Εκλογές 2023: Θριαμβευτική νίκη ΝΔ με 41% - Αυτοδυναμία και δεύτερες κάλπες «δείχνει» ο Μητσοτάκης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκλογές 2023: Θριαμβευτική νίκη ΝΔ με 41% - Αυτοδυναμία και δεύτερες κάλπες «δείχνει» ο Μητσοτάκης
Κάθε προσδοκία ξεπέρασε το ποσοστό που συγκέντρωσε η ΝΔ στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Ολοταχώς για δεύτερες εκλογές και αυτοδυναμία το «σήμα» Μητσοτάκη.

Τελευταία ενημέρωση: 11:30

Συντριπτική νίκη στις εκλογές της 21ης Μαΐου πέτυχε η Νέα Δημοκρατία, συγκεντρώνοντας σχεδόν 41% (40,79%), με το βλέμμα στις δεύτερες κάλπες για την επίτευξη αυτοδυναμίας, ενώ το 20,07% του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το χειρότερο ποσοστό δεύτερου κόμματος από το 1974.

Με καταμετρημένο το 99,66% των ψήφων της επικράτειας, η ΝΔ εξασφαλίζει 146 έδρες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 71 έδρες. Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε διψήφιο ποσοστό (11,46%) και 41 έδρες, ενώ το ΚΚΕ ενισχύθηκε και ανήλθε στο 7,23% με 26 έδρες. Η Ελληνική Λύση κατέλαβε 16 έδρες με ποσοστό 4,45%.

Εκτός Βουλής μένουν το Νίκη (2,92%), η Πλεύση Ελευθερίας (2,89%) και το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη (2,62%), ενώ το άθροισμα του ποσοστού των κομμάτων που βρίσκονται εκτός Βουλής φτάνει το 16%.

Η συμμετοχή των πολιτών έφτασε το 60,92% (στις εκλογές του 2019 ήταν στο 57,78%), ενώ τα άκυρα/λευκά στο 2,61%.

Σημειώνεται πως η ΝΔ κέρδισε 52 από τις 53 συνολικά εκλογικές περιφέρειες της Ελλάδας, με τη Ροδόπη -την κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ- να είναι η μόνη περιφέρεια που δεν «βάφτηκε μπλε».

Ακόμα, για πρώτη φορά στην ιστορία της η ΝΔ κέρδισε και τους 4 νομούς της Κρήτης.

Σενάριο για δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου

Το σενάριο για δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου έρχεται στο προσκήνιο με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα και την απόλυτη κυριαρχία της ΝΔ στην εκλογική αναμέτρηση.

Στην κυβέρνηση εξετάζουν το ενδεχόμενο αντί να διενεργηθούν οι εκλογές στις 2 Ιουλίου που ήταν η αρχική πρόβλεψη, να επισπευστούν εφόσον κυλήσει πιο γρήγορα και η διαδικασία των διερευνητικών εντολών μιας και οι πολιτικοί συσχετισμοί της επόμενης μέρας δεν επιτρέπουν τον σχηματισμό κυβέρνησης ηττημένων ή ειδικού σκοπού και η ΝΔ θα επιδιώξει την αυτοδυναμία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κρατήσει για λίγες ώρες τη διερευνητική εντολή που θα λάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να «τρέξει» πιο γρήγορα η διαδικασία, με τη λογική ότι η πατρίδα πρέπει να κυβερνηθεί γρήγορα, όπως λένε πηγές από την Πειραιώς.

Άλλωστε, προς αυτό συνηγορούν και οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το εκλογικό αποτέλεσμα που τόνισε πως «τα δεδομένα της κάλπης αποδεικνύουν ότι η ΝΔ έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή» και εξέφρασε τη βούλησή του να επιταχυνθεί η διαδικασία για κυβερνητική λύση.

Μητσοτάκης για εκλογές: «Πολιτικός σεισμός» και ισχυρό μήνυμα για ισχυρή κυβέρνηση ΝΔ

Στη δήλωσή του μετά την ανακήρυξη των πρώτων ασφαλών αποτελεσμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για πολιτικό σεισμό και ευχαρίστησε πολύ «τα εκατομμύρια των Ελληνίδων και των Ελλήνων που μας ανέδειξαν σε μεγάλο και αδιαμφησβήτητο νικητή». «Έδειξαν ότι αναγνωρίζουν τα σημαντικά βήματα προόδου της χώρας. Τα αποτελέσματα της κάλπης είναι καταλυτικά, η Νέα Δημοκρατία έχει την έγκριση να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή. Αυτό ζήτησαν οι ψηφοφόροι με τρόπο εμφατικό και απόλυτο» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Είμαι υπερήφανος, είμαι και συγκινημένος από ένα τόσο εντυπωσιακό ποσοστό. Χωρίς αμφιβολία ο πολιτικός σεισμός μας καλεί να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις μας» πρόσθεσε.

Τσίπρας: «Εξαιρετικά αρνητικό» το αποτέλεσμα

Ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να του δώσει συγχαρητήρια για την εκλογική νίκη της ΝΔ, ενώ σε δηλώσεις του τόνισε πως: «Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε «εξαιρετικά αρνητικό» το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ θα συγκληθούν άμεσα για να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα». Ακόμα, τόνισε πως χρειάζεται το κόμμα του να «κάνει όλες τις αλλαγές που χρειάζονται για την επόμενη εκλογική μάχη».

«Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος για την ήττα του κόμματος.

Ανδρουλάκης για εκλογές: Είναι πολύ μεγάλη νίκη για τη δημοκρατική παράταξη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης». «Ο μεγάλος νικητής απόψε είστε όλοι εσείς, που πιστέψατε, που αγωνιστήκατε», τόνισε. «Σήμερα αποδείχτηκε η βαθιά ρίζα της δημοκρατικής παράταξης. Η ΝΔ, τα τελευταία χρόνια, αύξησε τις κοινωνικές ανισότητες, επιδείνωσε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Ο μόνος λόγος που δεν τα πλήρωσε όλα σήμερα στην κάλπη είναι ο χρυσός της χορηγός, ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Ν. Ανδρουλάκης, υπό τις επευφημίες του συγκεντρωμένου πλήθους.

Κουτσούμπας: Καμία στήριξη, καμία ανοχή στις αντιλαϊκές πολιτικές

Τις πρώτες δηλώσεις μετά τα εκλογικά αποτελέσματα έκανε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Σε όλους και όλες και σε όλο τον ελληνικό λαό, την ελληνική νεολαία, θα ήθελα εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής να χαιρετίσουμε πραγματικά τους χιλιάδες εργαζόμενους, τους χιλιάδες νέους και νέες που έκαναν αυτό το βήμα σήμερα ψήφισαν το ΚΚΕ δίνοντας του σημαντική άνοδο. Θέλουμε να συγχαρούμε τα μέλη μας, τους φίλους, τα στελέχη του ΚΚΕ, τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, συμβάλλοντας σε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα αυτό είναι καρπός της πείρας των εργατικών λαϊκών δυνάμεων που πήραν μέρος όλα τα προηγούμενα χρόνια σε αγώνες, σε σημαντικές δράσεις, μαζί με τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες. Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους και όσες συμπορεύτηκαν μαζί μας σε αυτή την εκλογική μάχη, είτε ως υποψήφιοι είτε με την προσωπική τους πολύπλευρη συνεισφορά για την ενίσχυση του ΚΚΕ. Αυτά θα υλοποιήσει η νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα προκύψει. Καμία στήριξη, καμία ανοχή, κανένας συμβιβασμός σε όλες αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές» επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας.

Βελόπουλος: Περάσαμε από τη φωτιά και βγήκαμε αλώβητοι

«Περάσαμε από τη φωτιά και βγήκαμε αλώβητοι», τόνισε ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εκλογών.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Βελόπουλου έχει ως εξής: «Το σύστημα σήμερα και μέχρι χθες είχε δώσει τα ρέστα του ώστε η Ελληνική Λύση να είναι εκτός Βουλής. Από 10 βουλευτές πήγαμε στους 16. Ευχαριστούμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες πού τίμησαν την Ελληνική Λύση, που εμπιστεύτηκαν την Ελληνική Λύση. Περάσαμε από φωτιά, περάσαμε από τυφώνα. Μείναμε όρθιοι και συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Θα συνεχίσουμε να τιμούμε την ψήφο του ελληνικού λαού. Εμείς δεν προδώσαμε κανέναν. Είμαστε το μοναδικό ελληνικό πατριωτικό κόμμα. Το αποδείξαμε και θα συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε καθημερινά.

Βαρουφάκης για εκλογές: Η Μητσοτάκης Α.Ε. νίκησε κατά κράτος

«Η δική μας ήττα απόψε θα μπει στο μικροσκόπιο της αυστηρής αυτοκριτικής μας» δήλωσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών. Ακόμα, ανέφερε πως «απόψε η ερντογανοποίηση, ο εξορμπανισμός της χώρας ολοκληρώθηκε». Επιπλέον, σημείωσε ότι «η Μητσοτάκης Α.Ε. νίκησε κατά κράτος. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που ενταφίασε την απλή αναλογική μη αποδεχόμενη την πρότασή μας εδώ και δύο χρόνια για μια σύγκλιση προεκλογική σε ένα κοινό μέτωπο ρήξης».

Οι βουλευτές των κομμάτων με τις περισσότερες ψήφους

Ο Νίκος Δένδιας ήταν ο βουλευτής της ΝΔ με τις περισσότερους ψήφους σε αριθμούς στις εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με την ενσωμάτωση των σταυρών για τους βουλευτές που εκλέγουν τα κόμματα και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις εκλογικές περιφέρειες της Ελλάδας.

Τα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνουν τους νυν και τους πρώην αρχηγούς των κομμάτων, ενώ αφορούν στοιχεία με την ενσωμάτωση των σταυρών κοντά στο 90%, στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της Αττικής.

Υπερδιπλάσια η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ σε Βόρειο και Νότιο Τομέα Αθηνών

Διπλάσια και υπερδιπλάσια είναι η διαφορά που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ στις δύο από τις τρεις μεγάλες εκλογικές περιφέρειας της Αθήνας, στον Βόρειο και Νότιο Τομέα, ενώ μικρότερη -αν και ισχυρή- είναι η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων στον Δυτικό Τομέα Αθηνών.

Κοντά στις 190.000 οι ψήφοι της ΝΔ σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης

Σε 188.208 ανέρχονται οι ψήφοι που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογικές περιφέρειες της Α' και της Β' Θεσσαλονίκης για τις εκλογές της Κυριακής, με το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να εκλέγει 9 και 4 βουλευτές αντιστοίχως.

Με 6 βουλευτές η ΝΔ στον Πειραιά

Ιδιαίτερα «άνετη» ήταν η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στον Πειραιά, ιδιαίτερα στην εκλογική περιφέρεια της Α' Πειραιώς όπου πλησίασε το 50%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς είδαν τα ξένα ΜΜΕ τις εκλογές στην Ελλάδα 

Teneo στο insider.gr: Η πρώτη ερμηνεία των αποτελεσμάτων της κάλπης

Βέμπερ (ΕΛΚ): Οι εκλογές είναι μια μεγάλη νίκη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία

gazzetta
gazzetta reader insider insider