Τράπεζες: Μετά την Εθνική, έρχεται ο «Ηρακλής ΙΙΙ» - Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Μετά την Εθνική, έρχεται ο «Ηρακλής ΙΙΙ» - Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών έλαβε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον «Ηρακλή ΙΙΙ» και οι διατάξεις του θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για τα δάνεια που αναμένεται να εισαχθεί, εντός της εβδομάδας, στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.

Μετά το επιτυχημένο placement της Εθνικής Τράπεζας για την διάθεση του 22% των μετοχών της που κατείχε το ΤΧΣ και τις δύο πλήρεις αποεπενδύσεις του Ταμείου από την Alpha Bank και τη Eurobank μέσα στις τελευταίες 40 ημέρες, οι θετικές ειδήσεις για τις τράπεζες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η επόμενη θετική είδηση θα αφορά στην έγκριση των Βρυξελλών για την παράταση του «Ηρακλή», ο οποίος θα ανοίξει τον δρόμο για ταχεία εκκαθάριση των ισολογισμών των μικρότερων τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια, διασφαλίζοντας πλήρως τη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών έλαβε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον «Ηρακλή ΙΙΙ» και οι διατάξεις του θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ για τα δάνεια (Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας ΕΕ 2021/2167). Η διαβούλευση του νομοσχεδίου λήγει σήμερα στις 9 το πρωί και εντός της εβδομάδας αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση. Σημειώνεται ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να ενσωματωθούν τεχνικές βελτιώσεις στην πτώχευση και στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ορίζονται αυστηρότερες προϋποθέσεις λειτουργίας και υποχρεώσεις για τους servicers έναντι των οφειλετών, ενώ μεγάλη καινοτομία του νομοσχεδίου είναι η δυνατότητα εναλλακτικής χρηματοδότησης για τους δανειολήπτες από εταιρείες παροχής πιστώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τον στόχο της κυβέρνησης για παράταση του «Ηρακλή» είχε επισημάνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ήδη κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στις αρχές Ιουλίου. Η διαπραγμάτευση του Υπουργείου Οικονομικών με τις ευρωπαϊκές αρχές για τον «Ηρακλή ΙΙΙ» έγινε με επιπλέον οδηγό τον κώδικα της Eurostat για τις τιτλοποιήσεις δανείων και με το βλέμμα στις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στο δημόσιο χρέος τυχόν καθυστερήσεις και αστοχίες στις ανακτήσεις των τιτλοποιήσεων. Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις συμβάδισαν με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την χώρα, αλλά και την επιτάχυνση στην υλοποίηση της τραπεζικής ατζέντας της κυβέρνησης, ενισχύοντας την αξιοπιστία στην διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας.

Ο «Ηρακλής ΙΙΙ» θα κλείσει τον κύκλο τραπεζικών μεταρρυθμίσεων για το 2023, με το 2024 να ακολουθούν το δεύτερο μέρος της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες και η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου με πυρήνα τις Attica Bank και Παγκρήτια που πρόκειται να συγχωνευθούν. Ανοιχτά υπέρ του «Ηρακλή ΙΙΙ», είχαν τοποθετηθεί η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού και ο Αλέξανδρος Εξάρχου, εκπρόσωπος του επιχειρηματικού σχήματος της Thrivest, το οποίο είναι μεγαλομέτοχος της Παγκρήτιας Τράπεζας και μέτοχος επίσης στην Attica Bank.

Στην παρούσα φάση, Attica Bank και Παγκρήτια, έχουν ξεκινήσει αμφίπλευρο due diligence (η Παγκρήτια στην Αttica Bank και το ΤΧΣ στην Παγκρήτια) για να προχωρήσουν το 2024 στη συγχώνευσή τους. Αυτή, ωστόσο, συνδέεται άρρηκτα με το σχέδιο εξυγίανσης από τα κόκκινα δάνεια και την εφαρμογή του «Ηρακλή» που θα καταδείξει το ύψος κεφαλαίων που θα χρειαστεί να «κάψουν» οι δύο τράπεζες για να εξυγιανθούν.

Σε συνέντευξή της στο insider.gr, η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού είχε επισημάνει τον καθοριστικό ρόλο του «Ηρακλή ΙΙΙ» για την περαιτέρω δραστική εξυγίανση του ενεργητικού της Attica Bank από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. «Αντιλαμβανόμαστε ότι ο “Ηρακλής” θα είναι διαθέσιμος μέχρι το τέλος του έτους και στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία μας, στοχεύοντας στην επίτευξη μονοψήφιου δείκτη ΜΕΑ εντός του 2024 με τη στήριξη των μετόχων μας», έλεγε η κα Βρεττού. Στο πλαίσιο αυτό, η Attica Bank ανακοίνωσε αμέσως μετά την επαναγορά των τιτλοποιήσεων Omega και Metexelixis από την διαχειρίστρια «Θεά Άρτεμις», αποκτώντας μεγαλύτερη ευελιξία επιλογών ενόψει του «Ηρακλή ΙΙΙ».

Σημειώνεται ότι μετά την επιτυχή ενσωμάτωση της HSBC Ελλάδος, η Παγκρήτια Τράπεζα απορρόφησε τον Σεπτέμβριο την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, στην Attica Bank βρίσκεται σε εξέλιξη πλάνο εξυγίανσης, αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Πέραν του due diligence, Attica Bank και Παγκρήτια θα προβούν και στην εκπόνηση κοινού business plan για την επόμενη πενταετία. Τα παραπάνω, καθώς και η πρόσληψη κοινού συμβούλου που θα θέσει και το χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσης των δύο τραπεζών, θα διαμορφώσουν την σχέση ανταλλαγής μετοχών Παγκρήτιας και Attica Bank, οδηγώντας στην ολοκλήρωση της συγχώνευσης και στη δημιουργία του νέου οργανισμού. Μετά την συγχώνευση, το νέο ΔΣ θα αποφασίσει την νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως επίσης και τον τρόπο εισόδου της νέας τραπεζικής οντότητας στο Χρηματιστήριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Και στο βάθος Παγκρήτια, Attica Bank - Τέλος στην υποχρέωση για φυσικό αέριο στα νεόδμητα - Πόσο κοστίζει κάθε «πράσινο» λεωφορείο

Μυλωνάς: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και το τραπεζικό σύστημα η υπερκάλυψη της προσφοράς του 22% της Εθνικής

gazzetta
gazzetta reader insider insider