ΤΑΙΠΕΔ - PPF: Πιθανή συνδρομή στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ– Ο μετασχηματισμός του Υπερταμείου και τα μεγάλα έργα υποδομών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ - PPF: Πιθανή συνδρομή στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ– Ο μετασχηματισμός του Υπερταμείου και τα μεγάλα έργα υποδομών
Ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ταμείο να βοηθήσει στην ταχεία απορρόφηση των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου. Ωριμάζει γενικότερα έργα ύψους 5 δισ. ευρώ. Το Υπερταμείο εξετάζει συνεργασίες και διεθνή ανάπτυξη για την προσέλκυση επενδύσεων. Κενό επενδυτικής χρηματοδότησης 700-900 δισ. δολάρια στην περιοχή Ευρώπης – Μέσης Ανατολής – Βόρειας Αφρικής.

Για τα μεγάλα έργα υποδομής που είναι σε εξέλιξη και αυτά που έχουν δρομολογηθεί μίλησαν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ και επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, αλλά και ο Αντιπρόεδρος της Hill International για την Ευρώπη, Μανώλης Σιγάλας.

Αναφερόμενος στον ρόλο του Υπερταμείου και στη συμβολή του στην ανάπτυξη της οικονομίας, ο Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης επισήμανε ότι ο στόχος είναι η εταιρεία να εξελιχθεί σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του PPF, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο ενδεχόμενο το Ταμείο να βοηθήσει στην ταχεία απορρόφηση των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου.

Γρ. Δ. Δημητριάδης: Το Υπερταμείο θα μετεξελιχθεί σε Sovereign Wealth Fund στα πρότυπα άλλων χωρών

Ειδικότερα, ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι το Υπερταμείο φιλοδοξεί να μετεξελιχθεί σε Sovereign Wealth Fund στα πρότυπα άλλων χωρών όπως η Αίγυπτος και η Ισπανία και να αφήσει ως παρακαταθήκη πολύτιμη τεχνογνωσία στη δημόσια διοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό το Υπερταμείο εξετάζει τη δυνατότητα συνεργασίας και ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο για την προσέλκυση επενδύσεων. Όπως τόνισε, το επόμενο Σαββατοκύριακο θα βρεθεί στο Κόσοβο προκειμένου να συμβάλλει στη δημιουργία ενός αντίστοιχου Ταμείου με τον Ιρλανδό και τον Σλοβένο ομόλογό του, ενώ πρόσθεσε ότι το Υπερταμείο συμμετέχει στο Δίκτυο των Δημόσιων Επενδυτικών Ταμείων Ευρώπης – Μέσης Ανατολής – Βόρειας Αφρικής (ΕΜΕΝΑ Sovereign Wealth Funds Foundation).

Το δίκτυο στοχεύει να λειτουργήσει ως περιφερειακή πλατφόρμα για τα μέλη με σκοπό να ανταλλάξουν εμπειρίες και διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τις επενδυτικές ευκαιρίες και να συγκεντρώσει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση έργων ή εταιρειών στην περιοχή Ευρώπης – Μέσης Ανατολής – Βόρειας Αφρικής, η οποία έχει ένα κενό επενδυτικής χρηματοδότησης 700 - 900 δισ. δολάρια, εστιάζοντας στην πράσινη τεχνολογία, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την καινοτομία.

Π. Σταμπουλίδης: Ο ρόλος του PPF στο ΕΣΠΑ – Ωριμάζουν δράσεις που αντιστοιχούν στο 2,5% του ΑΕΠ

Μιλώντας για το ΤΑΙΠΕΔ, ο Γρηγόρης Δημητριάδης υπογράμμισε ότι η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) υπό τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη είναι το μέλλον του Ταμείου, ενώ εξήρε την σημαντική εμπειρία που διαθέτει στην προετοιμασία μεγάλων και σύνθετων έργων. Ο επικεφαλής του PPF από την πλευρά του ανέφερε ότι το ΤΑΙΠΕΔ ωριμάζει έργα ύψους 5 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 2,5% του ΑΕΠ και τα οποία χρηματοδοτούνται κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μεταξύ αυτών είναι τα έργα αναβάθμισης των υποδομών 80 δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας, η δημιουργία νέων καινοτόμων βιομηχανικών πάρκων, καθώς και παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος με το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ για την ανασυγκρότηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και τα προγράμματα Anti Nero για τον καθαρισμό χιλιάδων στρεμμάτων δάσους σε ολόκληρη τη χώρα. «Στο τέλος της περιόδου αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Ελλάδα θα είναι άλλη χώρα σε επίπεδο υποδομών» είπε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Μίλησε επίσης για τον νέο καταστατικό ρόλο που έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας κρατικής ακίνητης περιουσίας, τονίζοντας ότι το πρόσφατο Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης αποτελεί το πρώτο βήμα. Πρόσθεσε ότι το Ταμείο θα συνδράμει την Πολιτεία και στην ταχεία απορρόφηση των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου, του νέου ΕΣΠΑ αξιοποιώντας τη σημαντική εμπειρία που διαθέτει στην ωρίμανση έργων.

Μ. Σιγάλας (Hill): Οι εταιρείες project management στηρίζουν τις επενδύσεις – Λείπει εργατικό δυναμικό

Ο Μανώλης Σιγάλας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την απρόσκοπτη απορρόφηση των 32 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για τη χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σε εκταμιεύσεις. Επισήμανε ότι οι εταιρείες project management είναι στην πρώτη γραμμή για την υποστήριξη μεγάλων επενδύσεων, με την κατάλληλη στελέχωση για την υλοποίηση των έργων, ενώ επιτελούν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση νέας κουλτούρας αειφορίας και ασφάλειας.

Ο Αντιπρόεδρος της Hill International εκτίμησε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Αίγυπτος τα επόμενα χρόνια για την κάλυψη του κενού αυτού στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider