Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και στα σχολικά είδη – Με αλλαγές η επέκταση του μέτρου

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και στα σχολικά είδη – Με αλλαγές η επέκταση του μέτρου
Και στα σχολικά είδη επεκτείνεται το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους. Τι προβλέπει η διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και τι αλλάζει σε σχέση με την προηγούμενη διάταξη.

Πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους και στα σχολικά είδη προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. Η διάταξη έρχεται με μια ακόμη αλλαγή σε σχέση με το τι ίσχυε για την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε βασικά τρόφιμα, πρώτες ύλες, καύσιμα, υγρά και στερεά.

Το πλαφόν αυτό είχε επιβληθεί το 2021 και στη συνέχεια διευρύνθηκε και επεκτάθηκε μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023. Η νέα διάταξη δεν δίνει παράταση στην ισχύ της προηγούμενης αλλά ουσιαστικά επιβάλει νέα ρύθμιση σύμφωνα με την οποία το μεικτό περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων δεν θα μπορεί να ξεπερνά το αντίστοιχο μεικτό περιθώριο που ίσχυε πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2021. Στην προηγούμενη διάταξη το χρονικό όριο για το περιθώριο κέρδους ήταν αυτό που ίσχυε μέχρι τη 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Αυτή η τετράμηνη διαφορά, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης η αλλαγή αυτή έγινε για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι πρακτικός και έχει να κάνει με το ότι δεν βόλευε ο Σεπτέμβριος γιατί κάποιες εταιρείες κλείνουν τα βιβλία τους διαφορετικές ημερομηνίες. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την διόρθωση αδικιών για κάποιες επιχειρήσεις που ουσιαστικά έπρεπε όλο αυτό το διάστημα να απορροφήσουν αιτιολογημένες ανατιμήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης που είχε ήδη ξεκινήσει.

Ειδικότερα η παράγραφος 1 του άρθρου 54 του νομοσχεδίου έχει ως εξής:

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος και έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση σχολικών ειδών και γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021.

Σημειώνεται πως στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η εφαρμογή του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, αλλά και η επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους πώλησης λευκών συσκευών για όσο διαρκεί το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το φθινόπωρο το νομοσχέδιο για τα επαγγελματικά ταμεία - Οι τρεις παρεμβάσεις

Pantelakis: Έχει ακόμη δρόμο το «ράλι» των ελληνικών τραπεζών - Νέες τιμές στόχοι - Ξεχωρίζει την Alpha Bank

Kάλεσμα Γεωργιάδη στους εργοδότες να τηρούν τις προβλεπόμενες οδηγίες ενόψει καύσωνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider