Η αύξηση των Κοινωνικών Ομολόγων (Social Bonds) ως η νέα τάση λόγω COVID-19

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η αύξηση των Κοινωνικών Ομολόγων (Social Bonds) ως η νέα τάση λόγω COVID-19
Ομόλογα
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Κεφαλαιαγοράς (ICMA), τα κοινωνικά ομόλογα χρηματοδοτούν νέα και υπάρχοντα έργα με θετικά κοινωνικά αποτελέσματα.

Η πανδημία COVID-19 φαίνεται να έχει αυξήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για βιώσιμες επενδύσεις και με ιδιαίτερη έμφαση σε κοινωνικά ζητήματα. Η ‘διατάραξη’ της οικονομίας, η ανεργία και η πίεση που έχουν δεχθεί τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης έχουν αυξήσει τη σημασία των κοινωνικών κινδύνων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσκολίες σε μελλοντικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Κεφαλαιαγοράς (ICMA), τα κοινωνικά ομόλογα χρηματοδοτούν νέα και υπάρχοντα έργα με θετικά κοινωνικά αποτελέσματα, όπως η βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας και η πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και στη χρηματοδότηση. Αναδείχθηκαν πλέον ως εργαλείο για την αντιμετώπιση των απαιτήσεων των καταναλωτών και των κοινοτήτων.

Η προσπάθεια της αγοράς να αντιμετωπίσει την πανδημία, είχε ως αποτέλεσμα νέα ρεκόρ στην έκδοση κοινωνικών ομολόγων με την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες (17 δισεκατομμύρια δολάρια). Η Γαλλική κυβέρνηση ακολουθεί με 16,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε γενικές γραμμές, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών του 2021, η έκδοση των κοινωνικών ομολόγων ξεπέρασε τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Καθ 'όλη τη διάρκεια του 2020, η συνολική έκδοση κοινωνικών ομολόγων ανήλθε σε 148 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από το 30% της συνολικής έκδοσης του 2020 επιτεύχθηκε σε δύο μόνο μήνες. Οι κυβερνήσεις τείνουν να είναι οι πιο ενεργοί εκδότες κοινωνικών ομολόγων, αντιπροσωπεύοντας το 80% του συνόλου.

Μέχρι στιγμής, τα πράσινα ομόλογα ήταν πιο δημοφιλή σε σχέση με τα κοινωνικά ομόλογα. Ωστόσο, αυτή η τάση αλλάζει και αναδύεται ένα νέο ζήτημα, το “social washing”, που εμφανίζει εταιρείες πιο κοινωνικά υπεύθυνες από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Επειδή ακριβώς η εκτίμηση του κοινωνικού αντίκτυπου είναι πιο ποιοτική άρα και πιο περίπλοκη, τα πρότυπα των κοινωνικών ομολόγων προκαλούν συχνά σύγχυση στους επενδυτές.

Τα νέα αυτά ομόλογα θα αποτελέσουν μια νέα λύση στην αντιμετώπιση πολλών κοινωνικών προβλημάτων, μέσα από τις επενδύσεις που θα ενεργοποιήσουν. Αφενός έρχονται να βελτιώσουν ή να επιλύσουν συγκριμένα κοινωνικά ζητήματα, χωρίς να σπαταλούνται χρήματα και πόροι, προσδίδοντας διαφάνεια και μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο, και αφετέρου προσφέρουν στους επενδυτές αξιόλογες επενδυτικές ευκαιρίες, ώστε να παράγουν ταυτόχρονα και σημαντική κοινωνική αξία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει Κοινωνικά Ομόλογα για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα SURE στις κεφαλαιαγορές, με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων. Η χρηματοδοτική στήριξη θα παρασχεθεί υπό μορφή δανείων χορηγούμενων με ευνοϊκούς όρους από την ΕΕ στα κράτη μέλη.

Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση και στην Ελλάδα, όπου πριν από μία 10ετία περίπου άρχισε να γίνεται σαφές ότι όλοι, οι επιχειρήσεις, οι πολίτες, η κυβέρνηση πρέπει να δραστηριοποιούνται λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Με τα κοινωνικά ομόλογα, δίνεται ένα σαφές οικονομικό κίνητρο στην προσπάθεια για κοινωνικό καλό και ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν σύντομα σχετικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες για να εκδοθούν ομόλογα κοινωνικού αντίκτυπου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:15

Τραμπ: Απειλεί με δασμούς όσους πάνε «κόντρα» για τη Γροιλανδία

18:05

Fed: Νέο φαβορί για την προεδρία ο Γουόρς μετά τα σχόλια Τραμπ για τον Χάσετ

17:56

Εβδομαδιαία κέρδη 1,7% για τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ - Συνεχίστηκε το ανοδικό σερί των τραπεζών

17:47

Πρώτη συνεδρίαση της μεταβατικής επιτροπής που θα αναλάβει τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας

17:43

Λιβάνιος: Οι σχολικές επιτροπές θα καταργηθούν - Σύγχρονες δομές για διαφάνεια και λογοδοσία

17:19

Γεραπετρίτης: Δεν θα συζητηθούν με την Τουρκία θέματα εθνικής κυριαρχίας

17:07

Μελόνι: Η Αρκτική πρέπει να αποτελέσει, όλο και περισσότερο, προτεραιότητα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

17:05

Η Τσεχία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με μαχητικά για την καταπολέμηση των ρωσικών drones

17:02

ΕΤΕπ: Πρώτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα αμιγώς για ασφάλεια - άμυνα με 100 εκατ. ευρώ μέσω Πειραιώς

17:00

Κοινωνική Συμφωνία: Ανοίγει ο δρόμος για αυξήσεις σε μισθούς και παροχές - Ποια επιδόματα επανέρχονται

16:53

Wall Street: Προσπαθούν να χτίσουν δυναμική S&P 500 και Nasdaq

16:43

Ο Πούτιν σε ρόλο μεσολαβητή για αποκλιμάκωση της έντασης σε Ιράν και Μέση Ανατολή

16:33

Κομισιόν: Η Λάιεν και μέλη του σώματος των Επιτρόπων θα συμμετάσχουν στο Νταβός

16:19

Τριών Ιεραρχών 2026: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία στις 30 Ιανουαρίου

16:17

Έκρηξη περιστατικών βίας στις δημόσιες δομές υγείας – Ο ΙΣΑ ζητά αστυνομική παρουσία στα μεγάλα εφημερεύοντα νοσοκομεία

16:14

Στην Παραγουάη το Σάββατο η Λάιεν για την υπογραφή της συμφωνίας Mercosur - ΕΕ

16:09

Ζελένσκι: Συμφωνίες θα μπορούσαν να υπογραφούν στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα

16:04

Μαρινάκης: Δεν τίθεται θέμα παρουσίας του κ. Ανεστίδη στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

15:57

Το TikTok θέτει σε εφαρμογή το νέο σύστημα επαλήθευσης ηλικίας στην ΕΕ

15:57

ΟΔΔΗΧ: Νέα δημοπρασία εξάμηνων εντόκων 400 εκατ. ευρώ την Τετάρτη

15:57

Μπούγας: Τίποτα μεμπτό δεν προέκυψε στην εισαγγελική έρευνα για την «Ομάδα Αλήθειας»

15:55

Ουγγαρία: Ο Όρμπαν ενισχύει την προεκλογική του εκστρατεία κατά της Ουκρανίας

15:52

Μπρατάκος: Η αποτελεσματικότητα του πλαισίου αφερεγγυότητας κρίνεται από τη δυνατότητα διάσωσης βιώσιμων επιχειρήσεων

15:47

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ανακαινισμένο ΤΕΠ του ΓΝΑ «Ερυθρός Σταυρός»

15:45

Θεσσαλονίκη: Από ποιες χώρες προέρχονταν οι επιβάτες που ταξίδεψαν μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία» το 2025

15:41

Λιβάνιος: Σκεπτόμαστε την αύξηση της προκαταβολής προς τους διευθυντές των σχολείων για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών

15:36

Μαρινάκης: Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα έχουν το φθηνότερο ρεύμα, συγκριτικά με άλλες χώρες στην Ευρώπη

15:34

Γιατί οι γειτονικές χώρες του Ιράν φοβούνται ενδεχόμενα πλήγματα των ΗΠΑ

15:30

Βενεζουέλα: Ο διευθυντής της CIA συναντήθηκε με την προσωρινή πρόεδρο Ροδρίγκες στο Καράκας

15:27

Κρεμλίνο: Θετική η βούληση ευρωπαϊκών χωρών να αποκαταστήσουν τον διάλογο με τη Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider