Η αύξηση των Κοινωνικών Ομολόγων (Social Bonds) ως η νέα τάση λόγω COVID-19

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η αύξηση των Κοινωνικών Ομολόγων (Social Bonds) ως η νέα τάση λόγω COVID-19
Ομόλογα
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Κεφαλαιαγοράς (ICMA), τα κοινωνικά ομόλογα χρηματοδοτούν νέα και υπάρχοντα έργα με θετικά κοινωνικά αποτελέσματα.

Η πανδημία COVID-19 φαίνεται να έχει αυξήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για βιώσιμες επενδύσεις και με ιδιαίτερη έμφαση σε κοινωνικά ζητήματα. Η ‘διατάραξη’ της οικονομίας, η ανεργία και η πίεση που έχουν δεχθεί τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης έχουν αυξήσει τη σημασία των κοινωνικών κινδύνων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσκολίες σε μελλοντικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Κεφαλαιαγοράς (ICMA), τα κοινωνικά ομόλογα χρηματοδοτούν νέα και υπάρχοντα έργα με θετικά κοινωνικά αποτελέσματα, όπως η βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας και η πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και στη χρηματοδότηση. Αναδείχθηκαν πλέον ως εργαλείο για την αντιμετώπιση των απαιτήσεων των καταναλωτών και των κοινοτήτων.

Η προσπάθεια της αγοράς να αντιμετωπίσει την πανδημία, είχε ως αποτέλεσμα νέα ρεκόρ στην έκδοση κοινωνικών ομολόγων με την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες (17 δισεκατομμύρια δολάρια). Η Γαλλική κυβέρνηση ακολουθεί με 16,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε γενικές γραμμές, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών του 2021, η έκδοση των κοινωνικών ομολόγων ξεπέρασε τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Καθ 'όλη τη διάρκεια του 2020, η συνολική έκδοση κοινωνικών ομολόγων ανήλθε σε 148 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από το 30% της συνολικής έκδοσης του 2020 επιτεύχθηκε σε δύο μόνο μήνες. Οι κυβερνήσεις τείνουν να είναι οι πιο ενεργοί εκδότες κοινωνικών ομολόγων, αντιπροσωπεύοντας το 80% του συνόλου.

Μέχρι στιγμής, τα πράσινα ομόλογα ήταν πιο δημοφιλή σε σχέση με τα κοινωνικά ομόλογα. Ωστόσο, αυτή η τάση αλλάζει και αναδύεται ένα νέο ζήτημα, το “social washing”, που εμφανίζει εταιρείες πιο κοινωνικά υπεύθυνες από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Επειδή ακριβώς η εκτίμηση του κοινωνικού αντίκτυπου είναι πιο ποιοτική άρα και πιο περίπλοκη, τα πρότυπα των κοινωνικών ομολόγων προκαλούν συχνά σύγχυση στους επενδυτές.

Τα νέα αυτά ομόλογα θα αποτελέσουν μια νέα λύση στην αντιμετώπιση πολλών κοινωνικών προβλημάτων, μέσα από τις επενδύσεις που θα ενεργοποιήσουν. Αφενός έρχονται να βελτιώσουν ή να επιλύσουν συγκριμένα κοινωνικά ζητήματα, χωρίς να σπαταλούνται χρήματα και πόροι, προσδίδοντας διαφάνεια και μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο, και αφετέρου προσφέρουν στους επενδυτές αξιόλογες επενδυτικές ευκαιρίες, ώστε να παράγουν ταυτόχρονα και σημαντική κοινωνική αξία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει Κοινωνικά Ομόλογα για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα SURE στις κεφαλαιαγορές, με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων. Η χρηματοδοτική στήριξη θα παρασχεθεί υπό μορφή δανείων χορηγούμενων με ευνοϊκούς όρους από την ΕΕ στα κράτη μέλη.

Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση και στην Ελλάδα, όπου πριν από μία 10ετία περίπου άρχισε να γίνεται σαφές ότι όλοι, οι επιχειρήσεις, οι πολίτες, η κυβέρνηση πρέπει να δραστηριοποιούνται λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Με τα κοινωνικά ομόλογα, δίνεται ένα σαφές οικονομικό κίνητρο στην προσπάθεια για κοινωνικό καλό και ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν σύντομα σχετικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες για να εκδοθούν ομόλογα κοινωνικού αντίκτυπου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:37

ΔΥΠΑ: Ένταξη μελών στο Μητρώο Προσωρινών Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών στις σχολές EKK

11:18

Μπρατάκος: Αναγκαία η παράταση στο πλαφόν 3% των ενοικίων

11:16

Η Πολιτεία της Τζόρτζια αποσύρει τις κατηγορίες κατά Τραμπ για παρέμβαση στις εκλογές του 2020

11:14

Πιερρακάκης: Η ελληνική ανάκαμψη ως υπόδειγμα για την Ευρώπη

11:13

ΧΑ: Ήπια κατοχύρωση κερδών, σε επαφή με τις 2.100 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

11:10

Ανακοινώσεις στις 15:00 για τη μεταρρύθμιση στις αγροτικές επιδοτήσεις

11:08

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα άμεση κλήση του «Φραπέ» στην εξεταστική - Βίαιη προσαγωγή ζητά η αντιπολίτευση

11:04

Υπ. Εργασίας: Δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

10:57

Η Ραλλία Χρηστίδου αναλαμβάνει διευθύντρια του γραφείου του Κασσελάκη

10:50

Τσίπρας: Ανοιχτή πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου του στις 3 Δεκέμβρη

10:50

Υποτονικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - «Άλμα» 13% της Puma

10:49

Κεραμέως για συλλογικές συμβάσεις: Αρχές του 2026 η νομοθέτηση της επαναφοράς

10:35

ΕΕΕΔΕΕ: Πάνω από 423.000 ζώα έχουν θανατωθεί λόγω ευλογιάς

10:34

Τέσσερις στις δέκα νέες γυναίκες δεν θέλουν να κάνουν παιδιά - Δημογραφική «βόμβα» για την Ελλάδα

10:25

Μέτρα και διοικητικές διευκολύνσεις για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων με απόφαση Δένδια

10:25

Κίνα: Προειδοποιεί για κινδύνους πυρηνικής σύγκρουσης μετά την εντολή Τραμπ για δοκιμές

10:19

Η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής για 600 εκατ. ευρώ

10:09

34ο CEO Clubs Greece Forum: Αναζητώντας τον Φάρο μας σε Μια Εποχή Αβεβαιότητας

09:46

Παπαθανάσης: Πάνω από 56 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για τις «Νταντάδες της γειτονιάς»

09:41

Εθελουσία στρατιωτική θητεία αναμένεται να ανακοινώσει ο Μακρόν

09:40

BriQ: Στο ταμπλό του ΧΑ οι νέες μετοχές από επανεπένδυση του μερίσματος

09:34

Intralot: Στα 90,1 εκατ. τα AEBITDA στο εννεάμηνο - Πώς θα απαντήσει στην αύξηση φόρων στη Βρετανία

09:33

MIT: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί ήδη να αντικαταστήσει το 11,7% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ

09:29

European Innovation Solutions: Ανάπτυξη 15% με στροφή στην τεχνολογία και την άμυνα - Στο στόχαστρο εξαγορές

09:10

ΗΠΑ: Ποιος είναι ο ύποπτος που πυροβόλησε στρατιώτες της Εθνοφρουράς στην Ουάσινγκτον

09:00

Κίνα: Τρένο έπεσε πάνω σε εργαζόμενους - 11 νεκροί

08:44

Διεθνής Αμνηστία: Έκκληση στις πολυεθνικές ένδυσης να προστατεύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων

08:38

Γάζα: Η Χαμάς ζητά να αφεθούν να φύγουν μαχητές της αποκλεισμένοι σε υπόγειες σήραγγες

08:23

Martin Brandenburger: Νέες επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ για τη Lidl Ελλάς

08:18

Ο Τραμπ σκληραίνει κι άλλο την αντιμεταναστευτική πολιτική -«Τρομοκρατική ενέργεια» η επίθεση στους φρουρούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider