Πράσινα τιμολόγια: Μικτά πρόσημα στις χρεώσεις Απριλίου – Από 9,06 έως 11,71 λεπτά ανά kWh

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πράσινα τιμολόγια: Μικτά πρόσημα στις χρεώσεις Απριλίου – Από 9,06 έως 11,71 λεπτά ανά kWh
Μικρές ανατιμήσεις στις περισσότερες εταιρείες, με συνέπεια η μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 10,8 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, αυξημένη κατά 3% σε σχέση με τον Μάρτιο (10,5 λεπτά ανά kWh). Εξαίρεση το τιμολόγιο της ΔΕΗ (που παρέμεινε σταθερό) και τα προϊόντα τριών εταιρειών που παρουσίασαν μείωση.

Μικρές ανατιμήσεις στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος των περισσότερων προμηθευτών καταγράφονται τον Απρίλιο. Ως συνέπεια, η μέση τιμή διαμορφώνεται για τον μήνα που διανύουμε στα 10,8 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, αυξημένη κατά 3% σε σχέση με τον Μάρτιο, όταν ήταν 10,5 λεπτά ανά kWh.

Εξαίρεση στις ανατιμήσεις αποτελεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ (Γ1) το οποίο ουσιαστικά παρέμεινε σταθερό σε μηνιαία βάση, στα 10,861 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες. Επίσης, μείωση παρουσίασαν τα πράσινα προϊόντα τριών εταιρειών, της «Φυσικό Αέριο», της NRG και της Volterra.

Οι τιμές ξεκινούν από τα 9,06 και φτάνουν μέχρι τα 11,71 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Συγκριτικά τον Μάρτιο οι χρεώσεις κινήθηκαν από 8,18 μέχρι 11,5 λεπτά ανά kWh.

Οι ανακοινώσεις των εταιρειών επιβεβαιώνουν την επεξεργασία από το Insider.gr των μαθηματικών τύπων των πράσινων τιμολογίων, από την οποία προέκυψε πως μόνον αν οι προμηθευτές προχωρούσαν σε αύξηση των εκπτώσεων, οι χρεώσεις τους για τον μήνα που διανύουμε θα διαμορφώνονταν στα ίδια ή χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο. Ενδεικτικό παράδειγμα η ΔΕΗ, η οποία διατήρησε σταθερή τη τιμή του Γ1 ενισχύοντας την έκπτωση επί της βασικής χρέωσης στο 15%, από 10% τον Μάρτιο.

Όπως είχε φανεί από την επεξεργασία, ο λόγος είναι πως ο μηχανισμός διακύμανσης οδηγεί σε μικρές αυξήσεις τον μήνα που διανύουμε, οι οποίες θα μπορούσαν να «κουρευτούν» μόνο με την αναπροσαρμογή προς τα πάνω των discount. Μάλιστα, οι επιβαρύνσεις από τον μηχανισμό διακύμανσης ενισχύονται τον Απρίλιο, παρά το γεγονός ότι η χονδρική του Μαρτίου (67,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) έκλεισε χαμηλότερα από τον Φεβρουάριο (73,61 ευρώ ανά Μεγαβατώρα).

Αναλυτικά:

- Για τον Απρίλιο η ΔΕΗ ανακοίνωσε πως στο πράσινο τιμολόγιό της (Γ1) η χρέωση ημέρας είναι 10,861 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες. Η τιμή αυτή είναι αυξημένη μόλις κατά 0,034 λεπτά σε σχέση με τον Μάρτιο (10,827 λεπτά ανά κιλοβατώρα).

Για τα νοικοκυριά με καταναλώσεις που θα ξεπεράσουν αυτό το όριο, η χρέωση είναι 11,881 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι η χρέωση τον Μάρτιο ήταν 11,907 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Επίσης, για τους πελάτες της ΔΕΗ που έχουν νυχτερινό τιμολόγιο (Γ1Ν), η χρέωση νύχτας είναι 8,226 λεπτά ανά kWh, από 8,037 λεπτά ανά kWh τον Μάρτιο. Το πάγιο είναι 5 ευρώ ανά μήνα.

Ο μηχανισμός διακύμανσης μείωσε για έναν ακόμη μήνα την τελική τιμή του τιμολογίου, καθώς η τιμή χονδρεμπορικής του Μαρτίου (67,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) ήταν μικρότερη από το κάτω όριο που έχει καθορίσει η εταιρεία στη συγκεκριμένη φόρμουλα (85 ευρώ ανά Μεγαβατώρα). Αξίζει να σημειωθεί πως για τον Απρίλιο η επιχείρηση αναπροσάρμοσε την έκπτωσή της στο 15%, αυξάνοντάς την από τον Μάρτιο (όταν ήταν 10%). Το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος το discount ήταν 20% στη βασική χρέωση προμήθειας.

- Αύξηση κατά 8% καταγράφεται στο ειδικό τιμολόγιο «Protergia Οικιακό Value Special» της Protergia, με την τιμή Απριλίου να «κλειδώνει» στα 11,624 λεπτά ανά κιλοβατώρα, λαμβάνοντας υπόψη την έκπτωση συνέπειας στη βασική χρέωση (7 λεπτά ανά kWh).

Η έκπτωση παραμένει σταθερή σε σχέση με τον Μάρτιο. Και στο συγκεκριμένο τιμολόγιο, ο μηχανισμός διακύμανσης προκαλεί μείωση της τελικής χρέωσης για έναν ακόμη μήνα. Στην περίπτωση μη εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού, η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 18,624 λεπτά ανά kWh. Το πάγιο είναι 4 ευρώ.

- Το πράσινο τιμολόγιο της ΗΡΩΝ (Basic Home) τον Απρίλιο έχει χρέωση 11,555 λεπτά ανά kWh συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας (1,38 λεπτά ανά kWh). Τον Μάρτιο η χρέωση ήταν 10,304 λεπτά ανά kWh. Η έκπτωση έχει αυξηθεί σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ χωρίς αυτό το discount, η τελική τιμή είναι 12,935 λεπτά ανά kWh. Το πάγιο είναι 5 ευρώ.

- Η τιμή της Elpedison στο Ειδικό Οικιακό Τιμολόγιο είναι 11,005 λεπτά ανά kWh για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης, τις οποίες η εταιρεία καλύπτει με έκπτωση 0,7 λεπτά ανά kWh. Η ανατίμηση ανέρχεται στο 11% στη συγκεκριμένη κλίμακα, η οποία περιορίζεται στο 9% για τις υπόλοιπες κιλοβατώρες πάνω από το συγκεκριμένο όριο.

Έτσι, από την 101η κιλοβατώρα και πάνω, η χρέωση είναι 11,705 λεπτά ανά kWh, από 10,762 λεπτά τον Φεβρουάριο. Το μηνιαίο πάγιο της εταιρείας είναι 5 ευρώ.

- Για τον μήνα που διανύουμε και συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας, η τιμή της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας είναι 10,604 λεπτά ανά kWh, ελαττωμένη κατά -5% από τον Μάρτιο (11,165 λεπτά ανά kWh).

Η εταιρεία ενίσχυσε το discount στα 3,6 λεπτά ανά kWh. Χωρίς την έκπτωση, η τιμή τον Απρίλιο είναι 14,204 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο έχει καθοριστεί στα 5 ευρώ.

- Το ειδικό τιμολόγιο της NRG έχει τιμή 10,784 λεπτά ανά κιλοβατώρα, λαμβάνοντας υπόψη την έκπτωση συνέπειας. Καταγράφεται μείωση σε σχέση με τον Μάρτιο κατά -6%, καθώς τον προηγούμενο μήνα η χρέωση ήταν 11,5 λεπτά ανά kWh. Χωρίς την έκπτωση, η τιμή διαμορφώνεται σε 17,984 λεπτά ανά kWh, από 19 λεπτά ανά kWh τον προηγούμενο μήνα.

Το discount είναι μειωμένο σε σχέση με τον Μάρτιο, ενώ ο μηχανισμός διακύμανσης προκαλεί μείωση της τελικής τιμής τον μήνα που διανύουμε, καθώς η χονδρική κινείται χαμηλότερα από το κάτω όριο που έχει θέσει η εταιρεία. Το πάγιο είναι 5 ευρώ, πέφτοντας στα 3,5 ευρώ με την επιλογή e-bill και πάγιας εντολής.

- Στο πράσινο τιμολόγιο της ZeniΘ Power Home Start»), η τιμή για τον Απρίλιο ενισχύεται κατά 9% και διαμορφώνεται στα 11,438 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 10,467 τον προηγούμενο μήνα. Και σε αυτό το προϊόν το πάγιο είναι 5 ευρώ.

- Το ειδικό πρόγραμμα της Ελίν, «Power On! Home Green», τον τέταρτο μήνα εφαρμογής του θα «τρέξει» με τιμή 9,06 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αυξημένο κατά 11% σε σχέση με τον Μάρτιο (8,182 λεπτά ανά kWh). Επίσης, το πάγιο είναι 5 ευρώ.

- Η τελική τιμή του πράσινου τιμολογίου της Volton είναι για τον Απρίλιο 10,54 λεπτά ανά kWh, από 10,31 λεπτά τον Μάρτιο, συνυπολογίζοντας τόσο την αρχική έκπτωση (15%) της εταιρείας, όσο και την έκπτωση συνέπειας (20%). Η ενίσχυση ανέρχεται σε 2%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο discount έχουν αυξηθεί σε σχέση με τον Μάρτιο. Χωρίς την έκπτωση συνέπειας, η χρέωση είναι τον Απρίλιο 13,18 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ο μηχανισμός διακύμανσης είναι απενεργοποιημένος.

- Στο ειδικό προϊόν της Volterra, η τελική τιμή είναι 9,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 11,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Μάρτιο (μείωση -14%). Η εταιρεία αύξησε την έκπτωσή της στα 4,6 λεπτά ανά kWh. Χωρίς το discount, η τιμή είναι 14,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ο μηχανισμός διακύμανσης είναι απενεργοποιημένος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η πρωτοβουλία της ΕΕΤ – Το παράδειγμα της Motor Oil - Τα κόλπα της Goldman Sachs

gazzetta
gazzetta reader insider insider