Εμπόδιο στη δόση οι διαγνωστικές εξετάσεις

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμπόδιο στη δόση οι διαγνωστικές εξετάσεις

Η μείωση των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων αποτελεί το ακανθώδες προαπαιτούμενο που χωρίζει την Ελλάδα από τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Το EuroWorking Group ζήτησε την προηγούμενη Πέμπτη από την Ελλάδα την του claw back στα νοσοκομεία, την περικοπή των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων του στα διαγνωστικά κέντρα και τη μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ μετοχών που κατέχει το Δημόσιο σε εταιρείες.

Η υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης) στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την απόφαση, το όριο δαπανών, πέραν του οποίου εφαρμόζεται claw back, ορίστηκε σε 570.000.000 ευρώ για το 2016, από τα οποία τα 510.000.000 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και τα 60 στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Για το 2017, το όριο είναι 550.000.000 ευρώ και για το 2018 τα 530.000.000 ευρώ.

H υπουργική απόφαση για την ανακοστολόγηση προς τα κάτω των διαγνωστικών εξετάσεων, προσκρούει ωστόσο στις αντιρρήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Οι θεσμοί ζητούν μείωση της τάξης του 40% στις σημερινές τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων και το υπουργείο Υγείας αντιπροτείνει μείωση 22,5% και κατά 5% οριζόντια μείωση τιμών των υπολοίπων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την ελληνική πλευρά είχε σταλεί προ ημερών στους δανειστές επιστολή με αίτημα παράτασης έως τα μέσα Ιανουαρίου για την έκδοση της υπουργικής απόφασης, η οποία δεν έγινε δεκτή.Σημειωτέον ότι για το 2015 ο Προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις αγγίζει τα 302 εκατ. ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις των παρόχων εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 510 εκατ. ευρώ.

Οι δανειστές απαιτούν άμεση περικοπή, ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δέχεται να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, καθώς ολόκληρο το κόστος θα μετακυλιστεί στους ασφαλισμένους, δεδομένου ότι οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας δεν είναι σε θέση να σηκώσουν το βάρος των διαγνωστικών εξετάσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider