Βρετανία: Νέες αυξήσεις στον Προϋπολογισμό - «Ήδη σε ύφεση η οικονομία»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Νέες αυξήσεις στον Προϋπολογισμό - «Ήδη σε ύφεση η οικονομία»
Αύξηση φόρου σε εταιρείες ενέργειας στο 35% και «πάγωμα» του αφορολόγητου - Ύφεση 1,4% το 2023. Τι ανέφερε ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ.

Ο Τζέρεμι Χαντ υπογράμμισε πως η Βρετανία βρίσκεται ήδη σε ύφεση και αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της χώρας καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδοτεί τον πληθωρισμό σε υψηλό 41 ετών.

Η βρετανική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 1,4% το επόμενο έτος, ενώ το προηγούμενο επίσημο outlook έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,8%, όπως επεσήμανε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προϋπολογισμού. Παράλληλα «χαμήλωσε» την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη και το 2024, κατηγορώντας τους «παγκόσμιους αντίθετους ανέμους».

«Λαμβάνουμε δύσκολες αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό και να διατηρήσουμε τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων σε χαμηλά επίπεδα. Αλλά το σχέδιό μας οδηγεί επίσης σε μια πιο ρηχή ύφεση, χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας, υψηλότερη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, ένα ισχυρότερο NHS και εκπαιδευτικό σύστημα» επεσήμανε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του σύμφωνα με το Bloomberg.

Ύφεση, ΑΕΠ και φόροι

Το Ανεξάρτητο Γραφείο Υπευθυνότητας Προϋπολογισμού προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι κατά μέσο όρο 9,1% φέτος και 7,4% το 2023, με την οικονομία να βρίσκεται σε υφεσιακή πορεία. Το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,2% το 2022, πριν μειωθεί κατά 1,4% το 2023 και στη συνέχεια να αυξηθεί ξανά κατά 1,3%, 2,6% και 2,7% τα επόμενα τρία χρόνια. Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί από 3,6% σήμερα σε 4,9% το 2024, πριν πέσει πάλι στο 4,1%.

Παράλληλα, από την 1η Ιανουαρίου έως τον Μάρτιο του 2028, η εισφορά στα κέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων θα αυξηθεί από 25% σε 35%, ενώ ένας νέος προσωρινός φόρος 45% θα επιβληθεί στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, συγκεντρώνοντας 14 δισεκατομμύρια στερλίνες για το Υπουργείο Οικονομικών το επόμενο έτος.

Ακόμη, μειώνεται το όριο πάνω από το οποίο καταβάλλεται ο ανώτατος συντελεστής φόρου εισοδήματος 45% σε 125.140 λίρες, από 150.000. «Όσοι κερδίζουν 150.000 στερλίνες ή περισσότερα θα πληρώνουν λίγο περισσότερο από 1.200 στερλίνες, ως φόρο κάθε χρόνο», σημείωσε, κάτι που σημαίνει πως με τα νέα μέτρα, εκατομμύρια Βρετανοί θα αναγκαστούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους ενώ ταυτόχρονα θα παγώσει το αφορολόγητο μέχρι το 2028.

Τέλος, θα υπάρξει «ψαλίδι» στο ποσό που μπορούν να κερδίσουν οι μέτοχοι σε μερίσματα και εταιρικά κέρδη πριν αρχίσουν να πληρώνουν φόρο από το σημερινό επίπεδο των 2.000 λιρών σε 1.000 λίρες το επόμενο έτος και σε 500 λίρες από το 2024.

Aξίζει να σημειωθεί πως ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,1% έναντι 10,1% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 10,7%. Ο μηνιαίος πληθωρισμός για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 2% έναντι 0,5% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 1,8%.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 41 ετών, από το 11,2% που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο του 1981. Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών ανά κλάδους της οικονομίας σημειώθηκε στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ροφήματα, που είδαν άνοδο 16,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 1977.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 6,5%, όπως και τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλύτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,4%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) έχει προειδοποιήσει πως η χώρα θα βρεθεί στη μεγαλύτερη ύφεση από την αρχή της καταγραφής των σχετικών στοιχείων που θα ξεκινήσει από το γ' τρίμηνο του 2022 και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το 2024. Σε αυτό το πλαίσιο, η BoE «βλέπει» πως η ανεργία στη χώρα θα φτάσει το 6,5% μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυτό που «περιμένει» η ΕΚΤ για να αλλάξει... βηματισμό με τα επιτόκια

Τι αναμένει η Εθνική Τράπεζα από τη συνεργασία με την Epsilon Net

Starbucks: Απεργία σε πάνω από 100 καταστήματα, ανήμερα της Red Cup Day

gazzetta
gazzetta reader insider insider