Ευρωβαρόμετρο: Απαισιοδοξία από τους Έλληνες για την οικονομία - Το υψηλό κόστος ζωής το Νο 1 πρόβλημα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωβαρόμετρο: Απαισιοδοξία από τους Έλληνες για την οικονομία - Το υψηλό κόστος ζωής το Νο 1 πρόβλημα
47% των Ελλήνων δηλώνει ικανοποιημένο με την επαγγελματική του κατάσταση αξιολογώντας τη θετικά

Απαισιόδοξοι παρουσιάζονται οι Έλληνες για την εθνική οικονομία σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου.

Όπως προκύπτει, μόλις το 18% των Ελλήνων αξιολογεί θετικά την οικονομία, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους των 27 χωρών όπου το 39% θεωρεί την οικονομία της χώρας του συνολικά «καλή».

Στην Ελλάδα το 82% των πολιτών χαρακτηρίζει την οικονομία συνολικά «κακή» ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των πολιτών από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης είναι 58%.

Σε ερώτηση όπου κλήθηκαν να αξιολογήσουν την κατάσταση του νοικοκυριού τους, το 55% των Ελλήνων μιλά για μία συνολικά «θετική» εντύπωση, ενώ το 43% φαίνεται δυσαρεστημένο. Από τους υπόλοιπους πολίτες της Ευρώπης αντίθετα, το 72% αξιολογεί θετικά την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του και μόλις 25% συνολικά «κακά».

47% των Ελλήνων δηλώνει ικανοποιημένο με την επαγγελματική του κατάσταση αξιολογώντας τη θετικά, 24% αρνητικά, ενώ ένα 29% είναι αναποφάσιστο. Εκ των υπολοίπων πολιτών της Ευρώπης το 63% θεωρεί συνολικά «καλή» την εργασία τους, 19% «αρνητικά» και 18% δηλώνει «δεν ξέρω / δεν απαντώ».

Οι Έλληνες θεωρούν ότι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η άνοδος των τιμών/ ο πληθωρισμός / το κόστος ζωής και η οικονομική κατάσταση με ποσοστά 52% και 35% αντίστοιχα. Τα ίδια ζητήματα με ποσοστό χαμηλότερο της τάξεως του 38% και 18% αντίστοιχα απασχολούν και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Σχετικά με τους τομείς που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει δράση κατά προτεραιότητα τα επόμενα πέντε χρόνια, οι Έλληνες απαντούν ότι πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η οικονομία με ποσοστό 44% και η εργασιακή απασχόληση με ποσοστό 41%. Ακολουθεί η υγεία με 38% και η άμυνα και ασφάλεια με 27%.

Προσδοκίες για μια ισχυρότερη, πιο ανεξάρτητη και ανθεκτική ΕΕ

Από την ίδια έκθεση προκύπτει ότι οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να δουν την ΕΕ ισχυρότερη και πιο ανεξάρτητη, ιδίως ενόψει των σημερινών παγκόσμιων προκλήσεων, ενώ αυξάνεται η αισιοδοξία για το μέλλον.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων (77 %) τάσσονται υπέρ μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ πάνω από επτά στους δέκα πολίτες της ΕΕ (71 %) συμφωνούν ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την ικανότητά της να παράγει στρατιωτικό εξοπλισμό. Ταυτόχρονα, σχεδόν επτά στους δέκα πολίτες της ΕΕ (69 %) υπάγονται σε κοινή εξωτερική πολιτική των κρατών μελών. Πάνω από τα δύο τρίτα των πολιτών συμφωνούν ότι η ΕΕ αποτελεί τόπο σταθερότητας σε έναν ταραγμένο κόσμο (67 %) και ότι η ΕΕ διαθέτει επαρκή εξουσία και εργαλεία για την προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία (69 %).

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, η ασφάλεια και η άμυνα (34 %) αποτελούν τον τομέα προτεραιότητας για τη μεσοπρόθεσμη δράση της ΕΕ, ακολουθούμενος από το κλίμα και το περιβάλλον (30 %). Η υγεία (26 %) είναι η τρίτη, η οικονομία και η μετανάστευση — έναντι 25 %. Ταυτόχρονα, σχεδόν οι μισοί (46 %) του συνόλου των πολιτών πιστεύουν ότι η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας θα έχει τον μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στη ζωή τους βραχυπρόθεσμα, ακολουθούμενη από τη διασφάλιση του εφοδιασμού τροφίμων, υγείας και βιομηχανίας στην ΕΕ (28 %), τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης και τη διαχείριση της μετανάστευσης (26 %).

Συνεχής και σημαντική στήριξη για την αντίδραση της ΕΕ στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ενόψει του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, σχεδόν εννέα στους δέκα (87 %) συμφωνούν με την παροχή ανθρωπιστικής στήριξης στους πληγέντες από τον πόλεμο, ενώ περισσότεροι από οκτώ στους δέκα (83 %) συμφωνούν με την υποδοχή των πολιτών της ΕΕ που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Το 72 % των πολιτών της ΕΕ υποστηρίζουν οικονομικές κυρώσεις κατά της ρωσικής κυβέρνησης, εταιρειών και ιδιωτών και το 70 % συμφωνούν με την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης στην Ουκρανία. Έξι στους δέκα εγκρίνουν τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας από την ΕΕ στην Ουκρανία και τη χρηματοδότηση της αγοράς και προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Μεταξύ των πιο πρόσφατων κρίσεων, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε τη μεγαλύτερη επιρροή στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες της ΕΕ βλέπουν το μέλλον (42 %), ακολουθούμενη από την πανδημία και άλλες κρίσεις στον τομέα της υγείας (34 %) και την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση (23 %).

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θεωρείται, σε κατάλογο δεκαπέντε, ως ένα από τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ, το οποίο ανέρχεται συνολικά στο 35 % των προτιμήσεων, ήτοι 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Ακολουθούν η μετανάστευση (24 %), η διεθνής κατάσταση (22 %) και ο πληθωρισμός (19 %). Ο πληθωρισμός παραμένει το πιο αναφερόμενο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, στο 38 %, ενώ μειώνεται κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα.

Η αισιοδοξία για την οικονομία αναπτύσσεται

Η αντίληψη για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει βελτιωθεί από το φθινόπωρο του 2023, με το 47 % των ερωτηθέντων να την κατατάσσει πλέον ως «καλή», το υψηλότερο επίπεδο από το 2019. Πολλοί πολίτες (45 %) πιστεύουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομική κατάσταση θα παραμείνει σταθερή κατά τους επόμενους 12 μήνες. Η θετική τάση αντανακλάται επίσης στη σταθερά υψηλή στήριξη του ευρώ, τόσο στην ΕΕ συνολικά (70 %) όσο και στη ζώνη του ευρώ (78 %).

Θετική αντίληψη της ΕΕ και της ιθαγένειας της ΕΕ

Ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (74 %) δηλώνουν ότι είναι πολίτες της ΕΕ, και πάλι το υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες. Περισσότεροι από έξι στους δέκα πολίτες της ΕΕ (62 %) είναι επίσης αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ, σημειώνοντας ελαφρά αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα το φθινόπωρο του 2023. Η εμπιστοσύνη τους στην ΕΕ έχει επίσης αυξηθεί και ανέρχεται πλέον στο 49 %, ενώ η εμπιστοσύνη στις εθνικές κυβερνήσεις ανέρχεται στο 33 %.

Σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες της ΕΕ είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ (57 %) και στη χώρα τους (58 %).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Προθεσμία δύο μηνών στην Ουγγαρία για τον νόμο «περί προστασίας της εθνικής κυριαρχίας»

Πρόστιμα 305.000 ευρώ από ΥΠΑΝ σε 3 servicers

Οι γεωπολιτικές αναταράξεις αλλάζουν τα δεδομένα για την ΕΕ - Τα μέτωπα, η ακροδεξιά και η απραξία των κρατών

gazzetta
gazzetta reader insider insider