Wall Street: «Αναστροφή» και ράλι μετά το «σινιάλο» του Πάουελ

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: «Αναστροφή» και ράλι μετά το «σινιάλο» του Πάουελ
Οι επενδυτές επικεντρώνονται στην ομιλία του Τζερόμ Πάουελ για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Τελευταία ενημέρωση 20:54

Γύρισαν σε ράλι οι δείκτες στα ταμπλό της Wall Street καθώς οι επενδυτές αξιολογούν το «σινιάλο» του Τζερόμ Πάουελ κατά την διάρκεια ομιλίας του, για την εξέλιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones κερδίζει 1,38%% ή 465 μονάδες στις 34.318 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται 2,20% στις 4.044 μονάδες ή 87 μονάδες, και ο Nasdaq σημειώνει κέρδη 3,31% ή 353 μονάδες στις 11.347 μονάδες.

Σημαντικές πιθανότητες για μείωση του ρυθμού σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ «βλέπει» ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, καθώς ο αμερικανός Κεντρικός Τραπεζίτης ανέφερε πως «είναι πιθανό σύντομα να σημειωθούν μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων».

Μιλώντας σε εκδήλωση του Brookings Institution, ο πρόεδρος της Fed ανέφερε πως «είναι λογικό να μετριάσουμε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων καθώς πλησιάζουμε στο σημείο από όπου θα είναι εφικτή η μείωση του πληθωρισμού», βάζοντας και εκείνος με τη σειρά του το όνομά του στη λίστα αξιωματούχων της Fed που εκτιμούν πως οι αυξήσεις στα επιτόκια θα πρέπει να ακολουθήσουν φθίνουσα πορεία, ήδη από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

«Η ώρα για τον περιορισμό του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων μπορεί να έρθει αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου», σημείωσε ο Πάουελ,

Εντούτοις, «καμπανάκι κινδύνου» κρούει η Morgan Stanley για την χρηματιστηριακή αγορά. Προειδοποιεί για «ελεύθερη πτώση» των αμερικανικών μετοχών τους επόμενους μήνες καθώς οι υποβαθμίσεις στις προοπτικές των εταιρικών κερδών πιέζουν τις τιμές. Ο S&P 500 θα μπορούσε να βρεθεί στις 3.000 μονάδες κατά τους πρώτους μήνες του 2023 σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικό αναλυτή μετοχών του Οίκου, Μάικ Γουίλσον. Σε περίπτωση που η πρόβλεψή του επιβεβαιωθεί, η υποχώρηση θα είναι της τάξεως του 24%, δεδομένου του κλεισίματος το βράδυ της Τρίτης στις 3.957 μονάδες. Παράλληλα, εκτιμά πως οι φόβοι για ύφεση θα οδηγήσουν τις μεγάλες εισηγμένες εταιρείες στην υποβάθμιση των στόχων τους για τα εταιρικά κέρδη και oι μετοχές θα διατηρηθούν σε bear market, όπου άλλωστε βρίσκονται το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς.

Μάκρο

Καλύτερα των αρχικών μετρήσεων κινήθηκε η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ για το γ' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας. Έτσι, το αμερικανικό ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 2,9% στο γ' τρίμηνο έναντι εκτίμησης για 2,6% και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 2,8%.Οι προσωπικές δαπάνες στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν με ρυθμό 1,7% για το γ' τρίμηνο, έναντι 1,4% στην προηγούμενη εκτίμηση. Ο δομικός δείκτης προσωπικής κατανάλωσης PCE ενισχύθηκε 4,6% στο γ' τρίμηνο έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για άνοδο 4,5%.

Ωστόσο, στον αντίποδα, σημαντικά πιο κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών ανήλθαν οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ κατά τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση της ADP, δείχνοντας πως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) έχει αρχίσει να επηρεάσει την αμερικανική αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την ADP, οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκαν σε 127.000 έναντι 239.000 τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 200.000 θέσεις. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης στις θέσεις εργασίας από τον Ιανουάριο του 2021. Οι μισθοί των εργαζομένων αυξήθηκαν κατά 7,6% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 7,7% που εμφάνισαν τον Οκτώβριο.

Επιχειρηματικά νέα

Η Amazon αναμένεται να βγει στις αγορές με ομόλογα διαφορετικών ωριμάνσεων, αξίας 8 δισ. δολαρίων, για να εκμεταλλευτεί τη βελτίωση των συνθηκών για τους Αμερικανούς δανειστές, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Όπως αναφέρει η WSJ, τα χρήματα θα αξιοποιηθούν για γενικούς εταιρικούς σκοπούς του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου. Πρόκειται για τη δεύτερη έξοδο της Amazon στις αγορές εντός του 2022, καθώς τον Απρίλιο είχε προηγηθεί η έκδοση ομολόγων αξίας 12,75 δισ. δολαρίων, μετά από τη συμφωνία για την εξαγορά του κινηματογραφικού και τηλεοπτικού studio της MGM από την Amazon. Άνοδο περί του 0,2% σημειώνει η μετοχή της την Τετάρτη.

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Πάνω από τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη της οικονομίας στο γ' τρίμηνο - Στο 2,9%

ADP: Κάτω των εκτιμήσεων οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ - Αντίκτυπος από τα επιτόκια της Fed

«Καμπανάκι» Morgan Stanley για «βουτιά» 24% του S&P 500

gazzetta
gazzetta reader insider insider