Standard & Poor's: Η συνέχεια της πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Standard & Poor's: Η συνέχεια της πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας
Μετά τη Moody's και η Standard & Poor's σχολίασε το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, που υπαγορεύει μια λαϊκή εντολή για συνέχεια της πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων.

Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών συνιστά λαϊκή εντολή για συνέχεια της πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με την Standard & Poor's, η οποία «πήρε τη σκυτάλη» από τη Moody's, μετά την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε σχεδόν το 41% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, αλλά ο αμερικανικός οίκος δεν αναμένει προφανώς ότι η επιτυχία του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μεταφραστεί, για την ώρα, σε μια απόλυτη πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, θα προκηρυχθούν δεύτερες εκλογές μέχρι τις αρχές Ιουλίου (πιθανότερη ημερομηνία η 25η Ιουνίου) και θα διεξαχθούν χρησιμοποιώντας το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής με ένα «μπόνους» εδρών, το οποίο χαμηλώνει τον πήχη για την επίτευξη της απόλυτης πλειοψηφίας. Παρόλο λοιπόν, που η Νέα Δημοκρατία παραμένει το «φαβορί» στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, εάν αποτύχει να επαναλάβει τη χθεσινή επιτυχία, τα κόμματα θα αναγκαστούν να μπουν σε διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση ενός κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως στις 23 Απριλίου, αναθεώρησε το outlook για την Ελλάδα σε θετικό από σταθερό, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση στο «BB+». Ωστόσο, τονίζει πως θα μπορούσε να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, εάν διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία κατά την εκτιμώμενη περίοδο που θέτει, έως το 2026. Παράλληλα, οι θετικές αναθεωρήσεις των αξιολογήσεων είναι επίσης πιθανό να εξαρτηθούν από το εάν η επόμενη κυβέρνηση διατηρήσει τον ρυθμό υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας έτσι την οικονομική ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Να σημειωθεί πως η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας έχει οριστεί για τις 20 Οκτωβρίου του 2023.

Νωρίτερα, ο οίκος αξιολόγησης Moody's, επισήμανε πως το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για μια νέα κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, υποδηλώνοντας μια συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, που είναι credit positive (πιστωτικά θετική). Μια κίνηση, που ουσιαστικά «ανοίγει το δρόμο» προς μια αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου προς το «Ba2» από το «Ba3», από έναν οίκο με μια πιο ετεροχρονισμένη και βραδεία μεταβολή των αξιολογήσεών του σε βάθος χρόνου.

«Ειδικότερα, η συνεχής έμφαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην «υγεία» του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των ορόσημων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη. Το πλαίσιο αυτό, συνδυαστικά, με τη δέσμευση για μια δημοσιονομική προσαρμογή και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, βελτιώνει τις προοπτικές για περαιτέρω σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας» αναφέρει ο Steffen Dyck, Senior Vice President της Moody's και υπεύθυνος για την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Μετεκλογική ευφορία στο δρόμο προς την επενδυτική βαθμίδα - Υψηλά 9ετίας με εκτίναξη τζίρου

Σε «τροχιά» επενδυτικής βαθμίδας τα ελληνικά ομόλογα με μετεκλογικό ράλι

«Μεγάλη νίκη ΝΔ και Μητσοτάκη» - Οι εκλογές στην Ελλάδα με τα «μάτια» του γαλλικού Τύπου

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider