Τουρισμός: Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τουρισμός: Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα
Η φετινή ανάκαμψη που μέχρι στιγμής προσεγγίζει, αν όχι από πλευράς αριθμού επισκεπτών σίγουρα από πλευράς εισπράξεων, τα επίπεδα του 2019, χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό, αποτελεί μία σημαντική δικλείδα ασφαλείας για τα δημόσια έσοδα.

Mια πολύ συνήθης έκφραση που ακολουθεί οποιαδήποτε συζήτηση αναφορικά με τον ελληνικό τουρισμό, είναι ο χαρακτηρισμός του ως η «βαριά βιομηχανία της χώρας». Η κρίση της πανδημίας κατέδειξε την σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία και την πολλαπλασιαστική επιρροή του σε πολλούς κλάδους της οικονομικής ζωής, από τις κατασκευές και την εστίαση μέχρι το εμπόριο και τις υπηρεσίες. Η φετινή ανάκαμψη που μέχρι στιγμής προσεγγίζει, αν όχι από πλευράς αριθμού επισκεπτών σίγουρα από πλευράς εισπράξεων, τα επίπεδα του 2019, χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό, αποτελεί μία σημαντική δικλείδα ασφαλείας για τα δημόσια έσοδα.

Ωστόσο, αν και βαριά βιομηχανία, η αλήθεια είναι ότι ο ελληνικός τουρισμός διαχρονικά αναπτύχθηκε έως ένα βαθμό άναρχα, χωρίς να έχει κάποιες συγκεκριμένες στρατηγικές κατευθύνσεις. Και παρά το γεγονός ότι από τη δημοσιονομική κρίση του 2009 ο τομέας του τουρισμού ανταπεξήλθε με σχετική επιτυχία στις προκλήσεις που παρουσιάστηκαν, το μοντέλο του δεν κατάφερε να μετασχηματιστεί σε μια πιο σύγχρονη και ευέλικτη στις εξελίξεις μορφή.

Η αναγκαιότητα πρόβλεψης και προετοιμασίας καθίσταται πλέον επιτακτική έτσι ώστε τόσο από πλευράς τουριστικής επιχείρησης όσο και κεντρικά σε επίπεδο οργάνωσης πολιτικής για τον τουρισμό, να υπάρχει η δυνατότητα αποτελεσματικής ανταπόκρισης στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της τουριστικής προσφοράς και ζήτησης, στις νέες τάσεις, στις τεχνολογικές εξελίξεις όπως και στις αλλαγές στη συμπεριφορά του δυνητικού επισκέπτη.

Η επιτυχία στο άμεσο μέλλον δεν εξαρτάται πλέον μόνο από την ελκυστικότητα του τουριστικού προϊόντος ή την προβολή του. Η προσαρμογή και η μετάβαση των προορισμών και των επιχειρήσεων σε σύγχρονα μοντέλα λειτουργίας που ενθαρρύνουν τη βιωσιμότητα, την επέκταση της τουριστικής περιόδου, τη διασύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες, τη διατήρηση της αυθεντικότητας, την ανάδειξη νέων προορισμών και νέων τουριστικών προϊόντων αλλά ταυτόχρονα και την χρήση σύγχρονων εργαλείων είναι μονόδρομος για την επιτυχημένη επανατοποθέτηση του ελληνικού τουρισμού.

Σε επίπεδο προορισμού, η πρόσφατη ψήφιση των διατάξεων για τη δημιουργία των οργανισμών διαχείρισης προορισμών που συνοδεύονται και από τα παρατηρητήρια βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, οδηγούν στην απαίτηση για τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου εργαλείου διαχείρισης με κεντρικό άξονα την ανάλυση του εκάστοτε προορισμού, των πηγών τουριστικής ανάπτυξης του, των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων του, των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει, των εμποδίων που συμβάλλουν στην στασιμότητά του όπως και των ενεργειών που πρέπει να γίνουν για να αναπτυχθεί περαιτέρω με τρόπο βιώσιμο. Το αποτέλεσμα της προσέγγισης αυτής θα πρέπει να είναι η δημιουργία συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων λύσεων που θα ενισχύουν την ελκυστικότητα των προορισμών για όλους τους τύπους τουριστών.

Αντίστοιχα, σε επιχειρηματικό επίπεδο, κάθε εταιρεία πρέπει να δημιουργήσει εξ ’αρχής έναν σταθερό οδηγό επιχειρησιακής λειτουργίας, με στόχο την ανάπτυξη της σε βάθος χρόνου με τρόπο που θα της επιτρέψει να διατηρήσει την ευελιξία της δίχως να απομακρύνεται από την στρατηγική της στόχευση.

Η ανάλυση των τάσεων της αγοράς, του ανταγωνισμού, των κοινών-στόχων και η απεικόνιση όλων αυτών στην ανάπτυξη χρηματοοικονομικών μοντέλων, διαφορετικών σεναρίων λειτουργίας και μακροπρόθεσμων προβλέψεων, αποτελεί το πιο σημαντικό εργαλείο ώστε ο ξενοδόχος ή ο επενδυτής να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες επιτυχίας και ταυτόχρονα να μειώσει το επιχειρηματικό του ρίσκο.

Ζητήματα όπως η διαχείριση εσόδων, η κοστολόγηση, ο υπολογισμός ρίσκου αθέτησης μελλοντικών απαιτήσεων, η επαναδιαπραγμάτευση δανειακών υποχρεώσεων, η διαχείριση συμβάσεων, η εκτίμηση αξίας και η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων χρήζουν άμεσης ανάλυσης. Η ανάπτυξη του τουρισμού έρχεται σήμερα αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα. Τόσο οι προορισμοί όσο και οι επιχειρήσεις καλούνται πλέον να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα, τα οποία θα προσδιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη μελλοντική τους βιωσιμότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Η «Αψίδα των Εραστών» στις ακτές της Αδριατικής κατέρρευσε ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου

23:46

Πακιστάν: Βομβιστική επίθεση έξω από αστυνομικό τμήμα - Δύο νεκροί, 17 τραυματίες

23:32

Kαραγκούνης: H δικαιοσύνη θα δείξει ποιες αστοχίες υπήρξαν για το τραγικό δυστύχημα στη «Βιολάντα»

23:19

Αργεντινή: Η γενική συνομοσπονδία CGT προαναγγέλλει 24ωρη απεργία για την εργασιακή μεταρρύθμιση

23:06

Ισραήλ: Με emojis δόθηκε η εντολή στους μαχητές της Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

23:00

Η τεχνητή νοημοσύνη μειώνει στο μισό τα ατυχήματα των αυτοκινήτων

22:38

Στη Νιγηρία 100 στρατιωτικοί από τις ΗΠΑ για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις κατά των ανταρτών

22:24

Κακοκαιρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο δημοτικές κοινότητες της Νάξου

22:11

Eurogroup: Στο επίκεντρο η ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ - Πιερρακάκης: Να επανεκτιμήσουμε τον ρόλο του

21:54

Βραζιλία: Έξι νεκροί και 46 τραυματίες σε τροχαίο δυστύχημα με λεωφορείο

21:38

Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεκτικός στην κυκλοφορία stablecoins σε ευρώ

21:26

Τσίπρας: 8 προτάσεις για αγροτική πολιτική - «Μαζί να χαράξουμε τη ρότα για Ιθάκη»

21:14

Μητσοτάκης για Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Περνά στην Ιστορία και μας αφήνει μία πανάκριβη κληρονομιά

21:03

Τέμπη: Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας διέταξε εκταφή εννέα θυμάτων εντός της εβδομάδας

20:59

Tο νορβηγικό κρατικό ταμείο επενδύσεων αναζητά νέο συνεργάτη στην Τουρκία

20:55

Η Ινδία κατάσχεσε δεξαμενόπλοια που συνδέονται με το Ιράν και τελούν υπό καθεστώς κυρώσεων

20:43

Theon: Σε ιστορικό υψηλό έσοδα και κέρδη για το 2025

20:29

Κεφαλογιάννης: Ελεγχόμενη, χαμηλής έντασης, επιστημονικά σχεδιασμένη φωτιά η «προδιαγεγραμμένη καύση»

20:23

Μητσοτάκης: Η χρονιά πριν τις εκλογές θα καθορίσει την πορεία της πατρίδας στα χρόνια που έρχονται

20:18

Εκτός ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

20:16

Πειραιώς ΑΕΠΕΥ: Στην πρώτη θέση της κατάταξης των ΑΧΕ για τον Ιανουάριο

20:15

Ζελένσκι: Έτοιμη για συμβιβασμούς η Ουκρανία - Λάθος η παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία

20:02

ΕΑΤ: Άμεση πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΕ, νέα δάνεια για αγρότες πριν το Πάσχα

19:55

Κρεμλίνο: Εδαφικά ζητήματα στο επίκεντρο των αυριανών συνομιλιών στης Γενεύη για την Ουκρανία

19:52

Eπανεκλογή του Τουόμας Σααρενχέιμο στην προεδρία του Euroworking Group

19:44

Ζαχαράκη: «Προσχηματικές οι ανακοινώσεις περί “μονομερούς” Εθνικού Διαλόγου»

19:38

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Τζούρο Ματσούτ

19:31

Πέθανε η ιστορικός Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ σε ηλικία 99 ετών

19:28

Χατζηδάκης: Κάποιοι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και δεν έχουν ντροπή γι’ αυτά που γράφουν

19:24

Θετικό ξεκίνημα εβδομάδας στις ευρωαγορές με «αέρα» Μονάχου

gazzetta
gazzetta reader insider insider