Η αύξηση των Κοινωνικών Ομολόγων (Social Bonds) ως η νέα τάση λόγω COVID-19

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η αύξηση των Κοινωνικών Ομολόγων (Social Bonds) ως η νέα τάση λόγω COVID-19
Ομόλογα
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Κεφαλαιαγοράς (ICMA), τα κοινωνικά ομόλογα χρηματοδοτούν νέα και υπάρχοντα έργα με θετικά κοινωνικά αποτελέσματα.

Η πανδημία COVID-19 φαίνεται να έχει αυξήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για βιώσιμες επενδύσεις και με ιδιαίτερη έμφαση σε κοινωνικά ζητήματα. Η ‘διατάραξη’ της οικονομίας, η ανεργία και η πίεση που έχουν δεχθεί τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης έχουν αυξήσει τη σημασία των κοινωνικών κινδύνων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσκολίες σε μελλοντικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Κεφαλαιαγοράς (ICMA), τα κοινωνικά ομόλογα χρηματοδοτούν νέα και υπάρχοντα έργα με θετικά κοινωνικά αποτελέσματα, όπως η βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας και η πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και στη χρηματοδότηση. Αναδείχθηκαν πλέον ως εργαλείο για την αντιμετώπιση των απαιτήσεων των καταναλωτών και των κοινοτήτων.

Η προσπάθεια της αγοράς να αντιμετωπίσει την πανδημία, είχε ως αποτέλεσμα νέα ρεκόρ στην έκδοση κοινωνικών ομολόγων με την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες (17 δισεκατομμύρια δολάρια). Η Γαλλική κυβέρνηση ακολουθεί με 16,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε γενικές γραμμές, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών του 2021, η έκδοση των κοινωνικών ομολόγων ξεπέρασε τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Καθ 'όλη τη διάρκεια του 2020, η συνολική έκδοση κοινωνικών ομολόγων ανήλθε σε 148 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από το 30% της συνολικής έκδοσης του 2020 επιτεύχθηκε σε δύο μόνο μήνες. Οι κυβερνήσεις τείνουν να είναι οι πιο ενεργοί εκδότες κοινωνικών ομολόγων, αντιπροσωπεύοντας το 80% του συνόλου.

Μέχρι στιγμής, τα πράσινα ομόλογα ήταν πιο δημοφιλή σε σχέση με τα κοινωνικά ομόλογα. Ωστόσο, αυτή η τάση αλλάζει και αναδύεται ένα νέο ζήτημα, το “social washing”, που εμφανίζει εταιρείες πιο κοινωνικά υπεύθυνες από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Επειδή ακριβώς η εκτίμηση του κοινωνικού αντίκτυπου είναι πιο ποιοτική άρα και πιο περίπλοκη, τα πρότυπα των κοινωνικών ομολόγων προκαλούν συχνά σύγχυση στους επενδυτές.

Τα νέα αυτά ομόλογα θα αποτελέσουν μια νέα λύση στην αντιμετώπιση πολλών κοινωνικών προβλημάτων, μέσα από τις επενδύσεις που θα ενεργοποιήσουν. Αφενός έρχονται να βελτιώσουν ή να επιλύσουν συγκριμένα κοινωνικά ζητήματα, χωρίς να σπαταλούνται χρήματα και πόροι, προσδίδοντας διαφάνεια και μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο, και αφετέρου προσφέρουν στους επενδυτές αξιόλογες επενδυτικές ευκαιρίες, ώστε να παράγουν ταυτόχρονα και σημαντική κοινωνική αξία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει Κοινωνικά Ομόλογα για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα SURE στις κεφαλαιαγορές, με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων. Η χρηματοδοτική στήριξη θα παρασχεθεί υπό μορφή δανείων χορηγούμενων με ευνοϊκούς όρους από την ΕΕ στα κράτη μέλη.

Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση και στην Ελλάδα, όπου πριν από μία 10ετία περίπου άρχισε να γίνεται σαφές ότι όλοι, οι επιχειρήσεις, οι πολίτες, η κυβέρνηση πρέπει να δραστηριοποιούνται λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Με τα κοινωνικά ομόλογα, δίνεται ένα σαφές οικονομικό κίνητρο στην προσπάθεια για κοινωνικό καλό και ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν σύντομα σχετικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες για να εκδοθούν ομόλογα κοινωνικού αντίκτυπου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:37

Δένδιας: Απέναντι στην άνευ πολιτικού κόστους βολική αδράνεια επιλέγουμε τις τομές του μακρόπνοου σχεδιασμού

23:15

Τον Κυρ. Πιερρακάκη θα συναντήσει τη Δευτέρα ο Κων. Τασούλας

22:46

Συνελήφθησαν τρεις γυναίκες στο «Ελ. Βενιζέλος» που είχαν στις αποσκευές τους πάνω από 72 κιλά κάνναβης

22:17

Συνελήφθησαν 2 άτομα για ναρκωτικά στο Κιλκίς

21:47

Χαρακόπουλος: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανθεκτικό ανάχωμα στον λαϊκισμό

21:18

Κίνα: Το Πεκίνο υποστηρίζει τη Σομαλία στη διασφάλιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της

20:59

Γερμανία: Αν οι ΗΠΑ έχουν ανησυχίες για την ασφάλεια στον βόρειο Ατλαντικό πρέπει να συζητηθούν στο ΝΑΤΟ

20:46

H  Mercosur ως σημαντική ευκαιρία για Ελλάδα και ΕΕ  

20:21

Magnificent 7: Σημάδια «ρωγμών» στην κυριαρχία των μετοχών τους

19:49

«Ναι» της κυβέρνησης στις δύο συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό που ζήτησαν οι αγρότες

19:36

Walmart: Συνεργασία με την Alphabet για αγορές ενισχυμένες με ΑΙ στην πλατφόρμα Gemini της Google

19:25

HRANA: Οι νεκροί στο Ιράν ξεπέρασαν τους 500

19:00

Συμφωνία-μαμούθ ΕΕ – Mercosur: Γεωπολιτικό στοίχημα με γαλλικό «μπλόκο» και ανοιχτά μέτωπα

18:43

Σδούκου: Δεν υπάρχουν εύκολες και μαγικές λύσεις, αλλά στοχευμένα μέτρα

18:33

Θεσσαλονίκη: Σε θετικό κλίμα η συνάντηση της Συνομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών με κυβερνητικά στελέχη

18:20

Δήμος Αθηναίων: Έκτακτα μέτρα για άστεγους κι ευάλωτους λόγω χαμηλών θερμοκρασιών

18:11

Συνελήφθησαν 3 οδηγοί μηχανών που έτρεχαν με μεγάλες ταχύτητες και έκαναν σούζες σε δρόμους της Αττικής

18:00

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν τρεις πλατφόρμες γεωτρήσεων της ρωσικής Lukoil στην Κασπία Θάλασσα

17:41

Γερμανία: Προτείνει την «Arctic Sentry» - Κοινή νατοϊκή αποστολή στη Γροιλανδία

17:25

Νετανιάχου: Το Ισραήλ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Ιράν

17:18

Φάμελλος: Είναι επικίνδυνη για την χώρα η ανευθυνότητα της κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και Διεθνούς Δικαίου

17:00

Ηλεκτρισμός: Υψηλό 10ετίας για ΑΠΕ & μονάδες αερίου – Άλμα στις περικοπές

16:52

Τραμπ προς Κούβα: Κάντε συμφωνία πριν είναι πολύ αργά

16:34

ΠΟΜΙΔΑ: Τα επείγοντα θέματα των ιδιοκτητών ακινήτων ενόψει της ΓΣ της ομοσπονδίας

16:09

ΗΠΑ: Πιέζουν τις χώρες G7 για γρηγορότερη απεξάρτηση απ' τις κινεζικές σπάνιες γαίες

15:46

Διπλωμάτες των βόρειων χωρών απορρίπτουν τους ισχυρισμούς Τραμπ για ρωσικά και κινεζικά πλοία κοντά στη Γροιλανδία

15:35

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας

15:27

Τραμπ: Έχει στο «τραπέζι» όλες τις επιλογές για το Ιράν - Θα χτυπήσουμε ΗΠΑ και Ισραήλ λέει ο Πεζεσκιάν

15:06

Ουκρανία: Περισσότερες από 1.000 πολυκατοικίες εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση στο Κίεβο

14:49

Θεοδωρικάκος: Συμφωνία Αλήθειας με τους πολίτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider