Θύμα του πληθωρισμού και η πίτσα - 30% πάνω η τιμή της «Μαργαρίτας» στην Ιταλία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θύμα του πληθωρισμού και η πίτσα - 30% πάνω η τιμή της «Μαργαρίτας» στην Ιταλία
Ένας νέος δείκτης του Bloomberg, αποκλειστικά για το κόστος της πίτσας, καταδεικνύει πώς ο πληθωρισμός καθιστά ακόμα και «απαγορευτικά» άλλοτε απλές απολαύσεις.

«Θύμα» του πληθωρισμού έχει καταστεί και ένα από τα πιο κλασσικά πιάτα της Ιταλίας, η πίτσα Μαργαρίτα, με το μέσο κόστος παρασκευής της να «εκτινάσσεται» κατά σχεδόν 30% τον Δεκέμβριο του 2022, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αυτό προκύπτει από σχετική ανάλυση του Bloomberg που καταδεικνύει το υψηλό κόστος ζωής στην Ιταλία, παρά τα μέτρα που ελήφθησαν στη χώρα για την αντιμετώπισης της ακρίβειας στην ενέργεια.

Διαβάστε ακόμα: «Δουλεύω 30 λεπτά την ημέρα και βγάζω 35.500 ευρώ τον μήνα»: Το «κόλπο» ενός 32χρονου

Χρησιμοποιώντας στοιχεία που συλλέγονται από τη στατιστική Αρχή και το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας για την παρακολούθηση των τιμών βασικών συστατικών και υπολογίζοντας επίσης την κατανάλωση ρεύματος που χρειάζεται για το μαγείρεμα μιας πίτσας, το Bloomberg δημιούργησε τον δείκτη «Pizza Margherita Index», ο οποίος και αποτυπώνει τον αντίκτυπο της ακρίβειας στο αγαπημένο φαγητό των Ιταλών.

Όπως προκύπτει, μεταξύ άλλων, το κόστος παρασκευής πίτσας κατ'οίκον είναι υψηλότερο σε σχέση με μία προμαγειρεμένη που έχει αυξηθεί κατά 9,9%.

Πέρα από το κόστος της ενέργειας, «άλμα» έχει σημειώσει και η τιμή της μοτσαρέλα (κατά 12%), ενώ και το αλεύρι ακρίβυνε σημαντικά (κατά 22%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Πώς εξελίχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα από το 1990 και μετά

Τι αλλάζει στα ράφια των σούπερ μάρκετ και τι εξετάζεται για το «καλάθι του νοικοκυριού»

gazzetta
gazzetta reader insider insider