Χατζηδάκης: Αναγκαίες οι συγχωνεύσεις επιχειρήσεων για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο – Έρχεται νέο πλαίσιο κινήτρων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης: Αναγκαίες οι συγχωνεύσεις επιχειρήσεων για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο – Έρχεται νέο πλαίσιο κινήτρων
Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, ως προς την πάταξη της φοροδιαφυγής, εμπεριείχε η σημερινή τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, στο συνέδριο της εφημερίδας «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη

Στην εισαγωγή ενός πλαισίου ενθάρρυνσης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας εντός των επόμενων μηνών αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στο φόρουμ με θέμα «2030: Η νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας - Στρατηγική, ορόσημα, προκλήσεις» της εφημερίδας Μακεδονία και του makthes.gr.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, μέσα στο 2024 η κυβέρνηση θα φέρει έναν νέο νόμο για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και την ενθάρρυνση της καινοτομίας, εξετάζοντας ήδη φορολογικά κίνητρα και επιδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ. «Έχουμε διπλάσιο αριθμό επιχειρήσεων σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας μας συγκριτικά με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, λαμβάνοντα υπόψιν τον πληθυσμό της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι το μοντέλο επιχειρηματικότητας που έχουμε σήμερα δεν μπορεί να πάει πολύ δυναμικά μπροστά. Χρειάζεται να έχουμε και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων», σημείωσε.

Ο υπουργός έδωσε για έμφαση στην ανάγκη της δημοσιονομικής σταθερότητας τονίζοντας πως «η δημοσιονομική σταθερότητα, το να μην ξοδεύουμε περισσότερα από αυτά που έχουμε, αποτελεί φιλολαϊκή πολιτική». Επιπλέον, μίλησε για τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου σε τομείς όπως η αγροδιατροφή, η φαρμακοβιομηχανία, οι startups και η καινοτομία που ήδη παρουσιάζουν ισχυρή δυναμική ανάπτυξης. «Δίνουμε έμφαση στην προώθηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Αυτό κάνουν, εξάλλου, και οι ευρωπαϊκές οικονομίες που πήγαν μπροστά».

Επίσης ο υπουργός έστειλε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, ως προς την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σε ό,τι αφορά το λαθρεμπόριο των καυσίμων γνωστοποίησε ότι, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κλείσει μέσα στο 2024 το ζήτημα της εγκατάστασης σύγχρονων συστημάτων εισροών-εκροών στα πρατήρια, το οποίο συζητιέται επί πολλά χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την αλλαγή του φορολογικού για τους ελεύθερους επαγγελματίες, υπογράμμισε ότι αυτή ήταν αυτονόητη, λαμβανομένων υπόψη των στατιστικών στοιχείων για τα εισοδήματα. «Είχαμε μια φοροδιαφυγή που νομίζω δεν θα έπρεπε και για λόγους συνειδησιακούς, πέρα από τους οικονομικούς, να γίνεται δεκτή από οποιονδήποτε. Δεν μπορεί το 84% των ιδιοκτητών μπαρ να δηλώνει εισόδημα κάτω από εκείνο του μισθωτού με τον κατώτατο μισθό» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει διεθνής οργανισμός που να μη συνιστούσε στην Ελλάδα να δει και αυτό το θέμα».

«Ούτε μια στο δισεκατομμύριο» να μην εφαρμοστεί βάσει χρονοδιαγράμματος η σύνδεση ταμειακών μηχανών-POS

Ο κ.Χατζηδάκης επισήμανε ακόμα ότι θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς όσους δεν έχουν ακόμα συνδέσει τις ταμειακές μηχανές τους με τα POS: «Το πρόγραμμα αυτό είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης, ακόμη περισσότερο όμως είναι ορόσημο. Δηλαδή, εάν δεν το κάνουμε, ένα μέρος της χρηματοδότησης που παίρνουμε από τις Βρυξέλλες θα σταματήσει. Το λέω αυτό για να κλείσουν τ' αυτιά τους (οι υπόχρεοι) σε αυτούς που λένε "δεν βαριέσαι, θα πάει αργότερα και αργότερα κτλ". Υπάρχει συγκεκριμένο (χρονικό) πλαίσιο, συμφωνημένο με τις Βρυξέλλες και δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο δισεκατομμύριο να μην εφαρμοστεί» διεμήνυσε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων: «Ο/η μισθωτός του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα παίρνει προσυμπληρωμένη τη δήλωσή του και αν δεν αντιδρά μέχρι τη λήξη της προθεσμίας (υποβολής), θα θεωρείται ότι αυτό το οποίο του ήρθε είναι και ο φόρος ο οποίος του αναλογεί» διευκρίνισε.

Στόχος για μείωση του κενού ΦΠΑ στο 9% ώς το 2027

Στο ερώτημα τι πέτυχε η κυβέρνηση την προηγούμενη τετραετία στο μέτωπο της φορολογίας και της φοροδιαφυγής, ο κ.Χατζηδάκης απάντησε κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον περιορισμό του λεγόμενου «κενού ΦΠΑ», χάρη και στις δυνατότητες που δημιουργεί η χρήση των νέων τεχνολογιών. «Είχαμε 23% κενό ΦΠΑ, δηλαδή από τα 100 ευρώ που έπρεπε να εισπράξουμε το 2019 χάναμε τα 23. Σήμερα, όταν θα βγουν τα στοιχεία για το 2023, το κενό του ΦΠΑ θα έχει πέσει στο 15% και ο στόχος μας είναι μέχρι το 2027 να πέσουμε στο 9%, που είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε.

Πρόσθεσε ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των τεχνολογικών εξελίξεων, αλλά και της πίεσης που ασκείται από την κυβέρνηση, η οποία θα ενταθεί τους αμέσως επόμενους μήνες.

Ο κ.Χατζηδάκης διατύπωσε ακόμα την εκτίμηση ότι με τη συμβολή και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης το 2024 θα έχουμε στην Ελλάδα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης. Σχετικά, τέλος, με την ενέργεια, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρωτοπόρων στη διάδοση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κάτι που μπορεί να μη δημιουργεί άμεσα πολλές θέσεις εργασίας, αλλά έχει θετική επίδραση συνολικά στην οικονομία: «Ο λιγνίτης σήμερα που μιλάμε στοιχίζει 150 ευρώ η μεγαβατώρα, το φυσικό αέριο 100 ευρώ η μεγαβατώρα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 50 με 60 ευρώ η μεγαβατώρα. Είναι λοιπόν σωστή η κατεύθυνση της κυβέρνησης; Είναι!» είπε χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου» το πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία.

Α.Σκέρτσος: Το στρεβλό μοντέλο, οι «μονοκαλλιέργειες» και η προοπτική για τη Θεσσαλονίκη

Στην αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλονίκης, αλλά και στο στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης, που εφαρμόστηκε στο παρελθόν στην Ελλάδα συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των πόρων στην Αθήνα και οδηγώντας σε αποβιομηχάνιση και «ερημοποίηση» πολλές περιοχές της χώρας, αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, 'Ακης Σκέρτσος.

«Δεν μπορούμε προφανώς, αν θέλουμε να είμαστε μια βιώσιμη οικονομία, η οποία δίνει καλό εισόδημα, να στηριζόμαστε σε μονοκαλλιέργειες κλάδων. Δεν μπορούμε να είμαστε μόνο μια τουριστική οικονομία, πρέπει να είμαστε μια οικονομία της μεταποίησης, της βιομηχανίας, του πρωτογενούς τομέα, των καλών υπηρεσιών, της τεχνολογίας, της γνώσης» υπογράμμισε ο κ.Σκέρτσος.

Πρόσθεσε ότι η Θεσσαλονίκη, ως υπερτοπικός πόλος ανάπτυξης, μπορεί ως προς το μελλοντικό οικονομικό και αναπτυξιακό της υπόδειγμα, να συγκεράσει τους τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης και της γνώσης. Κι αυτό επειδή είναι πόλη- λιμάνι, «μια πύλη εισόδου που μπορεί να συνδεθεί -και ήδη συνδέεται- με τις αγορές της κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης». Είναι επίσης ένας διαμετακομιστικός εμπορικός κόμβος, έχει μια ισχυρή μεταποιητική βάση και αναδεικνύεται σε τουριστικό πόλο.

«Για να τα κάνει όλα αυτά η Θεσσαλονίκη, χρειάζεται να επενδύσουμε πολύ περισσότερο στις υποδομές, στα δίκτυα και στην αναβάθμιση των διασυνδέσεών της και ταυτόχρονα να φέρουμε πολύ πιο κοντά την ακαδημαϊκή έρευνα στην επιχειρηματικότητα, σε κάθε μέγεθος επιχειρήσεων, από τις μικρές, μεσαίες μέχρι και τις μεγαλύτερες» τόνισε.

Ο κ. Σκέρτσος υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει κάτι που καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν έκανε: δημιούργησε την προηγούμενη τετραετία περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. «Έχουμε 12 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης, κοστολογημένα, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, με φορείς υλοποίησης, με έργα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει 890 έργα, άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ» είπε και πρόσθεσε ότι, παράλληλα με την ενεργοποίηση του Μετρό και τις αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες, «θα δούμε και έναν σχεδιασμό συγκοινωνιακό, που θα αφορά όλο το μητροπολιτικό συγκρότημα και θα δώσει λύσεις και ανακούφιση στο μεγάλο πρόβλημα του κυκλοφοριακού».

Όσον αφορά το κατά πόσο ωφελείται η Θεσσαλονίκη από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, επισήμανε ότι «νοσοκομεία και κέντρα υγείας ανακαινίζονται με πόρους του Ταμείου, δικαστήρια χτίζονται στην Κεντρική Μακεδονία, το ThessINTEC, που έχει πάρει το δρόμο του, χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου, όπως και η ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μαζικοί έλεγχοι για φοροδιαφυγή από την ΑΑΔΕ μετά από γάμο - Ο ρόλος των social media

Καύσιμα: Τι προτείνει ο ΣΕΕΠΕ για την καταπολέμηση της παραβατικότητας – Το σύστημα εισροών και το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους

Χατζηδάκης: Με τον νέο νόμο οι θυγατρικές του Υπερταμείου θα λειτουργούν σαν «μικρές ΔΕΗ»

gazzetta
gazzetta reader insider insider