Νέα Ζηλανδία: Αιφνιδιαστική αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Κεντρική Τράπεζα - «Παράθυρο» για νέες κινήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα Ζηλανδία: Αιφνιδιαστική αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Κεντρική Τράπεζα - «Παράθυρο» για νέες κινήσεις
Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας (RBNZ), αιφνιδιάζοντας τις αγορές.

Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας (RBNZ), αιφνιδιάζοντας τις αγορές.

Η RBNZ αύξησε τα επιτόκια στο 5,25%, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 14ετίας, τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά υψηλός, ενώ άνοιξε «παράθυρο» για περαιτέρω σύσφιξη.

Η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης από τον Οκτώβριο του 2021, ενώ η τελευταία της κίνηση έρχεται στο πλαίσιο της προσπάθειας επιστροφής του πληθωρισμού στον στόχο του 1%-3%. Σημειωτέον ότι κατά το δ΄τρίμηνο, ο πληθωρισμός στη χώρα ανήλθε σε 7,2%.

Η απόφασή της αιφνιδίασε τις αγορές. Σε δημοσκόπηση του Reuters, κανένας οικονομολόγος δεν είχε προβλέψει μία αύξηση 50 μονάδων βάσης.

Η RBNZ ήταν η πρώτη από τις Κεντρικές Τράπεζες παγκοσμίως που εγκατέλειψε την πολιτική χαλάρωσης.

Η σημερινή της απόφαση έρχεται μετά από εκείνη της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Στον απόηχο της αύξησης των επιτοκίων, το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας ενισχύθηκε κατά 0,9%, με τις ασιατικές αγορές να καταγράφουν μικτές αντιδράσεις.

Ο S&P/NZX 50 τερμάτισε 0,27% χαμηλότερα στις 11.866,83 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με «άλμα» ξεκίνησε τον Απρίλιο ο χρυσός

gazzetta
gazzetta reader insider insider