Ελβετία: Η UBS ζητά κρατικές εγγυήσεις για ένα deal με την Credit Suisse

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελβετία: Η UBS ζητά κρατικές εγγυήσεις για ένα deal με την Credit Suisse
Η UBS θα μπορούσε να εξαγοράσει την Credit Suisse για τις μονάδες πλούτου και διαχείρισης κεφαλαίων της δεύτερης ενώ παράλληλα θα μπορούσε να προχωρήσει σε περικοπές στον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής της Suisse.

Τελευταία ενημέρωση: 16:05

Η UBS ζητά από την κυβέρνηση της Ελβετίας παροχή εγγυήσεων ώστε να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συμφωνία με την Credit Suisse, καθώς εντείνονται οι συζητήσεις μεταξύ των δύο ελβετικών τραπεζών για εξαγορά ή συγχώνευση εν μέσω της κρίσης που δοκιμάζει την Credit Suisse τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η UBS συζητά σενάρια στα οποία η κυβέρνηση της Ελβετίας θα μπορούσε να αναλάβει νομικά έξοδα ή άλλες ενδεχόμενες δαπάνες σε ένα deal με την Credit. H UBS, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας βρίσκεται σε επαφές για την εξαγορά μέρους ή του συνόλου της Credit Suisse, μετά και από την κρατική «σανίδα σωτηρίας» των 50 δισ. ελβετικών φραγκών που έλαβε η τελευταία από την κεντρική τράπεζα της χώρας (SNB) μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπό ένα σενάριο η UBS θα μπορούσε να εξαγοράσει την Credit Suisse για τις μονάδες πλούτου και διαχείρισης κεφαλαίων της δεύτερης ενώ παράλληλα θα μπορούσε να προχωρήσει σε περικοπές στον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής της Suisse.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται για τον κλάδο της παγκόσμιας τραπεζικής της Credit, που ήταν ο μοναδικός που απέφερε κέρδη στον όμιλο το 2022.

Δεν υπήρξε άμεσα κάποιο επίσημο σχόλιο για το δημοσίευμα από την πλευρά των δύο τραπεζών ή από το υπουργείο Οικονομικών της Ελβετίας.

Μια συγχώνευση των δύο ελβετικών τραπεζικών κολοσσών θα είναι ήταν ιστορική για τη χώρα και παγκοσμίως. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, υπάρχει η θέληση για την ανακοίνωση μιας συμφωνίας μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

Σημειώνεται πως δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι η BlackRock εξετάζει την εξαγορά ορισμένων κλάδων της Credit Suisse και εργάζεται για το θέμα και με άλλους υποψήφιους επενδυτές.

Το δημοσίευμα διαψεύστηκε από την BlackRock, με εκπρόσωπο της να αναφέρει στο Reuters πως «η δεν συμμετέχει σε κανένα σχέδιο απόκτησης μέρους ή του συνόλου της Credit Suisse».

Ακόμα, άλλο δημοσίευμα ανέφερε ότι η Deutsche Bank σκοπεύει να καταθέσει πρόταση για την εξαγορά μέρους της Credit Suisse. Οι συζητήσεις έχουν περιοριστεί στο εσωτερικό της γερμανικής τράπεζας -μέχρι στιγμής-, ενώ δεν έχει γίνει κάποια επίσημη κρούση στην Credit Suisse ακόμα.

Υπενθυμίζεται πως επικεφαλής Οικονομικών της Credit, Ντίξιτ Τζόσι και η ομάδα του θα έχουν σειρά συναντήσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο για να εκτιμήσουν τα στρατηγικά σενάρια για το μέλλον της τράπεζας.

Η 167χρονη Credit Suisse είναι το μεγαλύτερο μέγεθος που έχει εμπλακεί στην τραπεζική κρίση που «τρέχει» από την προηγούμενη εβδομάδα μετά και από την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και τις Signature Bank στις ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον και ιδιαίτερα με μεγάλη προσοχή αναμένεται το τοπίο που θα υπάρχει τη Δευτέρα, μετά από το άνοιγμα των αγορών της Ευρώπης...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: «Ψαλίδι» στις ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω της αναταραχής από την Credit Suisse

Κίνα: Η κατάρρευση της SVB δείχνει τις επιπτώσεις των αυξημένων επιτοκίων

«Καμπανάκι» από Morgan Stanley: Κρίση ή ύφεση δείχνει η ιστορία στα επιτόκια - Πουλήστε τράπεζες στα «ράλι»

gazzetta
gazzetta reader insider insider