Ιστορική νίκη Κυριάκου Μητσοτάκη και ΝΔ - «Αντεστραμμένο» 2012

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιστορική νίκη Κυριάκου Μητσοτάκη και ΝΔ - «Αντεστραμμένο» 2012
Αναδιάταξη πολιτικού σκηνικού φέρνει η άνευ προηγουμένου ιστορική νίκη και διαφορά πλέον των 20 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τεκτονικές κινήσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Νέο αίμα στη Βουλή. Εκτός βαριά ονόματα.

Με μια άνευ προηγουμένου ιστορική νίκη και διαφορά πλέον των 20 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, έκλεισαν οι κάλπες της απλής αναλογικής. Το αποτέλεσμα έβγαλε πεντακομματική Βουλή και προκάλεσε σοκ ακόμα και στους «γαλάζιους». Ο χάρτης βάφτηκε εξ ολοκλήρου «μπλε» πλην Ροδόπης, με τη ΝΔ να λαμβάνει 40,79%, τον ΣΥΡΙΖΑ 20,07%, το ΠΑΣΟΚ 11,46%, το ΚΚΕ 7,23% και την Ελληνική Λύση 4,45%.

Επί της πολιτικής ουσίας πρόκειται για ένα αντεστραμμένο 2012 καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατακρημνίζεται σε δύναμη και βγάζει μόλις 71 βουλευτές, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία με απλή αναλογική σχεδόν «αγγίζει» την αυτοδυναμία με 146 έδρες. Υπενθυμίζεται ότι το 2015, που σχηματίστηκε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 149 έδρες έχοντας λάβει το εκλογικό μπόνους των 50 εδρών. Ενώ το 2012, από 13 έλαβε 52 έδρες.

Το αποτέλεσμα της κάλπης και η θηριώδης διαφορά, την οποία δεν τόλμησε να καταγράψει καμία εταιρεία δημοσκοπήσεων, παρ’ ότι -σύμφωνα με πληροφορίες- «έπιαναν» τα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, δημιούργησε αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου. Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να ρίξει τους τόνους με ένα πολύ συγκρατημένο μήνυμα, ενώ ακόμα και η εμφάνιση της νίκης στα κομματικά γραφεία της οδού Πειραιώς ήταν σχεδόν υποτονική συγκρινόμενη με την διαφορά.

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση για ένα νέο «σεμνά και ταπεινά», καθώς από σήμερα ανοίγει το κεφάλαιο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, πιθανότατα την 25η Ιουνίου. «Σήμερα κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούργιος. Θα τον διανύσουμε και πάλι μαζί, με οδηγούς τη γλώσσα της αλήθειας αλλά και τη σχέση εμπιστοσύνης που με τόσο κόπο έχουμε χτίσει, την ειλικρινή διάθεση για αυτοκριτική και την προσπάθεια για διαρκή, για συνεχή βελτίωση. Χωρίς αλαζονεία και χωρίς έπαρση, που προσωπικά δεν πρόκειται να ανεχτώ», σημείωσε στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός.

Σε αντίθεση με τους σχετικά χαμηλά τόνους της ΝΔ, με θερμότατους πανηγυρισμούς και αέρα νίκης έγινε δεκτό το αποτέλεσμα στη Χαριλάου Τρικούπη: Σημαίες, συνθήματα, και τραγούδια διάνθισαν με πασοκικό πάθος την μίνι-συγκέντρωση του Νίκου Ανδρουλάκη έξω από τα γραφεία του κόμματος θυμίζοντας κάτι από τα παλιά.

Η κάλπη της 21ης Μαΐου επικυρώνει την καθαρά πτωτική τάση του ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργεί συνθήκες αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Στην Κουμουνδούρου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας διαβουλεύτηκε με το στενό του επιτελείο έως αργά χθες το βράδυ για το νέο σκηνικό, σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, ενώ οι εκπρόσωποι του κόμματος που είχαν κλείσει εμφανίσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς, δυσκολεύτηκαν αρκετά στα πάνελ.

Ο Δ. Μαύρος (MRB), απέδωσε ένα κομμάτι της ελεύθερης πτώσης των ποσοστών του στις δηλώσεις Κατρούγκαλου περί επιβολής ασφαλιστικών εισφορών 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες. Όπως είπε «οι ελεύθεροι επαγγελματίες έκαψαν τον ΣΥΡΙΖΑ». Το 51,9% ψήφισε ΝΔ (+8 μονάδες από το 2019), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 9 μονάδες καθώς εξασφάλισε μόλις το 18,7% των προτιμήσεών τους».

Πέρα από τα αίτια της σοκαριστικής πτώσης η Κουμουνδούρου θα πρέπει να διαχειριστεί τη νέα προεκλογική περίοδο που ανοίγεται μπροστά της το επόμενο διάστημα, και να βρει πειστικό αφήγημα για την επόμενη κάλπη ώστε να συγκρατήσει και νέες διαρροές είτε σε μικρότερα κόμματα όπως το ΜέΡΑ25, είτε προς το «μητρικό» ΠΑΣΟΚ. Το τελευταίο θα πλαγιοκοπήσει τον χώρο, με στόχο τον επαναπατρισμό δυνάμεων και την άνοδο στη δεύτερη και πολύτιμη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Άλλωστε, όπως δήλωσε και ο Παύλος Χρηστίδης ο οποίος εκλέγεται στον Νότιο Τομέα, η διαφορά των 8-9 μονάδων του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι μικρότερη από τις 20, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Νέο αίμα

Εκτός από τον κ. Χρηστίδη, η κάλπη επεφύλαξε εκπλήξεις και στη σταυροδοσία. Ορισμένες από αυτές είναι οι εξής: Αθηνά Λινού πρώτη στον Βόρειο Τομέα αφήνει δεύτερο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, Κυριάκος Πιερρακάκης πρώτος στην Α’ Αθήνας με τη ΝΔ, Μιλένα Αποστολάκη πρώτη στον Βόρειο Τομέα αφήνει εκτός τον Ανδρέα Λοβέρδο, Παύλος Γερουλάνος πρώτος στην Α’ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ, αφήνει εκτός τον Κώστα Σκανδαλίδη, ενώ πρωτιά στον Ανατολικό Τομέα για την Σοφία Ζαχαράκη με δεύτερο τον Μάκη Βορίδη. Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ βαριά ονόματα όπως οι κ.κ. Φίλης, Σκουρλέτης, από τη ΝΔ ο Γ. Οικονόμου, ο Γ. Τραγάκης, ο Μπ. Παπαδημητρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ώρα των διερευνητικών εντολών - Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Αφετηρία πολιτικών αναταράξεων η κάλπη της απλής αναλογικής

Εκλογές 2023: Τα πιθανά ποσοστά των κομμάτων με την ενισχυμένη αναλογική - Ο «χάρτης» της Βουλής

gazzetta
gazzetta reader insider insider