Αυστραλία: Αμετάβλητα τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας, «σπάζοντας» ένα σερί 10 διαδοχικών αυξήσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυστραλία: Αμετάβλητα τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας, «σπάζοντας» ένα σερί 10 διαδοχικών αυξήσεων
Στην απόφαση της τράπεζας δεν αποκλείεται νέα αύξηση των επιτοκίων, καθώς η RBA τονίζει ότι «μια περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μπορεί να χρειαστεί».

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της, «σπάζοντας» ένα σερί 10 διαδοχικών αυξήσεων μέχρι σήμερα καθώς αναμένει τον αντίκτυπο που έχει η σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και στην πορεία της οικονομίας της χώρας.

Το κύριο επιτόκιο χρηματοδότησης της RBA παρέμεινε στο 3,6%, εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σε δήλωση που έκανε ο διοικητής της τράπεζας, Φίλιπ Λόου, μετά από το πέρας της συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας, σημειώνεται πως η απόφαση ελήφθη ώστε να εξασφαλιστεί περισσότερος χρόνος «για τον αντίκτυπο που έχουν οι αυξήσεις των επιτοκίων στις οικονομικές προοπτικές» της Αυστραλίας. «Το Δ.Σ. αναγνωρίζει πως η νομισματική πολιτική λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση και πως ο πλήρης αντίκτυπος της αύξησης των επιτοκίων δεν έχει ακόμα γίνει αντιληπτός».

Σημειώνεται πως στην απόφαση της τράπεζας δεν αποκλείεται νέα αύξηση των επιτοκίων, καθώς η RBA τονίζει ότι «μια περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μπορεί να χρειαστεί».

Ο Λόου υποστηρίζει πως ο δείκτης των τιμών καταναλωτή στην Αυστραλία φαίνεται πως έχει φτάσει στο απόγειο τους και πως ο πληθωρισμός στις τιμές των αγαθών αναμένεται να είναι ήπιος τους επόμενους μήνες λόγω των διεθνών εξελίξεων και της μικρότερης εγχώριας ζήτησης.

Σύμφωνα με το Reuters, η RBA έχει αυξήσει τα επιτόκια της 3,5% για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, που εκτιμάται πως «ταβάνιασε» στο 7,8% για το δ' τρίμηνο του 2022, ενώ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,8% για τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, το 6,8% είναι σημαντικά υψηλότερο από τον στόχο του 2% με 3% που θέλει η τράπεζα για τον πληθωρισμό στην Αυστραλία ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Virgin Orbit του Ρίτσαρντ Μπράνσον κήρυξε χρεοκοπία

gazzetta
gazzetta reader insider insider