Νέα άνοδος του πληθωρισμού στη Βρετανία - Ξεπέρασε το 11% τον Οκτώβριο, υψηλό 41 ετών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα άνοδος του πληθωρισμού στη Βρετανία - Ξεπέρασε το 11% τον Οκτώβριο, υψηλό 41 ετών
Στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ροφήματα καταγράφηκε η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 1977.

Συνέχεια στην άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων στη Βρετανία δόθηκε τον Οκτώβριο, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή στη χώρα να παρουσιάσει απρόσμενη αύξηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας (ONS), ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,1% έναντι 10,1% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 10,7%. Ο μηνιαίος πληθωρισμός για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 2% έναντι 0,5% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 1,8%.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 41 ετών, σύμφωνα με την ONS.. και από το 11,2% που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο του 1981.

Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών ανά κλάδους της οικονομίας σημειώθηκε στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ροφήματα, που είδαν άνοδο 16,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 1977.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 6,5%, όπως και τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλύτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,4%.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία έρχονται εν μέσω των προσδοκιών για υποχώρηση του πληθωρισμού στις μεγάλες οικονομίες, όπως των ΗΠΑ, που θα μπορούσαν να σημάνουν την αρχή της χαλάρωσης για την αύξηση των βασικών επιτοκίων των ισχυρών κεντρικών τραπεζών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) έχει προειδοποιήσει πως η χώρα θα βρεθεί στη μεγαλύτερη ύφεση από την αρχή της καταγραφής των σχετικών στοιχείων που θα ξεκινήσει από το γ' τρίμηνο του 2022 και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το 2024. Σε αυτό το πλαίσιο, η BoE «βλέπει» πως η ανεργία στη χώρα θα φτάσει το 6,5% μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% για το γ' τρίμηνο του 2022, για πρώτη φορά σε τριμηνιαίο επίπεδο από τις αρχές του 2021 και από τα lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού που είχε λάβει τότε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κάποιος πλήρωσε 218.000 δολάρια για τα σανδάλια του Στιβ Τζομπς απ' τα σκουπίδια

gazzetta
gazzetta reader insider insider