Οι λόγοι που οι τρέχουσες συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε εκπληκτικό ράλι

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι λόγοι που οι τρέχουσες συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε εκπληκτικό ράλι
Από την αρχή του έτους, τα κέρδη για τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου είναι εκκωφαντικά,

Η ανάκαμψη των αγορών από τον περασμένο Οκτώβριο έχει ως οδηγό τον κλάδο τεχνολογίας, ο οποίος καταγράφει κέρδη διπλάσια από τον S&P 500 για την ίδια χρονική περίοδο.

Ο κλάδος τεχνολογίας δέχθηκε δυο ισχυρά χτυπήματα κατά το 2022. Το πρώτο ήταν η απότομη άνοδος των επιτοκίων που αποτελεί πλήγμα για τις εταιρίες με υψηλά P/Es και το δεύτερο από την επιστροφή των κερδών τους σε χαμηλότερα επίπεδα μετά από την απότομη άνοδο που προκλήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι κορυφαίες εταιρίες του κλάδου να σημειώσουν πτώση που σε κάποιες από αυτές ξεπέρασε και το 30%. Όμως τα εταιρικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2023 κατάφεραν να ξεπεράσουν κάθε προσδοκία και πιθανόν το ίδιο να συμβεί και για το δεύτερο τρίμηνο καθώς όλες οι εταιρίες έχουν προχωρήσει σε σοβαρές κινήσεις για τη μείωση του κόστους.

Όπως είχαμε αναφέρει σε σχετικό report μας κατά τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά και Οκτώβριο, οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες είχαν φτάσει να διαπραγματεύονται με πολύ χαμηλό P/E και αυτό ήταν μια ευκαιρία που δεν θα έπρεπε να χαθεί. Όμως, εκείνη την περίοδο η καθημερινή ειδησεογραφία αλλά και η πορεία της αγοράς ήταν τόσο αρνητικές που ο φόβος ήταν διάχυτος.

Όμως, από την αρχή του έτους, τα κέρδη για τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου είναι εκκωφαντικά, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα. META και AMZN δεν ανήκουν ακριβώς στον κλάδο τεχνολογίας, όμως συνηθίζεται να συγκρίνονται όλες μαζί ως οι μεγαλύτερες εταιρίες και φυσικά καθώς η τεχνολογία είναι βασικός κορμός αυτών των εταιριών.

Συνοπτικά εταιρικά αποτελέσματα για τις μεγαλύτερες εταιρίες του S&P 500

Τα επόμενα τρίμηνα είναι εξαιρετικά πιθανό να συνεχίσουμε να βλέπουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες. Αν αυτή η τάση επιβεβαιωθεί, τότε εκτιμούμε ότι τα κέρδη θα συνεχίσουν να είναι εντυπωσιακά για τις μετοχές καθώς θα «τρέξουν» για να κλείσουν την απόσταση που τις χωρίζει από τα υψηλά τους.

Google – Αναμένεται εντυπωσιακή αύξηση βασικών οικονομικών μεγεθών

Οι περισσότερες ανησυχίες για τη Google αφορούν τον κλάδο του AI στον οποίο φαίνεται ότι οι ανταγωνίστριες εταιρίες έχουν ένα προβάδισμα. Όμως, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Google, στο επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα καταφέρει να μας εκπλήξει και σε αυτό τον τομέα.

Η απόσταση της τιμής της μετοχής, από τη μέση τιμή-στόχο των αναλυτών για τους επόμενους 12 μήνες είναι ακριβώς 20%.

Microsoft – Σταθερή πορεία κερδοφορίας και αύξησης μερίσματος

Η απόσταση της μετοχής από τη μέση τιμή-στόχο των αναλυτών για τους επόμενους μήνες είναι 7,6% ενώ η μετοχή απέχει 14,5% από τα ιστορικά της υψηλά.

Amazon – Αναμένεται ισχυρή επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης

Η Amazon βρέθηκε αντιμέτωπη με διάφορα θέματα τα οποία επηρέασαν την πορεία της μετοχής και των οικονομικών της μεγεθών (προβλήματα εφοδιαστικής αλυσίδας, υπεράριθμο προσωπικό από την εποχή του Covid, εκπτώσεις για αύξηση μεριδίου αγοράς).

Δεδομένου ότι οι αγορές είναι ένας forward looking μηχανισμός, εκτιμούμε ότι η Amazon θα προσφέρει αρκετές συγκινήσεις. Η απόσταση από τη μέση τιμή-στόχο των αναλυτών για τους επόμενους 12 μήνες, είναι 23,2%.

Meta – Metaverse και AI αποτελούν ασφαλή δικλείδα ασφαλείας για το μέλλον

Η μετοχή απέχει 10% από τη μέση τιμή-στόχο των αναλυτών για τους επόμενους 12 μήνες και 62% από τα υψηλά της.

Markets climb the wall of worry

Οι αγορές εκτός από αριθμούς, οικονομικά μεγέθη, projects, deals και άλλα επιχειρηματικά μεγέθη, λειτουργούν με βάση μιας πολύ σημαντικής παραμέτρου. Της επενδυτικής ψυχολογίας. Και η παράμετρος αυτή παραμένει σταθερή από το ξεκίνημα των αγορών.

Οι αγορές κάνουν πάντοτε το αντίθετο από αυτό που πιστεύει η πλειοψηφία. Αν η πλειοψηφία εκτιμά ότι οι αγορές θα κάνουν ράλι και τοποθετούνται για αυτή την εξέλιξη, οι αγορές πέφτουν. Αν η πλειοψηφία εκτιμά ότι οι αγορές θα πέσουν και τοποθετείται για αυτή την εξέλιξη, οι αγορές ανεβαίνουν. Αυτό στη γλώσσα των quant investors, λέγεται “pain trade”.

Πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να μιλάνε για bear market rally, παρά το γεγονός ότι οι αγορές έχουν πλέον συμπληρώσει έξι μήνες ανόδου και πολλοί κλάδοι ακόμα περισσότερους (από τον Ιούνιο του 2022).

Πολλοί επενδυτές αναφέρονται σε bear market την ώρα που οι μετοχές σημειώνουν διαρκώς νέα υψηλά 52 εβδομάδων και διαρκώς όλο και περισσότεροι κλάδοι συμμετέχουν στην άνοδο. Στο παρακάτω γράφημα, η απαισιοδοξία είναι εμφανής τόσο στους μικρούς επενδυτές (μεσαίο panel) όσο και στους επαγγελματίες επενδυτές (τελευταίο panel).

Stay invested – Οι αγορές δεν είναι «παιχνίδι» της σωστής πρόβλεψης

Ο Warren Buffett έλεγε: «το να φωνάξεις έναν οικονομολόγο να σου μιλήσει για το μέλλον της οικονομίας, είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να πετάξεις τα χρήματά σου».

Τους τελευταίους μήνες η επικαιρότητα είναι γεμάτη από ειδήσεις σχετικά με την επερχόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Όμως, μια ύφεση ποτέ δεν προβλέπεται και φυσικά κανένας δε μπορεί να πει με βεβαιότητα το πόσο βαθιά ή όχι θα είναι αυτή.

Είναι σημαντικό να θυμίσουμε ότι στην ύφεση του 2008, όλοι έλεγαν ότι είναι η μεγαλύτερη από το 1929, όμως η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική. Όπως και τότε, έτσι και σήμερα, πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να μη βρίσκονται στις αγορές και αυτό το τίμημα, ήδη το πληρώνουν.

Μια ύφεση είναι αναπόφευκτη και είναι και σημαντική για τους επενδυτές. Αλλά όχι για τους λόγους που οι επενδυτές πιστεύουν. Οι επενδυτές που έχουν πλάνο και επιλέγουν να τοποθετούν διαρκώς το περίσσευμά τους σε αυτές, είναι οι πλέον κερδισμένοι.

Η εξίσωση «ύφεση» δε μπορεί να επιλυθεί, καθώς όταν το αποτέλεσμα βγάζει ύφεση, τότε οι αγορές έχουν ήδη ξεκινήσει να ανεβαίνουν. Όταν η ύφεση τελειώσει, οι αγορές έχουν πραγματοποιήσει ισχυρά κέρδη και οι επενδυτές δεν έχουν τα ψυχικά αποθέματα να ακολουθήσουν, αφού έχουν χάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ανόδου.

Παραπάνω αναφέρεται ότι το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2022 τα πράγματα έδειχναν πραγματικά τραγικά. Όμως τότε είναι που οι μεγαλύτερες επενδυτικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται.

Αναζητώντας την καλύτερη απεικόνιση για τις επενδύσεις σε κάθε οικονομικό κύκλο, ένα διάγραμμα της Schroders, είναι ότι καλύτερο μπορεί να συμβουλευτεί ένας επενδυτής. Ακόμα και στις φάσεις της οικονομικής επιβράδυνσης και της ύφεσης, οι μετοχές μπορεί να σημειώσουν θετικές ετήσιες αποδόσεις.

Ασφαλώς και η μεταβλητότητα μπορεί να είναι μεγαλύτερη αλλά η ουσία παραμένει πολύ ξεκάθαρη: Αν κάποιος επιθυμεί να αυξήσει τα κεφάλαιά του, να διατηρήσει ακέραιο το επίπεδο ζωής του και να διασφαλίσει το μέλλον των παιδιών του, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από μια σωστή επένδυση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:30

Διεθνής η ανάγκη για αυστηροποίηση των ελέγχων σε ιατρεία και νέες «υποσχόμενες» θεραπείες

09:30

Επίσκεψη Πιερρακάκη στη Γερμανία - Συναντήσεις με τον Μερτς και τον Υπουργό Οικονομικών Κλίνγκμπαϊλ

09:29

H J. Safra Sarasin πατάει Αθήνα με όχημα το private banking

09:18

Νέα άνοδος για το πετρέλαιο ελέω ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

09:03

Ντ. Τραμπ Τζούνιορ: Ρώσος ολιγάρχης χρηματοδότησε εορταστικές εκδηλώσεις μετά τον γάμο του

08:53

Τραμπ: Νέο χτύπημα στον Καναδά – Δασμοί 50% και απαγορεύσεις εισαγωγών

08:50

Σε υψηλό από το 2007 η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενόψει Fed

08:33

Σήμερα οι απολογίες των δύο γιατρών για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη

08:30

Moody’s: Επενδύει στη PhilRatings – «Βλέπει» ευκαιρίες στην αγορά χρέους της ΝΑ Ασίας

08:30

Αύγουστος με περισσότερους τουρίστες - Ποιοι ελληνικοί προορισμοί ξεχώρισαν

08:23

Για πρώτη φορά, οι εκατόχρονοι στην Ιαπωνία ξεπέρασαν τους 100.000

08:17

ΗΠΑ-Ελλάδα: Εγκαίνια του Επίτιμου Προξενείου στη Νέα Ορλεάνη

08:12

Καταδιωκτικό του NATO καταρρίπτει drone στη Λιθουανία

08:00

Επιστροφή ενοικίου: Έως τις 30 Σεπτεμβρίου οι διορθώσεις για την ενίσχυση

07:38

ThermicSol: Νέο ορόσημο με την πιστοποίηση ISO 27001 - Επένδυση στην ασφάλεια και την ανάπτυξη

07:37

Η Ανσαραλά πλήττει ξανά τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στον πόλεμο στην Υεμένη

07:35

Κομισιόν: 494 προσλήψεις διοικητικών υπαλλήλων σε ΑΙ και Κυβερνοασφάλεια, με μισθό από 8.911 ευρώ

07:33

Κτηματολόγιο: Νέα διαδικασία από 18 Σεπτεμβρίου για διορθώσεις ακινήτων - Τι θα ισχύει για τετραγωνικά και όρια

07:30

«Στα σκαριά» μεγάλο παραθαλάσσιο οικιστικό - τουριστικό project στην Αργολίδα

07:28

Brent στα 110 δολάρια: Το «κρυφό» κόστος που θα πληρώσει η Ελλάδα πριν ανάψουν τα καλοριφέρ

07:24

METLEN - ΜΕΤΚΑ: Κινήσεις ουσίας και «κύρους» με φόντο την είσοδο των υποδομών στο Χρηματιστήριο - Το timing

07:20

Σε νέα «πίστα» η αυτοκατανάλωση - Τι προβλέπει η νέα Υπουργική για τα «φωτοβολταϊκά στο μπαλκόνι»

07:17

Οι ελληνικές τράπεζες κοιτούν όλο και πιο μακριά

07:11

Οι εισροές θα έχουν κι εκροές - Οι κροκόδειλοι της φημολογίας - Διάσταση απόψεων για τους μειωμένους κωδικούς

23:55

Τουρνάς: Από 13.000 σε 18.500 το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος

23:46

Γερμανία: Η υπηρεσία αντικατασκοπείας «βλέπει» αυξανόμενες απειλές από Ρωσία, Κίνα

23:22

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι απέλυσε τον γενικό εισαγγελέα και τον κατηγόρησε για διαφθορά

23:10

Wall Street: Μικρές μεταβολές στη σκιά των ανησυχιών για την AI

23:04

Κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της ρωσικής τράπεζας VTB σε σχέση με το Ιράν

22:55

Συνελήφθη 40χρονος για εμπρησμούς κατ’ εξακολούθηση στην Εύβοια


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider