Οικονομικό νομοσχέδιο: Όλες οι αλλαγές για νοικοκυριά, νέους, δημοσίους υπαλλήλους, ιδιοκτήτες ακινήτων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονομικό νομοσχέδιο: Όλες οι αλλαγές για νοικοκυριά, νέους, δημοσίους υπαλλήλους, ιδιοκτήτες ακινήτων
Οι αυξήσεις στους μισθούς και στο αφορολόγητο όριο, οι δικλείδες ασφαλείας για το «κούρεμα» 10% στον ΕΝΦΙΑ, το Youth Pass και το Market Pass 2.

Στις αρχές του φθινοπώρου περίπου 2,8 νοικοκυριά θα λάβουν σε μια ή δυο δόσεις το Μarket Pass 2 των 66-300 ευρώ, περίπου 200.000 νέοι και νέες 18 και 19 ετών θα λάβουν σε μια ψηφιακή κάρτα το Youth Pass των 150 ευρώ, τα νοικοκυριά μέχρι το τέλος του έτους θα βλέπουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ τα προϊόντα με το ειδικό σήμα για το καλάθι του νοικοκυριού, οι δημόσιοι υπάλληλοι από τις αρχές του 2024 θα διαπιστώσουν αυξήσεις στις αποδοχές που σε ετήσια βάση θα ξεπεράσουν ακόμη και ένα μισθό, οι οικογένειες με παιδιά θα έχουν αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες από φυσικές καταστροφές θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να είναι μειωμένος κατά 10%.

Το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατέθεσε στη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης, δίνει εισοδηματικές ανάσες σε νοικοκυριά, δημοσίους υπαλλήλους, οικογένειες με παιδιά, νέους και ιδιοκτήτες ακινήτων. Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα χρήσης ψηφιακής υπογραφής στα tablets κατά την περίπτωση μερικού επιτόπιου ελέγχου πρόληψης από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ και η κοινοποίηση προστίμων ενώ κατά 375 εκατ. ευρώ αυξάνεται η χρηματοδότηση της ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Ειδικότερα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:

1) Αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο: Τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ, οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης , όσοι αμείβονται με το εισαγωγικό κλιμάκιο και εκείνοι που έχουν παιδιά, είναι οι πιο κερδισμένοι από τους δημοσίους υπαλλήλους, που μετά από 14 χρόνια θα έχουν αυξήσεις στους μισθούς τους από την 1-1-2024. Οι αυξήσεις διαμορφώνονται από 3,25% έως και 17% στις αποδοχές 663.000 δημοσίων υπαλλήλων ενώ μεσοσταθμικά θα ανέλθουν συνολικά σε 1.292 ευρώ ετησίως σε σχέση με το 2023. «Καθαρά» (μετά τις κρατήσεις στις συντάξιμες αποδοχές τους κ.λπ.) το μέσο ετήσιο όφελος θα φτάσει στα 800 ευρώ το χρόνο. Εκτός από την οριζόντια αύξηση των 70 ευρώ που αφορά το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων ακόμα και εκείνων που λαμβάνουν στο μισθό τους «προσωπική διαφορά», παρότι κανονικά δεν θα έπαιρναν καμία πραγματική μισθολογική αύξηση στα επόμενα χρόνια, μέχρι να μηδενίσουν την προσωπική διαφορά στο μισθό τους, όσοι έχουν θέσει ευθύνης θα δουν επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματος τους λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος όπως και όσοι εχουν παιδιά θα λάβουν επιπλέον αύξηση 20 ευρώ και με δύο και άνω παιδιά επιπλέον 50 ευρώ κ.ο.κ. Μαζί και με την αύξηση του αφορολογήτου (που θα ισχύσει για όλους τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες που έχουν παιδιά) οι δημόσιοι υπάλληλοι επιπλέον γλιτώνουν έως και 240 ευρώ (για οικογένειες με 4 παιδιά).

2) Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά: Εισοδηματικές ανάσες παίρνουν πάνω από 700.000 φορολογούμενους με ένα ή περισσότερα παιδιά. Αναλυτικά:

Φορολογούμενος χωρίς παιδιά έχει έκπτωση φόρου 777 ευρώ και (έμμεσο) αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ.

  • Με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου αυξάνεται από 810 ευρώ σε 900 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο από 9.000 ευρώ, θα ανέλθει σε 10.000 ευρώ.
  • Με δύο παιδιά, η έκπτωση φόρου αυξάνεται από 900 ευρώ σε 1.120 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο από 10.000 ευρώ, θα ανέλθει σε 11.000 ευρώ.
  • Με τρία παιδιά, η έκπτωση φόρου αυξάνεται από 1.120 ευρώ στα 1.340 και το έμμεσο αφορολόγητο από 11.000 ευρώ, θα ανέλθει σε 12.000 ευρώ.
  • Με τέσσερα παιδιά, η έκπτωση φόρου αυξάνεται από 1.340 ευρώ σε 1.560 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο από 12.000 ευρώ, θα ανέλθει σε 13.000 ευρώ.
  • Με πέντε παιδιά, η έκπτωση φόρου αυξάνεται από 1.560 ευρώ σε 1.780 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο από 13.000 ευρώ, θα ανέλθει σε 14.000 ευρώ.

3) Μarket Pass – Καλάθι νοικοκυριού: Περισσότεροι από 2,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι με 7,5 εκατομμύρια μέλη (σύζυγοι, παιδιά) θα ωφεληθούν από το νέο market pass που χορηγεί η κυβέρνηση. H ενίσχυση παρατείνεται για τρεις μήνες (έως και τον Οκτώβριο του 2023) ενώ οι αιτήσεις των νέων δικαιούχων θα εξετασθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν φέτος.Οι δικαιούχοι της ενίσχυσης και όσοι υπέβαλαν αιτήσεις και απορρίφθηκαν δεν χρειάζεται να υποβάλλουν νέα αίτηση. Παραμένουν τα ίδια κριτήρια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος). Η ενίσχυση χορηγείται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές. Επίσης, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λαμβάνει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.

Το μέτρο του «καλαθιού του νοικοκυριού» παρατείνεται, μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα, θα επεκταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 το μέτρο του μεγίστου περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών.

4) Youth Pass: Θεσπίζεται το Youth Pass για τους νέους 18 και 19 ετών οι οποίοι από εφέτος θα λαμβάνουν 150 ευρώ σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

5) Μείωση ΕΝΦΙΑ: Για τη μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, η διάταξη που κατατέθηκε προβλέπει ότι η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει το σύνολο του κόστους ανακατασκευής του ακινήτου, το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ το ελάχιστο κόστος μπορεί να αναθεωρείται. Στο κατατεθέν νομοσχέδιο παραμένουν οι προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες αν η ασφάλιση είναι μικρότερη του ενός έτους τότε η μείωση του ΕΝΦΙΑ περιορίζεται αναλογικά, καθώς και ότι σε κάθε περίπτωση η ασφάλιση πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών.

6) Ψηφιακή υπογραφή από ελεγκτές της ΑΑΔΕ: Επανακαθορίζεται το πλαίσιο για τη χρήση της ψηφιακής υπογραφής κατά τους ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι στην περίπτωση μερικού επιτόπιου ελέγχου πρόληψης, η κοινοποίηση των εγγράφων βεβαιώνεται με την ψηφιοποιημένη ιδιόχειρη υπογραφή επί αυτών από το πρόσωπο στο οποίο αφορά η κοινοποίηση, ή σε περίπτωση απουσίας του, από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 4 του άρθρου 24 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Επίσης προβλέπεται ότι, σε περίπτωση που τα πρόσωπα που ελέγχονται λείπουν ή αρνούνται να υπογράψουν, η κοινοποίηση συντελείται με την ανάρτηση των εγγράφων στο λογαριασμό του προσώπου που αφορά η κοινοποίηση και την ηλεκτρονική ειδοποίησή του στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του.

7) Αναδρομικές αυξήσεις σε συνταξιούχους: Αναδρομικές αυξήσεις προβλέπονται για περίπου 10.000 συνταξιούχους που εντάσσονται στην ειδική κατηγορία «μικρό Δημόσιο» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (και παρέμειναν στην αρμοδιότητά του ακόμη και μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και την ενοποίηση όλων των ταμείων στον ΕΦΚΑ, έκρυβε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Οι αυξήσεις αυτές αφορούν κυρίως συνταξιούχους παθόντες εν υπηρεσία, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, καλλιτέχνες, λογοτέχνες κ.ά. Η πλειονότητά τους θα δουν αύξηση 7,75% στις συντάξιμες αποδοχές τους, ενώ οι υπόλοιποι θα δουν αυξήσεις μεγαλύτερες του 7,75% με αναδρομική μάλιστα ισχύ από το 2017.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κ. Χατζηδάκης: 5+4 προκλήσεις για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία

Πετραλιάς: Tα νέα μέτρα είναι εντός των δημοσιονομικών στόχων

Θεοχάρης: Στόχος της φορολογικής διοίκησης η διασφάλιση του δίκαιου ανταγωνισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider