Η αύξηση των Κοινωνικών Ομολόγων (Social Bonds) ως η νέα τάση λόγω COVID-19

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η αύξηση των Κοινωνικών Ομολόγων (Social Bonds) ως η νέα τάση λόγω COVID-19
Ομόλογα
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Κεφαλαιαγοράς (ICMA), τα κοινωνικά ομόλογα χρηματοδοτούν νέα και υπάρχοντα έργα με θετικά κοινωνικά αποτελέσματα.

Η πανδημία COVID-19 φαίνεται να έχει αυξήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για βιώσιμες επενδύσεις και με ιδιαίτερη έμφαση σε κοινωνικά ζητήματα. Η ‘διατάραξη’ της οικονομίας, η ανεργία και η πίεση που έχουν δεχθεί τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης έχουν αυξήσει τη σημασία των κοινωνικών κινδύνων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσκολίες σε μελλοντικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Κεφαλαιαγοράς (ICMA), τα κοινωνικά ομόλογα χρηματοδοτούν νέα και υπάρχοντα έργα με θετικά κοινωνικά αποτελέσματα, όπως η βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας και η πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και στη χρηματοδότηση. Αναδείχθηκαν πλέον ως εργαλείο για την αντιμετώπιση των απαιτήσεων των καταναλωτών και των κοινοτήτων.

Η προσπάθεια της αγοράς να αντιμετωπίσει την πανδημία, είχε ως αποτέλεσμα νέα ρεκόρ στην έκδοση κοινωνικών ομολόγων με την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες (17 δισεκατομμύρια δολάρια). Η Γαλλική κυβέρνηση ακολουθεί με 16,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε γενικές γραμμές, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών του 2021, η έκδοση των κοινωνικών ομολόγων ξεπέρασε τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Καθ 'όλη τη διάρκεια του 2020, η συνολική έκδοση κοινωνικών ομολόγων ανήλθε σε 148 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από το 30% της συνολικής έκδοσης του 2020 επιτεύχθηκε σε δύο μόνο μήνες. Οι κυβερνήσεις τείνουν να είναι οι πιο ενεργοί εκδότες κοινωνικών ομολόγων, αντιπροσωπεύοντας το 80% του συνόλου.

Μέχρι στιγμής, τα πράσινα ομόλογα ήταν πιο δημοφιλή σε σχέση με τα κοινωνικά ομόλογα. Ωστόσο, αυτή η τάση αλλάζει και αναδύεται ένα νέο ζήτημα, το “social washing”, που εμφανίζει εταιρείες πιο κοινωνικά υπεύθυνες από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Επειδή ακριβώς η εκτίμηση του κοινωνικού αντίκτυπου είναι πιο ποιοτική άρα και πιο περίπλοκη, τα πρότυπα των κοινωνικών ομολόγων προκαλούν συχνά σύγχυση στους επενδυτές.

Τα νέα αυτά ομόλογα θα αποτελέσουν μια νέα λύση στην αντιμετώπιση πολλών κοινωνικών προβλημάτων, μέσα από τις επενδύσεις που θα ενεργοποιήσουν. Αφενός έρχονται να βελτιώσουν ή να επιλύσουν συγκριμένα κοινωνικά ζητήματα, χωρίς να σπαταλούνται χρήματα και πόροι, προσδίδοντας διαφάνεια και μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο, και αφετέρου προσφέρουν στους επενδυτές αξιόλογες επενδυτικές ευκαιρίες, ώστε να παράγουν ταυτόχρονα και σημαντική κοινωνική αξία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει Κοινωνικά Ομόλογα για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα SURE στις κεφαλαιαγορές, με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων. Η χρηματοδοτική στήριξη θα παρασχεθεί υπό μορφή δανείων χορηγούμενων με ευνοϊκούς όρους από την ΕΕ στα κράτη μέλη.

Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση και στην Ελλάδα, όπου πριν από μία 10ετία περίπου άρχισε να γίνεται σαφές ότι όλοι, οι επιχειρήσεις, οι πολίτες, η κυβέρνηση πρέπει να δραστηριοποιούνται λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Με τα κοινωνικά ομόλογα, δίνεται ένα σαφές οικονομικό κίνητρο στην προσπάθεια για κοινωνικό καλό και ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν σύντομα σχετικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες για να εκδοθούν ομόλογα κοινωνικού αντίκτυπου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:39

Δίκη για τα Τέμπη: Επιφυλάχθηκε το δικαστήριο για το αίτημα αναβάθμισης των κατηγοριών - Αύριο η επόμενη συνεδρίαση

15:36

Κίνδυνος να εκραγεί το δεξαμενόπλοιο που χτυπήθηκε από βλήμα στα Στενά του Ορμούζ

15:28

Η Open Cosmos εκτόξευσε τον πρώτο της ελληνικό μικροδορυφόρο Hyperion GR-1

15:10

Λεπέν: Φυλάκιση τριών ετών, το ένα με βραχιολάκι - Μειώθηκε η στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι

15:02

Έφτασε στην Άγκυρα ο Τραμπ για την κρίσιμη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

14:54

Ιούλιο και Αύγουστο το 41% των τουριστών - 3η στην ΕΕ σε εποχικότητα η Ελλάδα

14:48

ΠΟΜΙΔΑ: Προτείνει τη μόνιμη λειτουργία της πλατφόρμας απογραφής ανελκυστήρων

14:47

Καναδάς και Τουρκία άρχισαν επισήμως συνομιλίες για σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου

14:39

Metron: Νέο επενδυτικό πρόγραμμα 3 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγικότητας

14:38

Μακρόν: «Η Γαλλία είναι ένας αξιόπιστος και σταθερός εταίρος της Συρίας»

14:37

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για νέο κύμα καύσωνα στην Ευρώπη

14:34

Έρευνα Mastercard: Η άνοδος των «skilliday» αλλάζει τον τρόπο που ταξιδεύουν οι Ευρωπαίοι

14:32

Ο Πολάκης ζητά παραίτηση Φάμελλου και εκλογή νέου προέδρου ΚΟ

14:22

Deutsche Bank: Ενισχύει την ομάδα wealth management με τον Κωνσταντίνο Δαρούσσο

14:12

Τα οφέλη του αγγουριού για την υγεία και τη διατροφή

14:04

Κώτσηρας: Θα απαγορευτεί η χρήση πατινιών σε δρόμους με όριο κυκλοφορίας άνω των 50 χλμ/ώρα

13:48

Τα καλύτερα ματς που είδαμε μέχρι στιγμής στο Μουντιάλ - και ποια περιμένουμε με αγωνία

13:45

ΝΑΤΟ: Η Ουκρανία σχεδιάζει νέες συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας - Aνοικτό το ενδεχόμενο παραγωγής PAC-3 εκτός HΠΑ

13:31

Σε τροχιά ο ελληνικός οπτικός μικροδορυφόρος Hyperion GR-1

13:20

Γαλλία: Υποβαθμίζει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2026

13:18

ΔΕΣΦΑ: Τριπλασιάστηκαν οι εξαγωγές φυσικού αερίου στο πρώτο εξάμηνο

13:10

Ελλάδα - Σερβία: Νέα συνεργασία στον αθλητισμό με έμφαση σε σχολεία και πανεπιστήμια

12:57

Θεοδωρικάκος: Τα κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την προστασία των καταναλωτών από καταχρηστικές τραπεζικές συμπεριφορές

12:47

ΝΑΤΟ: Επενδύσεις άνω των 40 δισ. δολαρίων σε αντι-drone δυνατότητες - Νέες συμφωνίες για την Ουκρανία

12:41

Σκέρτσος: Ο απολογισμός 7 ετών στην ψηφιοποίηση και την ενέργεια

12:30

Εντείνεται η έξοδος προς τη σύνταξη - Πάνω από 100.000 αιτήσεις στο εξάμηνο

12:29

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις ύψους 13,8 εκατ. ευρώ σε ασφαλιζόμενους παραγωγούς για ζημίες του 2025

12:25

Φιντάν: Αιχμές για τους περιορισμούς στην ευρωπαϊκή άμυνα και αισιοδοξία για τη συμμετοχή Τραμπ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

12:12

«Καυτές απάτες»: Απατεώνες εκμεταλλεύονται τον καύσωνα με ψεύτικες προσφορές κλιματιστικών

12:05

Μαρινάκης: Εγώ δεν πρόκειται να πω ποτέ ότι ο Τσίπρας «τα παίρνει»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider