«Ηρακλής ΙΙΙ»: Ο πέμπτος πόλος, οι νέες τιτλοποιήσεις και ο στόχος για μονοψήφιο NPE

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ηρακλής ΙΙΙ»: Ο πέμπτος πόλος, οι νέες τιτλοποιήσεις και ο στόχος για μονοψήφιο NPE
Σε εκκρεμότητα για να μεταβιβαστούν στον «Ηρακλή ΙΙΙ» είναι αυτή τη στιγμή τρεις τιτλοποιήσεις συστημικών τραπεζών. Η μεγάλη συμβολή του «Ηρακλή ΙΙΙ», πάντως, θα είναι στην απαλλαγή των μη συστημικών τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια, καθιστώντας δυνατή την εξυγίανση και ανάπτυξή τους, γύρω από τον «πυρήνα» της Παγκρήτιας και της Attica Bank.

Το πράσινο φως για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου και την επίτευξη μονοψήφιων δεικτών NPE και από τις μη συστημικές τράπεζες, ανάβει ο «Ηρακλής ΙΙΙ».

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του insider.gr, η ανανέωση του «Ηρακλή» για την τρίτη του περίοδο, κατόπιν της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τα δάνεια που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση. Οι ρυθμίσεις για τον «Ηρακλή ΙΙΙ» προβλέπουν ως ανώτατο όριο χορήγησης κρατικών εγγυήσεων τα 2 δισ. ευρώ και διάρκεια του προγράμματος έως τις 31/12/2024. Στο διάστημα αυτό, θα πρέπει να υποβληθούν και τα αιτήματα για ένταξη τιτλοποιήσεων από πλευράς τραπεζών. Σημειώνεται ότι ο «Ηρακλής ΙΙΙ» κινείται τώρα σε περιβάλλον επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα. Επομένως, για τα senior notes των τιτλοποιήσεων των τραπεζών θα απαιτηθεί υψηλότερη βαθμίδα αξιολόγησης - και συγκεκριμένα ΒΒ+ . Παράλληλα, και το κόστος των προμηθειών που θα κληθούν να καταβάλουν οι τράπεζες για τις τιτλοποιήσεις τους, θα είναι ακριβότερο, καθώς το προεξοφλητικό επιτόκιο (σ.σ. μία από τις παραμέτρους που διαμορφώνουν το ύψος των προμηθειών) που τις καθορίζει θα είναι αυξημένο στο 6,50% από 4%.

Ο «Ηρακλής ΙΙΙ» θα χρησιμοποιηθεί για τιτλοποιήσεις που έχουν απομείνει στις συστημικές τράπεζες, αλλά κυρίως, θα αποτελέσει το εργαλείο εξυγίανσης των μη συστημικών τραπεζών, με στόχο αυτές να πιάσουν μονοψήφιους δείκτες Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και υγιείς πλέον, να μπορέσουν να αναπτυχθούν προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.

Σε εκκρεμότητα για να μεταβιβαστούν στον «Ηρακλή ΙΙΙ» είναι αυτή τη στιγμή τρεις τιτλοποιήσεις συστημικών τραπεζών: η τιτλοποίηση Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 1 δισ. ευρώ, η τιτλοποίηση Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 508 εκατ. ευρώ και η κοινή τιτλοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών «Solar», ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι πρόσφατα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες υπέγραψαν δεσμευτική συμφωνία με την Waterwheel Capital για την πώληση του 95% των mezzanine notes και του 95% των junior notes που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της ταυτόχρονης τιτλοποίησης. Οι τέσσερις τράπεζες θα διακρατήσουν το 100% των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes) καθώς και το 5% των mezzanine και των junior notes.

Η μεγάλη συμβολή του «Ηρακλή ΙΙΙ», πάντως, θα είναι στην απαλλαγή των μη συστημικών τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια, καθιστώντας δυνατή την εξυγίανση και ανάπτυξή τους, γύρω από τον «πυρήνα» της Παγκρήτιας και της Attica Bank.

Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών θα τρέξουν τις επόμενες εβδομάδες τα σχέδιά τους για το πώς θα χρησιμοποιήσουν τον «Ηρακλή» ώστε να προχωρήσουν με υγιείς ισολογισμούς τη συγχώνευσή τους, με στόχο την δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου. Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται ότι θα έχουν διαμορφώσει την περίμετρο των χαρτοφυλακίων που θα εντάξουν στον «Ηρακλή ΙΙΙ» και θα έχουν υπολογίσει τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την εξυγίανση, προκειμένου να παράσχουν τα στοιχεία αυτά στην Oliver Wyman η οποία εκπονεί και πρέπει να παρουσιάσει, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2024, το κοινό business plan των δύο τραπεζών ενόψει της συγχώνευσης. Οι πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι ως σύμβουλος στην προετοιμασία των τιτλοποιήσεων λειτουργεί η UBS.

Η Παγκρήτια Τράπεζα έχει κόκκινα δάνεια 1,1 δισ. ευρώ (δείκτης NPE κοντά στο 54%) και η Attica Bank 2,025 δισ. ευρώ (σ.σ. με την πώληση του χαρτοφυλακίου Astir I, στοχεύει σε δείκτη NPE κάτω του 60% φέτος). Σε συνέντευξή της στο insider.gr τον Οκτώβριο, η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού είχε επισημάνει τον καθοριστικό ρόλο του «Ηρακλή ΙΙΙ» για την περαιτέρω δραστική εξυγίανση του ενεργητικού της Attica Bank από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Ενόψει του «Ηρακλή ΙΙΙ», η Τράπεζα αγόρασε πίσω από την «Θεά Άρτεμις» το σύνολο των ομολόγων των τιτλοποιήσεων Metexelixis και Omega προκειμένου να έχει μεγαλύτερη ευελιξία επιλογών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ένα ηχηρό ΟΧΙ - Με τα βλέμματα στο Λονδίνο - Η βίλα στις Σπέτσες και η αυτοψία

gazzetta
gazzetta reader insider insider