Βρετανία: Υψηλότερος των εκτιμήσεων ο πληθωρισμός τον Μάιο - Προς νέα αύξηση επιτοκίων η BoE

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Υψηλότερος των εκτιμήσεων ο πληθωρισμός τον Μάιο - Προς νέα αύξηση επιτοκίων η BoE
Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα στοιχεία για την πορεία των τιμών στη βρετανική οικονομία.

Σε επίπεδα πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία για τον Μάιο, κινούμενος πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και «δείχνοντας» προς νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η στατιστική αρχή της χώρας (ONS), ο γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 8,7%, αμετάβλητος σε σχέση με τον Απρίλιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 8,4%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,7% έναντι 1,2% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,5%.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 7,1% έναντι 6,8% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,8%.

Τα επιτόκια της BoE και οι εκτιμήσεις για ύφεση

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έρχονται ενόψει της συνεδρίασης της BoE την Πέμπτη, από την οποία οι επενδυτές αναμένουν νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της τράπεζας, ειδικότερα από τη στιγμή που η σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής δεν «έριξε» τις τιμές για τον περασμένο μήνα.

Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο η BoE αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25%, φέρνοντας το εύρος του στο 4,5%.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατη έρευνα του Bloomberg ανέφερε πως εάν η BoE αυξήσει τα επιτόκια της έως το 6% εντός του 2023, τότε το βρετανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί περίπου 0,3% φέτος και 1,4% το 2024.

Οι αγορές προσδοκούν πως η BoE θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% την Πέμπτη, στο 5% τον Αύγουστο και σxεδόν στο 6% έως τον Φεβρουάριο.

Αυτό το επίπεδο των επιτοκίων θα φέρουν τα στεγαστικά δάνεια σε χειρότερη κατάσταση και θα προκαλέσουν ύφεση, ωστόσο λιγότερο σοβαρή σε σχέση με εκείνη κατά τη διάρκεια των lockdown ή αυτή του 2009 στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Αύξηση 11,1% στις πληρωμές μέσω των τραπεζών, χωρίς τη χρήση ρευστού, για το α' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider