Ρεύμα: Από σταθερές έως ελαφρώς αυξημένες οι χρεώσεις σχεδόν όλων των προμηθευτών τον Ιούλιο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Από σταθερές έως ελαφρώς αυξημένες οι χρεώσεις σχεδόν όλων των προμηθευτών τον Ιούλιο
Από 8,55 έως 19,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα κυμαίνονται οι ανακοινώσεις των παρόχων για τον επόμενο μήνα. Μεγαλύτερες οι τελικές επιβαρύνσεις των νοικοκυριών, στην περίπτωση που αποφασιστεί να μην υπάρξει επιδότηση. Μόλις τρία προϊόντα σε πτώση έναντι του Ιουνίου.

Τις εκτιμήσεις των στελεχών της αγοράς, οι οποίοι σημείωναν στο insider.gr πριν από λίγα 24ωρα ότι τον Ιούλιο θα μπει φρένο στην πτωτική τάση της λιανικής αγοράς ρεύματος, η οποία καταγραφόταν τους προηγούμενους μήνες, επιβεβαιώνουν οι χρεώσεις που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τον Ιούλιο.

Έτσι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι χρεώσεις του Ιουλίου είναι είτε σταθερές έναντι του μήνα που διανύουμε, είτε παρουσιάζουν μικρή αύξηση. Είναι ενδεικτικό ότι, στο αντιπροσωπευτικό δείγμα προϊόντων που επεξεργάζεται σε μηνιαία βάση το Insider.gr, μόλις τρία προϊόντα παρουσιάζουν ελάττωση, συγκριτικά με τον Ιούνιο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι τον Ιούνιο είχε δοθεί επιδότηση (1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα), με συνέπεια να είναι μικρότερη η τελική επιβάρυνση των καταναλωτών όλων των προμηθευτών, από τις χρεώσεις που είχαν ανακοινώσει. Αποφάσεις για το αν θα υπάρξει και τον Ιούλιο κρατική ενίσχυση αναμένεται να πάρει η επόμενη κυβέρνηση.

Αυξήσεις στις τελικές τιμές χωρίς επιδότηση

Σε περίπτωση που τελικά δεν υπάρξει ενίσχυση, τότε η «καθαρή» τιμή θα είναι αυξημένη τον Ιούλιο και για τους πελάτες των προμηθευτών οι οποίοι διατήρησαν σταθερές τις χρεώσεις τους. Όπως είναι φυσικό, σε αυτό το ενδεχόμενο οι τελικές επιβαρύνσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, για εκείνους τους παρόχους που οι χρεώσεις τους είναι ενισχυμένες έναντι του Ιουλίου.

Μάλιστα, από τα τρία μόλις προϊόντα που θα είναι μειωμένες οι χρεώσεις, οι τελικές τιμές στα δύο από αυτά θα είναι ίδιες με τον Ιούνιο, εάν τελικά δεν υπάρξουν επιδοτήσεις.

Στο αντιπροσωπευτικό δείγμα, οι τιμές κυμαίνονται από 8,55 έως 19,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 10,98-18,67 λεπτών ανά kWh τον μήνα που διανύουμε. Η μέση χρέωση διαμορφώνεται στα 14,1 λεπτά, από 13,8 λεπτά ανά kWh, με την αύξηση να αγγίζει το 3%.

Όπως είχε γράψει το Insider.gr, αιτία για το φρένο στο πτωτικό σερί αποτελεί η πολύ έντονη διακύμανση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, με συνέπεια οι χρεώσεις Ιουλίου να αποτυπώνουν την επιφυλακτικότητα των εταιρειών για τα επίπεδα στα οποία θα κινηθούν οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος τον επόμενο μήνα.

Ένας ακόμη παράγοντας που ανάγκασε τις εταιρείες να κινηθούν επιφυλακτικά είναι ότι ο Ιούλιος αποτελεί παραδοσιακά μήνα σημαντικής αύξησης των καταναλώσεων ρεύματος, λόγω ανόδου των θερμοκρασιών, καθώς μπαίνουν στην «καρδιά» της θερινής περιόδου. Επομένως, μία χρέωση κάτω από το χονδρεμπορικό κόστος θα «μεταφραζόταν» σε σημαντικό παθητικό για τους προμηθευτές.

Αναλυτικά τα βασικά οικιακά τιμολόγια των προμηθευτών:

- Αμετάβλητη παραμένει η χρέωση στο τιμολόγιο Γ1 της ΔΕΗ για τον Ιούλιο, το οποίο όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η επιχείρηση, διαμορφώνεται για τον επόμενο μήνα στα 15,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις, η χρέωση θα είναι και πάλι 16,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ίδιες είναι οι χρεώσεις και στο νέο πρόγραμμα της εταιρείας, ΔΕΗ myHome 4All, με 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης και 20,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις υψηλότερες καταναλώσεις.

- Η Protergia ανακοίνωσε χρέωση 18,67 λεπτά του ευρώ ανά kWh στο πρόγραμμα Οικιακό MVP Reward, όσο και τον Ιούνιο. Με την έκπτωση συνέπειας, η τιμή της εταιρείας μειώνεται στα 12,67 λεπτά του ευρώ. Στο πρόγραμμα Protergia Οικιακό Value της εταιρείας, η χρέωση είναι στα 11,15 λεπτά του ευρώ ανά kWh τον Ιούλιο, με πτώση -11% έναντι του Ιουνίου.

- 17,17 λεπτά ανά kWh θα είναι η χρέωση της Elpedison στο πρόγραμμα που προσφέρει έκπτωση συνέπειας (Συνέπεια Day), συνυπολογίζοντας το bonus εμπρόθεσμης εξόφλησης, από 17,77 λεπτά τον Ιούνιο (μείωση -3%). Η εταιρεία κυκλοφόρησε επίσης ένα νέο πρόγραμμα, το Elpedison Green Economy, με χρέωση 11,1 λεπτά ανά kWh. Το πρόγραμμα Elpedison Economy θα έχει χρέωση 17,9 λεπτά ανά kWh, από 11,4 λεπτά τον Ιούνιο.

- Η ΗΡΩΝ στο πρόγραμμα Generous Home ανήρτησε χρέωση 17,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ίδια με τον Ιούνιο. Ο τιμοκατάλογος του συγκεκριμένου προγράμματος με την έκπτωση συνέπειας (20%) είναι 14,32 λεπτά ανά kWh, αμετάβλητη.

Σημαντικό ωστόσο μείωση, κατά -24%, καταγράφεται στο πρόγραμμα Simply Generous Home της εταιρείας, όπως η χρέωση είναι 8,55 λεπτά ανά kWh, από 11,25 λεπτά ανά kWh τον μήνα που διανύουμε.

- Η χρέωση της Αέριο Αττικής είναι 12,3 λεπτά ανά KWh, όσο και τον Ιούνιο. Όπως και τον προηγούμενο μήνα, η χρέωση αποκλιμακώνεται στα 9,2 λεπτά ανά KWh συνυπολογίζοντας και την έκπτωση συνέπειας.

- Η χρέωση της ΖeniΘ στο βασικό της πρόγραμμα (Power Home Basic) διαμορφώνεται στα 18,9 λεπτά ανά kWh τον επόμενο μήνα, για τις πρώτες 270 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Το τιμολόγιο της εταιρείας για τον Ιούνιο ήταν 16,9 λεπτά. Για μηνιαία κατανάλωση πάνω 270 κιλοβατώρες, η χρέωση είναι 19,9 λεπτά ανά kWh, από 17,9 λεπτά.

Στο πρόγραμμα Power Home Now η χρέωση είναι 14,4 λεπτά ανά kWh, από 13,9 τον Ιούνιο.

- Μικρή αύξηση καταγράφεται στο πρόγραμμα OnTime της NRG, όπου η αρχική χρέωση διαμορφώνεται στα 13,2 λεπτά ανά kWh, ενισχυμένη κατά 8% έναντι του Ιούνιου (12,2 λεπτά). Με την έκπτωση 10%, η χρέωση ελαττώνεται στα 11,88 λεπτά ανά kWh, από 10,98 λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους πρώτους δύο μήνες σύμβασης η έκπτωση συνέπειας είναι 30%, με συνέπεια η χρέωση για τον Ιούλιο να γίνεται 9,24 λεπτά ανά kWh.

- 12,5 λεπτά ανά kWh παραμένει η χρέωση της ΕΛΙΝ τον Ιούλιο, σταθερή σε σχέση με τον μήνα που διανύουμε.

- Στα 12,67 λεπτά ανά kWh θα είναι και η χρέωση της Watt & Volt στο πρόγραμμα Reward (συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας), όσο και τον Ιούνιο. Το οικονομικότερο τιμολόγιο της εταιρείας έχει χρέωση 11,15 λεπτά ανά kWh, από 12,65 λεπτά τον μήνα που διανύουμε (μείωση -12%).

- Στα 13,8 λεπτά ανά kWh είναι η χρέωση της Volterra, αυξημένη κατά 17% από τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Αμετάβλητη η χρέωση της ΔΕΗ για τον Ιούλιο

Εκδόσεις ομολόγων από τράπεζες, επιχειρήσεις και Δημόσιο φέρνει η επενδυτική βαθμίδα

Δουλεύουμε σχεδόν έξι μήνες τον χρόνο για να πληρώνουμε μόνο φόρους και εισφορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider