«Αναπτυξιακός ανασχηματισμός» σε γενικούς γραμματείς - Ποιοι μένουν αμετακίνητοι, ποιοι αλλάζουν θέσεις σε ΥΠΕΘΟ, ΥΠΑΝ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αναπτυξιακός ανασχηματισμός» σε γενικούς γραμματείς - Ποιοι μένουν αμετακίνητοι, ποιοι αλλάζουν θέσεις σε ΥΠΕΘΟ, ΥΠΑΝ
Ένα μικρό ανακάτεμα της τράπουλας έφεραν οι επιλογές της κυβέρνησης για τις θέσεις των γενικών και ειδικών γραμματέων, ειδικά σε ό,τι αφορά τις γενικές γραμματείες που έχουν να κάνουν με τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τις επενδύσεις.

Ένα μικρό ανακάτεμα της τράπουλας έφεραν οι επιλογές της κυβέρνησης για τις θέσεις των γενικών και ειδικών γραμματέων, ειδικά σε ό,τι αφορά τις γενικές γραμματείες που έχουν να κάνουν με τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τις επενδύσεις. Τόσο ο γενικός γραμματέας όσο και οι ειδικοί γραμματείς για το ΕΣΠΑ παρέμειναν στη θέση τους, ενώ αλλαγή έχουμε στον επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο υπουργείο Ανάπτυξης προστίθεται η Βίκυ Λοΐζου ως γενική γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων, ενώ όλοι οι υπόλοιποι γενικοί γραμματείς μένουν αμετακίνητοι.

Ειδικότερα:

Στη θέση του παραμένει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος. Ο κ. Σκάλκος από το 2004 ασχολείται επαγγελματικά με τη διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ως στέλεχος της ΜΟΔ Α.Ε. Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος στα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας και Οικονομίας και Ανάπτυξης. Διετέλεσε σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα οικονομικών της ανάπτυξης.

Στη θέση της παραμένει η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), Νίκη Δανδόλου. Η κυρία Δανδόλου είναι πολιτικός μηχανικός, στέλεχος τη ΜΟΔ ΑΕ από το 2003. Εκπροσωπεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια την Ελλάδα στην ΕΕ, ΕΟΧ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, σε αναπτυξιακά αντικείμενα.

Στη θέση του μένει και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής (ΕΤΠΑ – ΤΣ), Γιώργος Ζερβός. Ο κ. Ζερβός είναι πολιτικός επιστήμονας. Από το 2002 είναι στέλεχος της ΜΟΔ ΑΕ. Στην επαγγελματική του δραστηριότητα έχει διατελέσει Προϊστάμενος Διαχειριστικής Αρχής επί 11 έτη (στα Υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων), επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (E.S.F. Committee).

Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ) αναλαμβάνει ο Ορέστης Καβαλάκης στη θέση του Νίκου Μαντζούφα. Ο δικηγόρος κ. Καβαλάκης ήταν Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), θέση που ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2020 όταν ο τότε γ.γ. κ. Μαντζούφας ανέλαβε να «τρέξει» την υπηρεσία του Ταμείου Ανάκαμψης. Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Αύγουστο του 2020, διετέλεσε Σύμβουλος του Yφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιου για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο και σημερινού αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκου Παπαθανάση.

Σε ότι, αφορά τις υπόλοιπες γενικές γραμματείες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής αναλαμβάνει η Παυλίνα Καρασιώτου. Η κυρία Καρασιώτου θα συνεχίσει την συνεργασία της με τον κ. Χατζηδάκη, καθώς μέχρι τώρα ήταν Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας. Η κυρία Καρασιώτου είναι οικονομολόγος και από το 2005 είναι στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ έχει διατελέσει σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών (2012-2014) και Διευθύντρια του Γραφείου Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής (2014-2015).

Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής αναλαμβάνει η Μαίρη Ψυλλά, η οποία προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Η κυρία Ψυλλά είναι δικηγόρος εγγεγραμμένη στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και επικεφαλής του Φορολογικού τμήματος της PwC Ελλάδας. Η επαγγελματική της πορεία ξεκίνησε στην Andersen στον τομέα Φορολογικού Δικαίου.

Την Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους αναλαμβάνει η Θεώνη Αλαμπάση, η οποία μέχρι τώρα ήταν Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ). Η κυρία Αλαμπάση είναι δικηγόρος. Στο δημόσιο τομέα εργάζεται από το έτος 2007,ως νομική σύμβουλος σε αξιωματούχους της κυβέρνησης. Πριν αναλάβει Ειδική Γραμματέας εργαζόταν ήταν προϊστάμενη του Τμήματος Νομικής Υποστήριξης της ΕΓΔΙΧ.

Τη Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής αναλαμβάνει ο Γιώργος Χριστόπουλος, επίσης παλιός συνεργάτης του κ. Χατζηδάκη. Ο κ. Χριστόπουλος, μέχρι σήμερα υποδιοικητής της ΔΥΠΑ είναι οικονομολόγος, απόφοιτος του London School of Economics and Political Science και του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει σύμβουλος υπουργού στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με βασική αρμοδιότητα τον συντονισμό των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τέλος, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας αναλαμβάνει η Νάγια Κόλλια. Μέχρι σήμερα Chief Investment Office της Μονάδας Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ. Η κυρία Κόλλια είναι δικηγόρος με εμπειρία στις μονάδες διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας έχοντας υπάρξει επικεφαλής του νομικού τμήματος για το real estate του ΤΑΙΠΕΔ, και μέλος του ΔΣ της «Ελληνικό ΑΕ» και της ΕΤΑΔ.

Οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Ανάπτυξης

Τώρα στο υπουργείο Ανάπτυξης, τη θέση της Γενικής Γραμματέως Ιδιωτικών Επενδύσεων αναλαμβάνει η Βίκυ Λοΐζου, μέχρι σήμερα Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος του Enterprise Greece. Ειδικεύεται στον στρατηγικό σχεδιασμό και τις μεταρρυθμίσεις – ειδικότερα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στο χώρο της οικονομίας και της αγοράς. Έχει μεγάλη εμπειρία στη δημόσια διοίκηση κατέχοντας θέσεις ευθύνης διαδοχικά στο Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Στη θέση του ως Γενικός Γραμματέας Εμπορίου παραμένει ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος. Ο κ. Αναγνωστόπουλος είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, απόφοιτος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης (Δημόσια Οικονομική) του Παντείου Πανεπιστημίου και απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Έχει εργαστεί ως Πολιτικός Μηχανικός σε σημαντικές μελετητικές τεχνικές εταιρίες όπου εκπόνησε στατικές μελέτες κτιρίων, μεγάλων ξενοδοχειακών και βιομηχανικών μονάδων, δημοσίων έργων, γεφυρών και κατασκευών με σύνθετες απαιτήσεις. Έχει επίσης διατελέσει ανώτερο υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Επίσης στη θέση της παραμένει η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας, Θέμις Ευτυχίδου. Η κυρία Ευτυχίδου είναι νομικός. Έχει διατελέσει Σύμβουλος στο Υπουργείο Ανάπτυξης (2011-2012 και 2014) με πεδίο ευθύνης τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα του ανταγωνισμού, της αγορανομικής νομοθεσίας και του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος. Το 2019 ανέλαβε σύμβουλος στην Προεδρία της Κυβέρνησης, στο γραφείο του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου.

Τέλος αμετακίνητος μένει και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής. Ο κ. Κυριαζής είναι Ομ. Καθηγητής του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς με γνωστικό αντικείμενο Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Νέες Τεχνολογίες. Έχει ενεργό συμμετοχή σε Διεθνή και Εθνικά Συνέδρια και Ημερίδες ενώ έχει υπάρξει εθνικός εκπρόσωπος σε Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς και ομάδες εργασίας. Έχει διατελέσει για αρκετά χρόνια Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ειδικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του ίδιου Υπουργείου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider