και τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων την κ Φώφη Γεννηματά, Δημήτρη Κουτσούμπα, Κυριάκο Βελόπουλο και Γιάνη Βαρουφάκη Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση κα Μέρα 25 αντίστοιχα) , σε μια συζήτηση που έγινε με δική του πρωτοβουλία του μετά το πολιτικό βέρτιγκο που προκάλεσε η υπόθεση Λιγνάδη.

Επί προσωπικού

Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε προσωπικό τόνο για την σχέση του ίδιου με τον σκηνοθέτη-ηθοποιό απαντώντας σε αιτιάσεις του πολιτικού του αντιπάλου, ενώ ανακοίνωσε και σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην κατεύθυνση να «σπάσει η σιωπή» και να προστατευτούν θύματα όπως το

«Είπατε επανειλημμένως ότι τάχα ο κ. Λιγνάδης είναι φίλος μου... Είναι ζήτημα αν τον είχα δει μία ή δύο φορές ως ηθοποιό. Δεν τον ήξερα προσωπικά» τόνισε ο Πρωθυπουργός. «Τοποθετήθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και όταν τοποθετήθηκε, ουδείς ανέφερε οτιδήποτε εναντίον του. Όλοι αναγνώριζαν την καλλιτεχνική του αξία. Και αν κάποιος από όσους μιλούν πολύ σήμερα, γνώριζε κάτι, τότε όφειλε να το είχε πει εξ’ αρχής. Γιατί διαφορετικά αυτό σημαίνει ότι ήξερε και συγκάλυπτε. Από τη στιγμή που άρχισαν να διακινούνται οι πρώτες φήμες γύρω από το πρόσωπό του ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν είχε καμία εμπλοκή. Ο κ. Λιγνάδης απομακρύνθηκε πέντε ώρες, όχι μέρες, από τη δημοσίευση της πρώτης καταγγελίας, που ήταν ανώνυμη, αλλά τον φωτογράφιζε με απόλυτη σαφήνεια».

Σταλινικές πρακτικές

Μάλιστα κατηγόρησε για «σταλινικές πρακτικές» τον κ. Τσίπρα για την περίφημη φωτογραφία της παράστασης στην Επίδαυρο από την οποία αφαιρέθηκε η πρώην υπουργός Πολιτισμού επί Συριζα-Ανελ κ. Λυδία Κονδιόρδου. «Είναι μία φωτογραφία την οποία δημοσίευσε το κομματικό σας έντυπο από μία παράσταση στην οποία πήγα. Ήταν η μόνη παράσταση την οποία έχω δει και σκηνοθέτησε ο κ. Λιγνάδης, το καλοκαίρι στην Επίδαυρο, οι «Πέρσες». Και κατατέθηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα φωτογραφία, η οποία, μάλιστα, μπήκε και πρωτοσέλιδο στο site της «Αυγής». Μόνο που, κύριε Τσίπρα, κάτι έλειπε από τη φωτογραφία. Έλειπε η κυρία Κονιόρδου, η τέως Υπουργός Πολιτισμού, η οποία ήταν δίπλα μου. Αυτή είναι η φωτογραφία που δημοσιεύσατε. Αυτή είναι η φωτογραφία είναι πραγματική. Η κυρία Κονιόρδου εξαφανίστηκε! Και από κάτω θεώρησα χρήσιμο να βάλω μια άλλη εξαφανισμένη φωτογραφία από τις εποχές του Στάλιν και του Νικολάι Γιέζοφ, ο οποίος με μαγικό τρόπο είχε λογοκριθεί και είχε απομακρυνθεί, όταν το καθεστώς ήθελε να τον εξουδετερώσει. Δεν λέω ότι θα κάνετε τα ίδια στην κυρία Κονιόρδου, αλλά αυτές είναι σταλινικές πρακτικές».

Η αντιπαράθεση μεταξύ Μητσοτάκη –Τσίπρα είχε βάθος και ένταση αλλά δεν ‘κατρακύλησε’: ο πρωθυπουργός μίλησε για λάσπη, βούρκο, νεοαυριανισμό, αριστερόχρωμο τραμπισμό και καλεσε τον Πρόεδρο του Συριζα να πάρει αποστάσεις από τον κ. Παύλο Πολάκη και τον εκδότη Κώστα Βαξεβάνη. Ενώ ο κ. Τσίπρας αφού μίλησε για συγκλονιστικές αποκαλύψεις, αποτρόπαια εγκλήματα, και μεγάλο σκάνδαλο κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για απόπειρα συγκάλυψης και «ένοχα μυστικά» μεταξύ του ίδιου και της υπουργού Πολιτισμού που δεν τον αφήνουν να την αποπέμψει. Ωστόσο ούτε ο ίδιος ξεκαθάρισε ποια είναι τα «ένοχα μυστικά».

«Γιατί τη στηρίζετε με τόσο πάθος την κυρία Μενδώνη; Υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό που δεν ξέρουμε;» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του. «Εγώ πάντως δεν μπορώ να πιστέψω ότι μία Υπουργός μπορεί να εκβιάζει τον Πρωθυπουργό. Και αυτό, γιατί οι ευθύνες, είτε έτσι είτε αλλιώς, οι αντικειμενικές ευθύνες ανήκουν στον Πρωθυπουργό. Κύριε Μητσοτάκη, λυπάμαι, αλλά είστε πολιτικά εκτεθειμένος σε όλη αυτήν την υπόθεση και θα παραμένετε πολιτικά ακάλυπτος όσο θα επιμένετε να καλύπτετε την Υπουργό σας».

Μη επανδρωμένα πληκτρολόγια

Το διαδίκτυο είχε επίσης την τιμητική σου στην χθεσινή συζήτηση στη Βουλής με τον κ. Μητσοτάκη να μιλάει για «μη επανδρωμένα πληκτρολόγια» που εξαπολύουν λάσπη. «Οι ενορχηστρωτές της αθλιότητας που περιγράφω πρέπει να βγουν κάποια στιγμή από τον υπόνομο και να βάλουν την υπογραφή τους σε αυτό το θλιβερό έργο» τόνισε ο ΠΘ. «Σας κοιτώ στα μάτια και σας ερωτώ ανοιχτά, πριν ο κατήφορος ολοκληρωθεί. Κατηγορείτε την Κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές και ότι η Νέα Δημοκρατία διακινεί κύκλωμα ανηλίκων; Ποιος κρύβεται τελικά πίσω από το «#νδ παιδεραστές» και τον νεοαυριανισμό του διαδικτύου; Πώς τολμά Βουλευτής σας, η κυρία Ελευθεριάδου, να διαλαλεί ότι ψωνίζονται ανήλικα από μη κυβερνητικές οργανώσεις; Με ποιο θράσος Βουλευτής σας, ο κ. Πολάκης, χθες, μια μέρα πριν από τη συζήτηση, κάνει χυδαίες αναρτήσεις, αφήνοντας υπονοούμενα για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και για την τάχα ευθύνη του Μαξίμου; Σας ζητώ να απαντήσετε ως Αλέξης Τσίπρας, πατέρας δύο παιδιών, στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πατέρα τριών παιδιών».

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η απόσταση που επιχείρησε να κρατήσει ο κ. Τσίπρας από το διαδίκτυο και όσα γράφονται για εμπλοκή του πρωθυπουργού στην υπόθεση Λιγνάδη.

«Θέλω, λοιπόν, γιατί δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου, να διαχωρίσω απολύτως τη θέση μου από όσα ανεύθυνα γράφονται ή λέγονται στα social media» είπε ο κ. Τσίπρας. «Δεν πρόκειται να κρυφτώ. Αν θέλετε να κρυφτείτε εσείς πίσω από αυτά για να μην δώσετε απαντήσεις σήμερα, κρυφτείτε. Μας βλέπει ο ελληνικός λαός όμως. Δεν μπορείτε να κρυφτείτε πίσω από το δάκτυλό σας. Και ξέρετε κάτι, κύριε Μητσοτάκη; Εγώ έχω υποστεί προσωπικά αυτού του είδους τις επιθέσεις με χιλιάδες χιλιάδων άθλιες αναρτήσεις τα τελευταία χρόνια. Και επαναλαμβάνω ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα, ίσα ίσα αισθάνομαι υποχρεωμένος, να δηλώσω ότι διαφωνώ αποφασιστικά, κάθετα κατηγορηματικά με πολλά από όσα η ασυδοσία του πληκτρολογίου που σας καταλογίζουν. Σας το λέω ευθέως. Και το κάνω ευθαρσώς για όλους. Για όλους. Και το κάνω ευθαρσώς παρότι εσείς δεν πράξετε ποτέ κάτι αντίστοιχο όταν στόχος σας ήταν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι. Το ότι δεν υιοθετούμε την ασυδοσία και την καταδικάζουμε δεν σημαίνει ότι δεν θα πούμε τα πράγματα όπως έχουν. Δεν σημαίνει ότι δεν είστε, επαναλαμβάνω, πολιτικά και ηθικά θα έλεγα σοβαρότατα εκτεθειμένος γιατί ανεχθήκατε, δεν ξέρω αν οργανώσατε, αλλά είναι βέβαιο ότι ανεχθήκατε, μια αλληλουχία πράξεων και παραλείψεων που αφορούν τον κ. Λιγνάδη και την κ. Μενδώνη, με τελευταίο και χειρότερο επεισόδιο αυτό της απόπειρας συγκάλυψης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider