Ρυθμιστικά Διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρυθμιστικά Διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Καθώς η δημοτικότητα της ενοικίασης οικιστικών ακινήτων σε βραχυπρόθεσμη βάση αυξάνεται σε Κύπρο και Ελλάδα, αντίστοιχα μεγαλώνει και η συζήτηση γύρω από τον αντίκτυπό τους στην αγορά οικιστικών ακινήτων.

Καθώς η δημοτικότητα της ενοικίασης οικιστικών ακινήτων σε βραχυπρόθεσμη βάση αυξάνεται σε Κύπρο και Ελλάδα, αντίστοιχα μεγαλώνει και η συζήτηση γύρω από τον αντίκτυπό τους στην αγορά οικιστικών ακινήτων.

Την ώρα που ορισμένοι υποστηρίζουν την εφαρμογή αυστηρότερων ρυθμίσεων για τον περιορισμό της αύξησης των ενοικίων και τη διατήρηση της στέγασης για τους ντόπιους, είναι σημαντικό να αναγνωριστούν οι ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις τέτοιων μέτρων. Παρατηρώντας και αναλύοντας τις δυνάμεις της αγοράς, αντί για αυστηρούς κανονισμούς, φρονούμε πως θα ήταν σοφότερο να εφαρμόζονται οι χωροταξικοί κανόνες κάθε περιοχής.

Κι αυτό γιατί η άποψη πως η βραχυχρόνια μίσθωση είναι ο κύριος λόγος για την αύξηση των ενοικίων δεν υποστηρίζεται από αδιάσειστα στοιχεία. Στην πραγματικότητα, οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των ενοικίων είναι πολλοί και περίπλοκοι. Ο περιορισμός των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όχι απλώς δεν θα αντιμετωπίσει τις βαθύτερες αιτίες της αύξησης του κόστους στέγασης, αλλά σίγουρα θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία. Για παράδειγμα, σε περιοχές οι οποίες στηρίζονται οικονομικά στον τουρισμό (όπως για παράδειγμα παραθαλάσσιες περιοχές), οι ιδιοκτήτες ακινήτων συχνά επωφελούνται υψηλότερα εισοδήματα μέσω βραχυπρόθεσμων μισθώσεων σε σύγκριση με μακροχρόνιες ενοικιάσεις.

Ο περιορισμός αυτής της εισοδηματικής δυνατότητας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της αξίας των ακινήτων με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε άλλους τομείς, όπως ο τραπεζικός, όπου οι αξίες των ακινήτων διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Αντίστοιχα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, αν ένας δανειζόμενος έχει πλέον λιγότερα έσοδα και αδυνατεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του. Αυτή η αλυσιδωτή αντίδραση θα αποσταθεροποιήσει την οικονομία, οδηγώντας σε συνέπειες πολύ πιο σοβαρές από τα ζητήματα που στοχεύουν να αντιμετωπίσουν οι υπό συζήτηση αυστηρότερες ρυθμίσεις.

Ο τουρισμός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των οικονομιών, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις διαδραματίζουν πλέον κρίσιμο ρόλο στη σύγχρονη ανάπτυξή του. Οι εν λόγω ενοικιάσεις παρέχουν προσιτές και ποικίλες επιλογές διαμονής, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τους «ευαίσθητους» στις τιμές τουρίστες οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία. Ξοδεύοντας λιγότερα για διαμονή, επιλέγοντας ένα τουριστικό κατάλυμα, αφήνουν περισσότερα χρήματα στην τοπική οικονομία. Ταυτόχρονα, αν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις υπόκεινται σε αυστηρές ρυθμίσεις, η προκύπτουσα μείωση των διαθέσιμων επιλογών θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές διαμονής, καθιστώντας αυτούς τους προορισμούς λιγότερο ανταγωνιστικούς στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Επιπλέον, η διαθεσιμότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων συμβάλλει στη διατήρηση μιας ισορροπίας στον τοπικό κλάδο φιλοξενίας, αποτρέποντας τα ξενοδοχεία από το να μονοπωλούν την αγορά και να διατηρούν τις τιμές ανταγωνιστικές. Αυτός ο υγιής ανταγωνισμός διασφαλίζει ότι ένα ευρύ φάσμα τουριστών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν μεγαλύτερη συνείδηση του προϋπολογισμού, μπορούν να επισκεφθούν τον τόπο και να συμβάλουν στην τοπική οικονομία.

Είναι σαφές ότι ενώ οι ανησυχίες που οδηγούν στην ώθηση για ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι κατανοητές, οι λύσεις όμως που προτείνονται μπορεί να επηρεάσουν περισσότερο αρνητικά την οικονομία της χώρας παρά θετικά. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Κύπρο και την Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη προσέγγιση, επιτρέποντας στην αγορά να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της χρήσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων, εφαρμόζοντας λογικούς κανονισμούς όπου χρειάζεται για αντιμετώπιση συγκεκριμένων ζητημάτων χωρίς να πνίγουν την αγορά.

Η συζήτηση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Κύπρο και την Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου που θα αναγνωρίζει τα οικονομικά οφέλη που αποφέρουν αυτές οι ενοικιάσεις, ενώ θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής. Επιτρέποντας στις δυνάμεις της αγοράς να καθοδηγούν την χρήση των συγκεκριμένων ακινήτων, εντός λογικών ρυθμιστικών ορίων, και οι δύο χώρες μπορούν να διασφαλίσουν ότι τα οφέλη του τουρισμού και της ανάπτυξης ακινήτων πραγματοποιούνται χωρίς αποσταθεροποίηση των τοπικών οικονομιών. Οι αυστηροί περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις μπορεί να φαίνονται σαν μια γρήγορη λύση, αλλά οι μακροπρόθεσμες συνέπειες μπορεί να είναι εκτεταμένες και επιζήμιες για τις ίδιες τις κοινότητες που στοχεύουν να προστατεύσουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:06

Ουκρανία: Περισσότερες από 1.000 πολυκατοικίες εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση στο Κίεβο

14:49

Θεοδωρικάκος: Συμφωνία Αλήθειας με τους πολίτες

14:44

Τσουκαλάς: Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να νικήσει τη ΝΔ

14:31

Μαρινάκης: Η 10ετία Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ μέσα από την ιδρυτική της διακήρυξη

14:26

Κοντογεώργης: H κυβέρνηση έχει υπηρετήσει τη μετριοπάθεια απέναντι σε κάθε είδους λαϊκισμό και τοξικότητα

14:21

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε ο περιφερειακός μετά τις εργασίες για το Fly Over

14:15

Τραμπ: Διέταξε την κατάρτιση σχεδίου εισβολής στη Γροιλανδία

13:51

Χατζηδάκης: Το 2026 συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις, τιμώντας και τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις

13:41

Νέες αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου αναμένονται το 2026

13:30

Παπαστεργίου: Η τεχνολογία έχει αξία όταν μπορεί να δώσει πραγματικές λύσεις - Το σύστημα ΕΣΑΙΑ

13:22

Ρωσία: Μία γυναίκα σκοτώθηκε σε ουκρανική επίθεση με drones εναντίον της Βορονέζ

13:14

Credit Agricole: Κοντά στην έγκριση της ΕΚΤ για αύξηση του ποσοστού της στην Banco BPM

13:06

ΕΜΥ: Σταδιακή επιδείνωση του καιρού με χιόνια, ψύχος και ισχυρούς βόρειους ανέμους

13:00

Λιανεμπόριο: Ξεκινά η μάχη των εκπτώσεων – Πού ποντάρει ο εμπορικός κόσμος

12:49

Παπασταύρου: Στη Σαουδική Αραβία ο ΥΠΕΝ - Σημαντικές επαφές με ενεργειακούς παράγοντες

12:44

Ιορδανία: Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας συμμετείχαν στα χθεσινά πλήγματα των ΗΠΑ κατά του ΙΚ στη Συρία

12:38

Πλημμυρικά φαινόμενα στην Ελλάδα: Ρέματα υπό πίεση και η ανάγκη για πρόγνωση και ανθεκτικότητα

12:33

Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το ν/σ με τίτλο «Ενεργή Μάχη

12:29

Αυστραλία: Σφοδρές βροχοπτώσεις στο ΒΑ τμήμα - Μαίνονται οι πυρκαγιές στα ΝΑ

12:25

Κολομβία: Έξι νεκροί σε συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους

12:22

Σε συναγερμό το Ισραήλ για ενδεχόμενη αμερικανική παρέμβαση στο Ιράν

12:17

Ιαπωνία: Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών φέρεται να εξετάζει η πρωθυπουργός Τακαΐτσι

12:12

Συρία: Εγκαταλείπουν το Χαλέπι οι τελευταίοι κούρδοι μαχητές

12:10

Γαλλία: Τρεις σκιέρ βρήκαν τον θάνατο όταν παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδες στις Άλπεις

12:04

Αγρότες: Δηλώνουν ότι στο Μαξίμου θα διεκδικήσουν την επιβίωσή τους - Συνάντηση με δύο επιτροπές

11:48

Βενεζουέλα: Οι πετρελαϊκές ετοιμάζονται αλλά τα προβλήματα υποδομών είναι μεγάλα

11:32

ΗΠΑ: Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

11:28

ΗΠΑ: Ένας 24χρονος κατηγορείται για τη δολοφονία έξι ανθρώπων

11:17

Μητσοτάκης: Το 2026 συνεχίζουμε να ενισχύουμε την οικονομία με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις

11:01

Μήνυμα Μαδούρο απ' το κελί: Είμαστε μαχητές

gazzetta
gazzetta reader insider insider