Τραμπ: Άμεσοι δασμοί 50% στην ΕΕ από 1η Ιουνίου - «Οι συζητήσεις μας δεν οδηγούν πουθενά»

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τραμπ: Άμεσοι δασμοί 50% στην ΕΕ από 1η Ιουνίου - «Οι συζητήσεις μας δεν οδηγούν πουθενά»
Δασμούς 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει ο Ντόναλντ Τραμπ, σε ανάρτησή του στο Truth Social, καθώς αναφέρει ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ έχουν σταματήσει. «Οι συζητήσεις μας μαζί τους δεν οδηγούν πουθενά!», τονίζει. «Ουδέν σχόλιο» από την Κομισιόν.

Με άμεσο δασμό 50% επιτίθεται ο Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αναφέρει ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ δεν οδηγούν πουθενά.

Η ΕΕ σχηματίστηκε με πρωταρχικό σκοπό την εκμετάλλευση των Ηνωμένων Πολιτειών στο εμπόριο και έχει οδηγήσει σε ένα απαράδεκτο εμπορικό έλλειμμα, τονίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανάρτησή του στο Truth Social, λίγα λεπτά μετά την απειλή να επιβάλει δασμούς τουλάχιστον 25% στην Apple, εάν η εταιρεία δεν ξεκινήσει την κατασκευή iPhone στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ, λέγοντας ότι θα περιμένει μέχρι την τηλεφωνική συνδιάλεξη που θα έχουν ο Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς και ο ομόλογός του των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκρις στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν χαρακτήρισε την πρόταση του Τραμπ «εξαιρετικά απογοητευτική», ενώ από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σούφ τόνισε πως «όλα αυτά είναι μέρος της διαπραγμάτευσης, θα εξετάσουμε με ψυχραιμία τις προτάσεις και θα απαντήσουμε σθεναρά και αποφασιστικά».

Στον απόηχο της ανάρτησής του οι ευρωπαϊκοί δείκτες ολοκλήρωσαν την ημέρα συναλλαγών με απώλειες πάνω από 1%, ενώ στη Wall Street ασκούνται πιέσεις στους δείκτες.

Η ανάρτηση του Τραμπ

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία σχηματίστηκε με πρωταρχικό σκοπό την εκμετάλλευση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΕΜΠΟΡΙΟ, ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Τα ισχυρά εμπορικά εμπόδια, οι φόροι ΦΠΑ, οι γελοίες εταιρικές κυρώσεις, τα μη νομισματικά εμπορικά εμπόδια, οι νομισματικοί χειρισμοί, οι άδικες και αδικαιολόγητες αγωγές κατά αμερικανικών εταιρειών και άλλα, έχουν οδηγήσει σε εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ άνω των 250.000.000 δολαρίων ετησίως, ένα ποσό που είναι εντελώς απαράδεκτο.

Οι συζητήσεις μας μαζί τους δεν οδηγούν πουθενά! Ως εκ τούτου, προτείνω έναν άμεσο δασμό 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την 1η Ιουνίου 2025. Δεν υπάρχει δασμός εάν το προϊόν κατασκευάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!».

Νωρίτερα, δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε πως η ομάδα διαπραγματευτών της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε μονομερείς μειώσεις δασμών σε αμερικανικά εισαγόμενα αγαθά, διαμηνύοντας πως εάν δεν υπάρξουν παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες δεν θα σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για να την αποφυγή των αμερικανικών «ανταποδοτικών» δασμών 20%. Ο αντιπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας για το εμπόριο (USTR) Τζέιμισον Γκριρ αναμένεται να τονίσει στον Ευρωπαίο επίτροπο Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς πως πρόσφατο «επεξηγηματικό σημείωμα» που υπέβαλαν οι Βρυξέλλες στην Ουάσιγκτον ενόψει των συνομιλιών είναι κατώτερο των αμερικανικών προσδοκιών, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές της που δεν κατονομάζει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταγγείλει κατ' επανάληψη το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Ευρώπη, το οποίο υπολογίζει ότι βρίσκεται στα 300-350 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εκπροσώπου του Λευκού Οίκου για το Εμπόριο (USTR), το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την ΕΕ έφθασε μάλλον τα 235 δισ. δολάρια το 2024, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί αυτά τα στοιχεία, μιλώντας για 150 δισ. ευρώ (περίπου 160 δισ. δολάρια ΗΠΑ) για τα αγαθά και μόνο 50 δισ. ευρώ αν συμπεριληφθεί το αμερικανικό εμπορικό πλεόνασμα στις υπηρεσίες.

Οι δασμοί στα ευρωπαϊκά προϊόντα ανέρχονται σήμερα στο 12,5% κατά μέσο όρο, με το 2,5% να αντιστοιχεί στο επίπεδο πριν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στους οποίους προστέθηκε ένα 10% από τις αρχές Απριλίου μετά την ανακοίνωση «αμοιβαίων» δασμών.

Ο Λευκός Οίκος είχε προβλέψει αρχικά να επιβάλει δασμούς 20% στα ευρωπαϊκά προϊόντα προτού ανακοινώσει στη συνέχεια αναστολή 90 ημερών στους δασμούς πέραν του 10% ώστε να δοθεί χρόνος στις διαπραγματεύσεις. Η αναστολή αυτή αναμένεται θεωρητικά να λάβει τέλος στις αρχές Ιουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Μπλόκο» Τραμπ στους ξένους φοιτητές από το Χάρβαρντ

Γιατί είναι σημαντικό για τις αγορές το «beautiful bill» του Ντόναλντ Τραμπ

ΕΚΤ: Πού θα κάτσει η μπίλια για τα επιτόκια του ευρώ - Ο γρίφος των δασμών και του πληθωρισμού

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider