Bloomberg - Βρετανία: Συρρίκνωση 1,4% στο ΑΕΠ το 2024, αν συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg - Βρετανία: Συρρίκνωση 1,4% στο ΑΕΠ το 2024, αν συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων
Το επιτόκιο της Βρετανίας διαμορφώνεται πλέον στο 4,5%, μετά την τελευταία αύξηση κατά 0,25%, με τα στοιχήματα των επενδυτών να αυξάνονται για υψηλότερα επιτόκια.

Αντιμέτωπη με ύφεση θα έρθει η οικονομία της Βρετανίας εάν η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) προχωρήσει στην αύξηση του επιτοκίου στο 6%, όπως αναμένεται από τους αναλυτές.

Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Economics, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί περίπου 0,3% φέτος και 1,4% το 2024, στο σενάριο που η κεντρική τράπεζα προχωρήσει στην επιπλέον αύξηση του 1,5%.

Σημειώνεται πως το επιτόκιο της Βρετανίας διαμορφώνεται πλέον στο 4,5%, μετά την τελευταία αύξηση κατά 0,25%, με τα στοιχήματα των επενδυτών να αυξάνονται για υψηλότερα επιτόκια. Οι αγορές προσδοκούν πως η BoE θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% την Πέμπτη, στο 5% τον Αύγουστο και σxεδόν στο 6% έως τον Φεβρουάριο.

Αυτό το επίπεδο των επιτοκίων θα φέρουν τα στεγαστικά δάνεια σε χειρότερη κατάσταση και θα προκαλέσουν ύφεση, ωστόσο λιγότερο σοβαρή σε σχέση με εκείνη κατά τη διάρκεια των lockdown ή αυτή του 2009 στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθούν τα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου, με τους οικονομολόγους τους Bloomberg να αναμένουν μείωση στο 8,4% από το 8,7% του Απριλίου. Μια ημέρα αργότερα, την Πέμπτη, η BoE θα ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια.

Εχθές, οι αποδόσεις των βρετανικών 2ετών κρατικών ομολόγων ανήλθαν σε υψηλό 15 ετών αγγίζοντας το 5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Ο πληθυσμός σημείωσε το μεγαλύτερο άλμα των τελευταίων 30 ετών

UBS: «Τσουχτερά» πρόστιμα εξαιτίας του φιάσκου της Credit Suisse με την Archegos

Alibaba: Ο Eddie Wu διαδέχεται τον Daniel Zhang ως διευθύνων σύμβουλος

gazzetta
gazzetta reader insider insider