BoE: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης - Η μεγαλύτερη εδώ και 33 έτη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BoE: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης - Η μεγαλύτερη εδώ και 33 έτη
Στη μεγαλύτερη επιτοκιακή της άνοδο σε διάστημα 33 ετών προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).

H Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αύξησε εκ νέου τα επιτόκιά της την Πέμπτη, αυτή τη φορά κατά 75 μονάδες βάσης, προχωρώντας στην μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί τα τελευταία 33 έτη, καθώς οι πληθωριστικές τάσεις μοιάζουν ανυποχώρητες.

Ειδικότερα, με τον πληθωρισμό στη Βρετανία να κινείται σε υψηλό 40ετίας, στο 10,1% τον Σεπτέμβριο και τη χώρα να προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της μετά την ανάδειξη του Ρίσι Σούνακ στον πρωθυπουργικό θώκο, η BoE συσφίγγει τη νομισματική της πολιτική για να καταπολεμήσει την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις και το αυξημένο κόστος ζωής.

Η απόφαση για τη μεγαλύτερη επιτοκιακή άνοδο από το 1989, ελήφθη με ψήφους 7 υπέρ έναντι 2 κατά, τη στιγμή που η BoΕ εκτιμά πως η πληθωριστική λαίλαπα τον επόμενο μήνα θα ξεπεράσει το 11%.

Πλέον το βασικό της επιτόκιο διαμορφώνεται στο 3% (υψηλό 14 ετών) και πρόκειται για την όγδοη συνεχή άνοδο που προχωρά η ΒοΕ, ακολουθώντας τα «χνάρια» της Fed που χτες έκανε το «4x4» με παρόμοιο ανέβασμα των επιτοκίων της.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της BoE σχολιάζοντας τα σενάρια για μελλοντικές αυξήσεις και το ύψος του τελικού επιτοκίου της Τράπεζας, υπογράμμιζει πως «θα είναι χαμηλότερο από αυτό που εξοφλούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές», δηλαδή κάτω από το 5,25%.

Το μέγεθος της αύξησης του Νοεμβρίου «θα μειώσει τους κινδύνους μιας πιο εκτεταμένης και δαπανηρής αυστηροποίησης αργότερα» τονίσε ακόμη η MPC με πολλούς αναλυτές και οικονομολόγους να θεωρούν αναμενόμενη την άνοδο τριών τετάρτων της ποσοστιαίας μονάδας.

Ωστόσο, η BOE έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως είναι πιθανό να απαιτηθούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, δυνητικά ακόμη και «αναγκαστικά» εάν οι πληθωριστικές πιέσεις επιμείνουν τους επόμενους μήνες, μέχρι να μηδενιστούν το 2025.

Επίσης, υποστηρίζει πως η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζει μια «πολύ προκλητική προοπτική», εκτιμώντας πως η χώρα βρίσκεται ήδη σε ύφεση και ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί για οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα μέχρι τα μέσα του 2024 χάρη στις «υψηλότερες τιμές ενέργειας και τις ουσιαστικά αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες».

Ξεκίνησε το «ξεφόρτωμα» assets

Ήδη από την Τρίτη, η ΒοΕ έγινε η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που ξεκίνησε την διαδικασία πώλησης assets που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος τόνωσης διάρκειας 13 ετών, παρέχοντας ένα παράδειγμα για το πόσο γρήγορα οι αγορές μπορούν να απομακρυνθούν από τις «διευκολυντικές» πολιτικές.

Η BoE διοργάνωσε δημοπρασία των πρώτων 750 εκατ. λιρών σε τίτλους μικρής διάρκειας που θέλησε να ξεφορτωθεί σαν μια πρώτη κίνηση αναστροφής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέσω της οποίας στήριξε την οικονομία κατά την διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της πανδημίας.

Μάλιστα, BoE έλαβε προσφορές 2,44 δισ. στερλίνες για τους δημοπρατούντες βραχυπρόθεσμους τίτλους και είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα που πουλά χρέος απευθείας στην αγορά.

Μεγάλες απώλειες για τη στερλίνα

Στον απόηχο των ανακοινώσεων της BoE, η στερλίνα υποχωρεί 1,94% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1.1169 δολάρια ανά 1 στερλίνα. Πρόσκαιρα, το βρετανικό νόμισμα έφτασε να χάνει άνω του 2% έναντι του δολαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δέκα κεντρικοί τραπεζίτες (ΕΚΤ) μαζί και η Λαγκάρντ συνιστούν περισσότερη... ύφεση

Για τη χειρότερη κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο προειδοποιεί το επενδυτικό fund Elliott Management

Αλλάζουν χέρια τα ξενοδοχεία της χώρας - Οι τελευταίες κινήσεις των Λάμψα, Sani/Ikos, Mitsis Hotels, Intrakat, Goldman Sachs

gazzetta
gazzetta reader insider insider