Η κινεζική Sinopec «μπαίνει» στη μεγάλη επένδυση LNG του Κατάρ - Με 5% στο North Field East 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κινεζική Sinopec «μπαίνει» στη μεγάλη επένδυση LNG του Κατάρ - Με 5% στο North Field East 
Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος θα αυξήσει τις ετήσιες εξαγωγές LNG από το Κατάρ από τα 77 εκατ. τόνους στα 110 εκατ. τόνους.

Σημαντικό «άνοιγμα» στον ενεργειακό κλάδο της Μέσης Ανατολής σημειώνει η Κίνα, με την κρατική εταιρεία Sinopec να αποκτά μετοχικό ποσοστό στο project υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) North Field.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κρατικής ενεργειακής εταιρείας QatarEnergy, η Sinopec θα αποκτήσει το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που θα επεκτείνει το έργο, με την ονομασία North Field East, ενώ η παραγωγή του αναμένεται να αρχίσει το 2026.

Η κινεζική εταιρεία αναφέρει ότι το συνολικό ύψος επενδύσεων στο project θα φτάσει τα 28,75 δισ. δολάρια, ενώ η εκμετάλλευση του κοιτάσματος θα αυξήσει τις ετήσιες εξαγωγές LNG από το Κατάρ από τα 77 εκατ. τόνους στα 110 εκατ. τόνους.

Όπως αναφέρει το Reuters, το North Field είναι μέρος του μεγαλύτερου οικοπέδου αερίου στον κόσμου το οποίο το Κατάρ μοιράζεται με το Ιράν. Το ιρανικό κομμάτι του οικοπέδου ονομάζεται South Pars.

Σημειώνεται πως η Sinopec είναι η πρώτη ασιατική εταιρεία που μετέχει στο project.

Τον Νοέμβριο του 2022 η Sinopec κατέληξε σε συμφωνία με την QatarEnergy για προμήθεια 4 εκατ. τόνων LNG ετησίως, για τα επόμενα 27 χρόνια, που είναι το μεγαλύτερο συμβόλαιο LNG που έχει υπογράψει η χώρα της Μέσης Ανατολής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατάρ και Μπαχρέιν αποκαθιστούν τις διπλωματικές σχέσεις τους

gazzetta
gazzetta reader insider insider