Μπούλαρντ (Fed): Χρειάζεται περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων - Περιορισμένες οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπούλαρντ (Fed): Χρειάζεται περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων - Περιορισμένες οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό
Ο Αμερικανός τραπεζίτης ανέφερε πως ακόμα και μια πιο «αισιόδοξη» οπτική της νομισματικής πολιτικής της Fed, η τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια της κατά τουλάχιστον 1% επιπλέον.

Τη θέληση του για περαιτέρω αύξηση των βασικών επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) υπογράμμισε το μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας και επικεφαλής της Fed στο Σαίντ Λιούις, Τζέιμς Μπούλαρντ.

Μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στο Λούισβιλ, ο Αμερικανός τραπεζίτης ανέφερε πως ακόμα και μια πιο «αισιόδοξη» οπτική της νομισματικής πολιτικής της Fed, η τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια της κατά τουλάχιστον 1% ακόμα, καθώς όπως είπε «οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν περιορισμένα αποτελέσματα για τη συγκράτηση του πληθωρισμού μέχρι στιγμής».

Η Fed αυξάνει τα επιτόκια της από τον περασμένο Μάρτιο, σε μια προσπάθεια να ρίξει τον πληθωρισμό στη αμερικανική οικονομία προς τα επίπεδα του 2% από το 7,7% που βρέθηκε για τον Οκτώβριο. Η απρόσμενη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον περασμένο μήνα έχει ενισχύσει τις προσδοκίες των επενδυτών για το ότι η Fed θα αρχίσει να χαλαρώνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας (FOMC) ανακοινώθηκε αύξηση 0,75%, με την επόμενη σχετική ανακοίνωση να αναμένεται τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μπούλαρντ είπε πως παρά την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, που έχει φέρει το εύρος των επιτοκίων μεταξύ του 3,75% και του 4%, υπολείπεται το «αρκετά περιοριστικό» επίπεδο που η Fed χρειάζεται για να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2%.

Ο Αμερικανός τραπεζίτης είπε πως ακόμα και σε μια πιο «αισιόδοξη» ερμηνεία της νομισματικής πολιτικής της Fed το εύρος των επιτοκίων θα έπρεπε να φτάσει το 5% ενώ σε μια πιο αυστηρή ερμηνεία θα μπορούσε να ανέλθει ακόμα και στο 7%, «δείχνοντας» σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων της τράπεζας.

Πηγή φωτό: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οριακά ηπιότερες οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη για τον Οκτώβριο - Στο 10,6%

Αυτό που «περιμένει» η ΕΚΤ για να αλλάξει... βηματισμό με τα επιτόκια

gazzetta
gazzetta reader insider insider