ΗΠΑ: Κάτω από τις εκτιμήσεις ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο - Προσδοκίες για «ηπιότερη» πολιτική της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Κάτω από τις εκτιμήσεις ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο - Προσδοκίες για «ηπιότερη» πολιτική της Fed
Σημάδι πως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) έχει αρχίσει να αποδίδει για τις υψηλές τιμές στην αμερικανική οικονομία.

Επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Οκτώβριο, σε επίπεδο μεγαλύτερο από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές, σε ένα σημάδι πως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) έχει αρχίσει να αποδίδει για τις υψηλές τιμές στην αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,7% έναντι 8,2% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 7,9%.

Σε μηναίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4%, αμετάβλητος σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 6,3% έναντι 6,6% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,5%. Ο μηνιαίος δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι 0,6% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 0,5%.

Οι επόμενες κινήσεις της Fed

Η προσοχή των επενδυτών μετά από τα στοιχεία στρέφεται στην αντίδραση που αυτά θα έχουν στις επόμενες κινήσεις της Fed.

Τους τελευταίους μήνες η Fed προχωρά σε επιθετικές αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων (κατά 0,75%, στην τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας -FOMC- τον Οκτώβριο).

Σημειώνεται πως οι αναλυτές μέχρι τα σημερινά στοιχεία διχασμένοι για το εάν στην επόμενη συνεδρίαση της FOMC, τον Δεκέμβριο, η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,50% ή 0,75%.

Μετά από τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμός, είναι πιθανό οι επενδυτές να αναμένουν μια αύξηση της τάξης του 0,50%, μικρότερη από τις προηγούμενες αυξήσεις της Fed, καθώς φαίνεται πως η πολιτική της τράπεζας έχει αρχίσει να «παγώνει» τις τιμές στην αμερικανική οικονομία.

Ωστόσο, τα τρέχοντα επίπεδα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ παραμένουν μακριά από τον στόχο της Fed (2%), κάτι που μπορεί να δώσει «πάτημα» για συνέχεια της αύξησης των επιτοκίων της τράπεζας, αν και σε μικρότερο βαθμό στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πληθωρισμός: Σημαντικά βραδύτερη άνοδος τιμών, κατά 9,1% τον Οκτώβριο – Μεγάλη διόρθωση σε ρεύμα, αέριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider